Aan boosheid zit angst gekoppeld

Weet jij hoe dat zit bij jou?

Als je boos bent, wat doe je dan?

Hou je stil, duw je het gevoel weg of sta je jezelf toe om het te uiten? Knalt het zonder rem, veroordeel je dat deel in jezelf? Boosheid kent vele uitingsvormen. Weet jij wat er onder jouw boosheid schuilgaat? Er zit altijd een belangrijke boodschap in boos zijn. Een onvervulde kinderwens maakt veel los. Verdriet raakt vaak vermengd met boosheid. Maar de meesten slikken het weg en dat blijft nooit zonder lichamelijke en/of emotionele gevolg.

Lief zijn is goed, boos worden niet
Vanuit onze kinderjaren kennen we dit allemaal. Iedereen heeft als kind wel eens te horen gekregen: ‘dat mag niet; dat kan niet; dat hoort niet’. Als ik boos werd moest ik afkoelen op de trap of in de hoek. Daardoor ben ik gaan denken dat boos worden geen enkele zin had. Mijn overtuiging werd dat ‘boos zijn slecht is’ en ‘dat het er niet mag zijn’. Voor mijn gevoel deed ik het niet goed. De realiteit was dat mijn gedrag – door boos zijn –  de reden voor ‘straf’ was. Maar als kind begreep ik dat verschil niet.

Emotie boosheid mag er bij velen niet zijn

We leren nu eenmaal – ook op school – dat lief zijn beloond wordt en boos worden niet. Bij velen zit er hierdoor een oordeel op boosheid, gevoed door de oude wond die je als kind hebt opgelopen. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Als kind bleek voor mij inhouden van boosheid nuttig, dan kreeg ik minder straf. Maar als volwassene ging ik hiermee door, wist niet beter. Mijn aangeleerde gedrag maakte me geliefd en ik werd niet afgewezen. Dit verklaart o.a. waarom zoveel volwassenen ook boosheid niet uiten als ze geraakt worden. Zelfs als iemand ver over hun grenzen heengaat!

Boosheid is vaak gekoppeld aan een angstHet gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan bang zijn om verlaten of afgewezen te worden. Maar is dat ook echt zo?

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Die belangrijke boodschap in boosheid

Daar gaan we meestal aan voorbij. Ik erkende mijn boosheid niet uit angst om uit de gratie te vallen. Of dat mijn partner mij zou verlaten, of dat mijn werkgever me op het matje zou roepen. Feit was dat mijn niet geuitte boosheid toch lekker ondergronds ging totdat ik ontplofte. Nu weet ik dat ons lichaam altijd een weg zoekt om de opgelopen spanning kwijt te raken. Je ziet dat ook terug in emotionele en lichamelijke klachten, zoals huilbuien, hoofdpijn, depressie, burn-out, verkrampingen of eetbuien etc.

De sleutel tot verandering
Het goede nieuws is dat je kunt aanleren om boosheid constructief te gaan uiten. Hiervoor is een beetje durf nodig en liefdevolle aandacht voor dat deel boosheid in je. Dat begint in te (h)erkennen dat boosheid ook een deel van jou is. Dat het gewoon een emotie is die je hebt. Daarnaast helpt het besef vaak ook dat je geen kind meer bent en nu volwassen keuzes kunt maken door oa boosheid anders te gaan bekijken. En toe te laten.

Vermijden, negeren of onderdrukken van boosheid, voelt wellicht alsof je een stuk van jezelf bent kwijtgeraakt. Realiteit is dat je dat deel in jezelf eigenlijk bent gaan afwijzen. Juist die afsplitsing zorgt voor pijn, angst of paniek.

Delen en helen

Door aandacht te geven aan alle verschillende delen in jou, duw je emoties niet meer weg. Je wordt meer bewust van je gedrag, wat je voelt en wat je nodig hebt. Helen betekent feitelijk niks anders dan weer ‘heel te worden’ door aandacht te geven aan die delen die je jaren geleden hebt verbannen. Omdat ze niet perfect zijn, niet mooi of omdat ze pijn doen. Juist die delen vragen om aandacht, liefde en acceptatie. Ik noem het vaak: ‘integreren van alles wat bij je hoort en in je zit’. Dat is wat jou als mens maakt.

De kunst is om al je emoties te uiten
In een veilige omgeving waar je zeker weet dat iemand je niet zal verlaten. Je niet zal veroordelen op jouw boos zijn, maar het juist verwelkomt. Zo kun je op een constructieve manier ervaren dat je natuurlijke respons in boos zijn of worden er gewoon mag zijn. Dat is verantwoordelijkheid nemen voor alles wat je voelt en ervaart.

Ingehouden boosheid keert zich tegen je. En boos worden op je boosheid brengt je ook geen centimeter verder. Het is jouw pad dat je te lopen hebt, maar je hoeft het niet alleen te doen. Jouw boosheid is welkom bij mij!

Fijne dag,
Simone

Weten hoe je o.a. met boosheid kunt omgaan?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik stap voor stap meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen.