Angst, stress en paniek
Wat kun je doen? TIP
Paniek, trillen, hartkloppingen, zweten, duizelig, strak lijf
‘Mijn lijf lijkt een vat vol grillige emoties. Bij het minste schiet ik uit mijn slof. En als over mijn kinderloze toekomst nadenk, dan vliegt de paniek me aan. Soms voelt het alsof ik nergens meer grip op lijk te hebben.’
De dokter van mijn cliënte vertelde dat alles regulier in orde is, buiten dat haar kinderwens-situatie flink stress geeft. En mede paniek oproept. Een situatie die ik dagelijks zie en hoor in mijn praktijk. Begrijpelijk want een onvervulde kinderwens, alle mogelijke verliezen en teleurstellingen die ermee gepaard gaan roepen nu eenmaal verdriet, wanhoop, onmacht op.
Paniek nader bekeken
Zo’n aanval kenmerkt zich door een plotseling optredend ‘kort moment’ van intense angst. De fysieke reacties ontstaan doordat je lichaam in een ‘vecht of vlucht’ stand schiet. Stresshormonen versnellen je hartslag en ademhaling. Bloed wordt gepompt naar spieren om te kunnen vechten of vluchten. En als dat regelmatig gebeurt, dan is het niet zo gek dat alles strak staat in je lijf. En je niet lekker in je vel zit en piekert.
BELANGRIJK: weet dat je eerste reacties bij paniek slechts minuten (3-4 min) aanhouden en daarna afzwakken. Het voelt vaak alsof het je de hele dag achtervolgt. Dat komt omdat we er over gaan nadenken. Er van alles van gaan vinden. Dat zijn secundaire emoties en reacties die volgen op de paniek. Waar je overigens ook flink last van kunt hebben.
Kalmeren van je zenuwstelsel is stap één
M.b.v. je ademhaling kun je letterlijk die fysieke reacties, je (secundaire) emoties en chemische processen in je lichaam positief veranderen. Door je UITademing bewust te verlengen, beïnvloedt dit jouw gemoedstoestand en gedachten. Wees gerust. Zo’n oefening duurt niet lang. Je hebt ook geen matje nodig. En je kunt het overal doen. Hieronder vertel ik je hoe.
UITademen staat letterlijk voor loslaten
Bij huilen, paniek en angst verandert onze ademhaling. Met name het verschil tussen effectief in- en uitademen. Hierdoor raakt je zuurstof- en kooldioxide-uitwisseling verstoord. En dat draagt bij tot emoties zoals je ervaart bij angst, paniek, vermoeidheid en andere emotionele klachten.
Focus op de UITADEMING brengt je lijf in een rustigere staat. De orkaan woedt minder van binnen. Je kunt beter nadenken. En er ontstaat weer meer ruimte voor zelfbewustzijn en keuzes.
De manier waarop je ademt zegt veel over hoe het met je gaat
Hoe je in het leven staat. Iedereen ademt op een eigen wijze. Als je niet lekker in je vel zit, pijn hebt of huilt dan start meestal de ademhaling niet meer vanuit je onderbuik. En zal de cyclus van in en uit ook minder vol zijn. Als je onvoldoende gebruik maakt van je maximale ademcapaciteit (in-uitademing), doe je niet alleen je lichaam tekort, maar ook je geest.
Op weg naar meer energie en minder onrust in je lijf
Dat kan door bewuster IN te ademen vanuit je onderbuik en jezelf te trainen om de UITademing te gaan verlengen. Het vraagt slechts enkele minuten liefdevolle aandacht voor jezelf op een dag.
Verlengen van je uitademing: zo doe je het
- Ga ergens rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden, voeten plat op de grond, liefst even de schoenen uit doen.
- Maak bewust 5-10 minuten vrij voor jezelf, telefoon uit. Neem een ontspannen houding aan. Sluit je ogen en leg je handen op je onderbuik waarbij je pinken contact maken met je schaambeen.
- Adem IN via je neus. UIT via open mond, laat je onderkaak als het ware hangen. Neem je ademhaling eerst een tijdje alleen waar.
- Voel of bij je INademing je onderbuik naar buiten komt. Dus bol wordt. Bij je UITademing veert je buik weer naar binnen. Als dit bij jou niet zo is, veroordeel het niet. Het is ok. Kijk of je hier wat verandering in kunt brengen. Elke kleine verandering is er eentje.
- Maak na een tijdje de in- en uitademing bewust langer. Je krijgt daardoor meer op/neer beweging in je buik en borst. Je lijf kan dieper ontspannen.
- Het kan zijn dat er emoties opkomen. Duw ze niet weg. Huil vanachter je gesloten ogen. Probeer rechtop te blijven zitten. Hou de focus op je buikademhaling. Blaas als het ware bij de uitademing je verdriet naar buiten.
Door deze oefening regelmatig te doen zal je merken dat je gemakkelijker vanuit je onderbuik (bekkengebied) kunt ademen. Dit helpt je in gronding en meer rust in je lijf. Het activeert je lijf waardoor alles losser aanvoelt.
Ademen opent niet alleen de weg naar acceptatie van jouw nieuwe werkelijkheid, maar helpt je ook om een nieuwe invulling in je leven te onderzoeken.
Fijne dag.
Liefs, Simone
Geef een reactie