Geef het een plek

Laat het los

Laat het los, ga verder met je leven. Hoe vaak ik dit niet gehoord heb. Ik wilde het verdriet van mijn kinderloosheid echt wel loslaten. Maar hoe dan? Het heeft een tijd geduurd voordat ik inzag en voelde dat loslaten feitelijk gaat over het stoppen met iets te willen of moeten doen.

Loslaten gaat over LATEN

Door gevoelens te LATEN zijn zoals ze zich aandienen in je lichaam. Door het toeLATEN van emoties ervaar je beter waar je weerstand tegen hebt. Waar je bang voor bent of datgene wat je maar moeilijk kan accepteren. We denken vaak dat we ‘iets’ moeten doen om los te laten. LATEN doe je juist door niets te doen, te LATEN zijn. Maar ja, stilzitten is lastig want dat confronteert je met de pijn. En we willen o zo graag weg van de pijn.

De kunst van het loslaten
Dat begint door BEWUST te kiezen om momenten stil te zitten en daarbij je ogen te sluiten. Hierdoor ben je meer naar binnen gericht en kun je  waarnemen wat er IN je lichaam gebeurt. Eigenlijk laat dat je bewust zijn wat je voelt. De vraag is alleen of je daartoe bereid bent. Om te voelen wat er is, in de vorm en kleur zoals het zich aandient. Dus waarnemen zonder dat je direct iets wil veranderen. Gewoon zijn met wat je voelt.

Denk eens aan iemand die je irriteert

Sluit je ogen voor 1 minuut en stel je voor dat die persoon voor je staat. Wat neem je waar in je lichaam? Sensaties, emoties, trillingen, beelden, geluiden, spanning. Kun je die ene minuut even alles laten zijn zonder iets in dat moment te willen veranderen? Kun je voelen wat er zich aandient van binnenuit? Het gaat dus alleen om waarnemen wat en waar er in je lichaam iets gebeurt. Niets meer, niets minder.

Denk nu eens aan een situatie die je moeilijk kunt accepteren
Een slecht nieuws moment, niet gelukte behandeling, miskraam, ontslag, relatiebreuk of verlies van een dierbare. Misschien is alleen de gedachte al genoeg om er tranen van in je ogen te krijgen. Grote kans dat tijdens zo’n moment of periode waar je aan denkt, je een ‘teveel’ aan pijn, verdriet en spanning hebt ervaren om in één keer te kunnen verwerken. In je lichaam worden er dan onverwerkte ervaringen en emoties opgeslagen. Duurt zo’n periode lang, dan kan je nu vast voorstellen dat het zich flink opstapelde.

Die opstapeling ervaar je meestal als spanning in je lijf

En het zijn juist je onverwerkte emoties die kunnen opkomen als ‘poepen’ zoals ik dat vaak noem. Dat is niet fijn en dan gaan we gelijk in de actie om die situatie te veranderen. Weg van de pijn, weg van het voelen. De kunst echter van het loslaten is door het langzaam toe te LATEN.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Hoe kan je het anders gaan aanpakken?

Denk aan die nare situatie. Sluit je ogen, neem waar wat er in je lichaam gebeurt. Wellicht voel je emoties direct opkomen. Open dan gelijk je ogen en adem een paar keer bewust diep in en uit. Wordt het rustiger, sluit dan weer even je ogen. Wat voel je? En waar zit de spanning in je lijf? Borst, buik, hoofd, keel… Dit soort momenten hoeven echt niet lang te duren.

Het gaat erom dat je steeds een beetje meer bewust wordt van wat je voelt in je lijf. Loslaten gaat voornamelijk om de bewustwording dat er dingen in je lichaam zitten die nog niet verwerkt zijn. Ze verwelkomen is eigenlijk losLATEN.

Dus… door meer lichaamsbewustzijn kan je losLATEN
Door regelmatig korte momenten je ogen te sluiten en waar te nemen, raak je steeds meer bekend met het bestaan van blokkades of spanningen in je lichaam. Zonder dat emoties je direct hoeven te overspoelen. Waar de energie niet stroomt voel je vaak als spanning. Dat kan ook aanvoelen als een pantser. Een harnas zo strak, meestal rondom je schouders en nek.

Loslaten is dus ook jezelf bevrijden van dat pantser

Onverwerkte emoties voelen aan als spanning. Ik noem dat de bevroren delen in je lijf. Met meer lichaamsbewustzijn kun je die stap voor stap ‘ontdooien’. Door jezelf te ontdoen van je pantser beweeg je makkelijker door het leven en kun je de natuurlijke flow in je lichaam herstellen. Dat doe je door het toeLATEN van gevoelens, hoe tegenstrijdig het ook klinkt.

Verwacht niet dat alles in één keer gebeurd
Als je jarenlang geconfronteerd bent geweest met teleurstellingen en verdriet, dan heeft zich ongemerkt spanning opgebouwd. Dan duurt het even voordat je ook weer kunt ontdooien en losLATEN. Wat ik je echter wel graag mee wil geven is dat het echt kan!  Vind je dit lastig? Neem contact op, dan doen we het samen.

NIEUW! E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.