Stilte: juist als je in tweestrijd zit

ontspanningstips

Stilte opzoeken is wel het laatste wat ik wil, dan begint ik spontaan te huilen

De emoties door een (nog) onvervulde kinderwens zijn vaak met geen pen te beschrijven. Je zit in een achtbaan van hoop, twijfel, teleurstellingen en blijdschap tegelijkertijd. Door je lijf giert een draaikolk van gevoelens. Niet weten wat je eindstation gaat worden, is gekmakend op z’n tijd. En jouw wagentje sjeest in hetzelfde tempo maar door.

Stilte opzoeken is dan een tip die ik vaak geef
De reactie die ik standaard terugkrijg is: ‘Als ik dat doe word ik helemaal gek van mijn gedachten. Dan komen juist mijn emoties omhoog en daar heb ik geen zin in.’ Heel herkenbaar. Het voelt tegenstrijdig. Maar geloof me, even geen prikkels om je heen. Geen mobiel of gesprekken. Dat helpt je om meer rust in je hoofd en lijf te krijgen. Dat is wat je wilt. Toch…?

Maar ja, hoe doe je dat?

Het heet niet voor niets malle molen. Je ervaart pijn, verdriet, gemis en boosheid. Niemand hoort je echte pijn. En jouw lijf schreeuwt het in de tussentijd wel uit. Niemand ziet je echte gemis. Maar jij voelt elke dag die schaduw van verlies die met je meeloopt. Natuurlijk zijn er momenten dat je er niet zo bewust van bent. Dan loop je op straat en sta je door die ene kinderwagen toch weer oog in oog met je verborgen verlangen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Stilte helpt bij rouwen en verwerken

Ja, dat kan confronterend zijn. Stilte laat je dingen voelen die we eigenlijk niet willen voelen. Dingen die we meestal al tijden aan het vermijden zijn. Als vanzelf komen bij stilte je ‘vluchtmethodes’ omhoog. Daarom gaan we op zoek naar afleiding. Weg van de pijn. Door je emoties te onderdrukken met hard werken, sporten of de zoveelste zak chips voor de tv open te trekken, los je jouw verdriet op de langer termijn niet op.

Dus hoe lastig ook
Stilte is dé weg om stap voor stap te leren omgaan met je gemis. Hierdoor kan je onderzoeken wat jij wilt en wat voor jou passende keuzes zijn. Deze ontdekkingstocht kost tijd, aandacht en moed. Het proces is voor iedereen weer anders. Steeds zet je een nieuwe stap in het onbekende waarmee je jouw verdriet kunt gaan verweven in je leven. Het goede nieuws is dat je zult ervaren dat er weer ruimte voor nieuwe dingen kan zijn. Dingen waar je plezier aan kunt beleven.

5 TIPS voor meer rust in je hoofd en lijf

  • Stilte begint bij een eigen plek in je huis en/of je tuin. Creëer een plek waar je van tijd tot tijd alleen kan zijn en ongestoord kunt zitten. Maak de plek helemaal zoals jij het graag wilt. Het hoeft echt niet groot te zijn.
  • Neem elke dag een momentje voor jezelf. Zoek bewust jouw plek op. Als je dit nog nooit gedaan hebt, begin dan met 2 – 3 minuten per dag. Bouw dat langzaam uit naar een kwartier of half uur. Net wat jij prettig vindt.
  • Deze tijd van het jaar helpt hierbij om buiten in de natuur of je tuin, balkon gewoon wat voor je uit te staren. Naar de bloemetjes, bijtjes. Kijk hoe alles beweegt in de wind. Gewoon staren.
  • Even geen tv, mobiel, muziek. Helemaal niets. Gewoon zitten of liggen op jouw plekje. Gedachten en emoties zullen zich aandienen. Duw ze niet weg, laat ze komen, hoe moeilijk het ook is. Sta jezelf toe te huilen. Misschien ben je wel boos. Laat dat er ook uitkomen. Toestaan van je ware gevoelens geeft ruimte voor ontspanning en opluchting. Gun jezelf deze ervaring.
  • Wissel de stilte-momenten af door een wandeling buiten te maken zonder een concreet doel te hebben. Gewoon wandelen. Laat je mobiel thuis! Let tijdens het wandelen op de (natuur)geluiden om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je?

Laat stilte-momenten bewust stap voor stap in je leven komen.

Wil je hier een keer vrijblijvend over sparren?
Neem gerust contact met mij op. Kennismaken is gratis.

Fijne dag.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.