Waarom vriendschappen mislukken?

Of verwateren…

Als je iets naars overkomt dan staan vrienden direct voor je klaar

Met raad en daad, pannetje soep of belletje. Hartverwarmend. Heb het meegemaakt met mijn rughernia. Ik kon 3 maanden geen kant op. Al die steun hielp mij die eerste maanden door. Zo blij mee! Daarna werd het stiller, het ging wel beter met mijn rug. Inmiddels was helaas duidelijk dat ik een burn-out had met intens verdriet over mijn kinderloosheid. Constant huilbuien en durfde nergens meer naar toe. En er kwamen steeds minder mensen langs.

Hoe lang mag verdriet, rouw en hulp duren?
Hiervoor zijn geen draaiboeken. Maar de meesten zullen beamen dat hulp gaandeweg de tijd wel afneemt. Terwijl de moeilijkste periodes bij verlies en verdriet niet altijd de eerste maanden zijn. Maar de momenten die juist later komen. Wist ik veel. Ik bleef hoop houden dat mijn goede vrienden me zouden blijven steunen. No matter what en hoe lang het nodig zou zijn. Toch ontstond afstand en hierin had ik zelf ook een rol, kom ik zo op.

Verstilling in vriendschappen

Hoe komt dat? In het algemeen doordat wederzijdse interesses uiteen gaan lopen. Levensstijl en/of prioriteiten veranderen. De één zit in de problemen, de ander juist in rustig vaarwater. Verhuizing, nieuwe baan, kids. Allemaal situaties die voor veranderingen in levens en vriendschap zorgen. Het onderscheid van wel of geen kinderen heb ik zelf als één van de belangrijkste oorzaken ervaren waardoor vriendschappen verwaterden.

Wat voor soort vriendschap heb je?

Sommige contacten zijn gebaseerd op vrolijke praat over koetjes, kalfjes. Je maakt plezier en geniet van de leuke dingen van het leven. Zo’n contact kan wellicht minder goed bestand zijn tegen de spanningen die tegenspoed zoals kinderloosheid nu eenmaal met zich meebrengt. Vele mensen weten oprecht niet wat ze bij intens verdriet kunnen zeggen. Of hoe ze moeten reageren. Ik had vrienden die mijn narigheid liever uit de weg gingen, omdat het ze herinnerden aan eigen verlies en pijn. Pas jaren later besefte ik dat sommige vrienden gewoon de kracht niet hadden om te helpen. Mijn huilbuien waren te zwaar als ik bij ze op de stoep stond en heeft sommigen ook afgeschrikt. Ik schrijf hierover specifiek in mijn boek.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Ik was de enige kinderloze vrouw

Vrienden kropen bij elkaar om hun gezinsissues en schoolperikelen met elkaar te delen. Compleet begrijpelijk. Maar hierdoor miste ik steeds meer het contact dat ik met vrienden voorheen wel had. Het ging geleidelijk aan, maar het werd minder. Zagen we elkaar dan verontschuldigden zij zich hoe druk ze waren met hun gezin. Ik zei dan op mijn beurt sorry omdat ik te weinig belde. Ik zei dat ik hun situatie wel begreep. Ondertussen sprak ik de waarheid niet, want ik deelde niet hoe alleen ik me soms voelde als hun foto’s van skivakanties en Kerstdiners getoond werden. Ik zei niet hoe ik ons ‘oude kinderloze contact’ miste. Natuurlijk wist ik dat hun gezin niet alleen een roze wolk was. Maar een deel in mij bleef boos, verdrietig en had ook verwachtingen. Ik hield stil, trok terug. Dat leek me het beste.

Eerlijk is eerlijk: ik vatte het vaak veel te persoonlijk op
De pijn van mijn lege buik maakte me knorrig en kortaf. Daardoor kon ik soms niet goed zien wat mijn aandeel in de afstand en bekoeling was. Zo werkt het nu eenmaal, want ook ík heb een verantwoordelijkheid in mijn vriendschappen. Er zijn perioden dat je intens met elkaar omgaat en momenten dat een ieder meer zijn eigen gang gaat. Je hebt tijden dat je elkaar veel spreekt en dan heb je weer minder contact. Soms heb je een vriend(in) heel hard nodig en zit die met haar/zijn gedachten bij eigen problemen. Dan gaat het niet over iemand schuld. In veel gevallen speelt er iets dat de aandacht trekt. Meestal iets dat niet openlijk op tafel ligt.

Wat kun je doen?

Als een vriendschap langzaam verwatert of al bekoeld is: wees geduldig. Probeer vooral niets te forceren of af te dwingen in contact. Of te prikken over wat onder die tafel ligt. Dwang in een vriendschap werkt alleen maar averechts. Blijf geloven in elkaars beste bedoelingen en intenties. Want misschien komt er een tijd dat jullie wegen elkaar weer kruisen en je de vriendschap weer oppakt. Wees aardig en houd contact met elkaar. Althans als jij dat zelf nog wel wil of kan. Er is namelijk altijd een grens aan wat en hoeveel jij (nog) wil of kunt geven.

Als die grens bereikt is…
Er zijn tijden in ons leven dat het gewoon onmogelijk is om liefde en steun te kunnen geven aan diegene die het dan hard nodig heeft. Dit kan weer twee kanten op. Ik heb vriendschappen verloren doordat ik diep in mijn shit zat en niet in staat was om er überhaupt voor een ander te zijn. Of te zien dat de ander in de shit zat. Maar dit is dus ook altijd vice versa.
Nu weet ik dat geen hulp aanbieden niet betekent dat mijn vrienden niet met mij meeleven. Soms kan iemand het echt niet. Of wil die niet meer en dat te beseffen geeft rust. En dat geldt dus ook weer wederzijds.

Ontmoet mensen die je werkelijk begrijpen

Hoe cliché het klinkt: zoek gelijkgestemden. Die snappen ‘beter’ waar jij mee zit. Dan is ook de kans groter dat je de mensen vindt die echt kunnen meeleven en praktische hulp bieden in de kleur die jij nodig hebt of wilt. Misschien denk je nu: ’nee hoor, lotgenoten mij niet gezien, niet nodig, ik doe het wel alleen.’ Snap ik. Heb ik jarenlang gedaan, maar te lang.

Gun het jezelf om hulp te vragen. Is er niemand waarmee je kunt sparren? Neem gerust vrijblijvend contact met me op via een gratis gesprek. Je kunt dat via mijn online agenda aanvragen. Of meld je aan voor mijn gesloten FB-groep.

Fijne dag,
Liefs Simone

NIEUW! E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.