Naar de pijn toe bewegen
In plaats ervan weg te gaan
Zinnen, woorden of situaties die je letterlijk als de dag van gisteren kunt herinneren
Herken je dat? De uitslag bij de dokter. Die ene opmerking van je vriend(in). Het moment dat je een slechte uitslag kreeg. Een miskraam kreeg. Het zijn beelden die in je geheugen gegrift staan. Maar het is zoveel meer dan een herinnering. Met je hele lijf kun je later nog ervaren wat je toen voelde. En voel je wat er toen door je heen ging of wat je zei, hoorde. Alles kun je nu nog waarnemen, zelfs ruiken of proeven. Welkom in de wondere wereld die lichaam heet, zeg ik wel eens.
Alles wat je ervaart, hoor en ziet sla je op in je lijf
Dit gaat onbewust. Natuurlijk heb ik ook van die momenten die zijn blijven hangen. De uitslag na mijn HSG-onderzoek* waar ik hoorde dat ik een misvormde baarmoeder heb. En het moment dat we na 5 jaar behandelingen vertelden te stoppen. De kamers en artsen kan ik nu nog uittekenen. Ik weet waar ik zat, wat ik zei, hoe het rook, ik zie mijn reacties. Lange tijd vond ik die herbelevingen irritant. Ik wilde dat ze weggingen. Maar met de kennis van nu weet ik dat het niet zo werkt. Herinneringen en emoties ben je niet zomaar kwijt.
Op gezette tijden zie of hoor je iets dat je raakt en als een duiveltje uit een doosje zit je in een flash-back. Dan komt er een oud beeld, gedachte met gevoel voorbij. We associeren en (her)beleven de hele dag door. Normaal heb je daar geen last van. Of duurt het verdriet kort. Als je in je dagelijkse leven er flink door beinvloedt wordt dan kan het raadzaam zijn om daar hulp of steun bij te zoeken. In je omgeving of professioneel.
Fertiliteitsbehandelingen ondergaan is zwaar
Ook afscheid nemen van je kinderwens is niet zomaar iets. Het heeft direct invloed op je lijf, eigenwaarde, relatie, toekomstbeeld, mentale en fysieke gezondheid. Alles wat je hebt ervaren en nog meemaakt vraagt om tijd, moed, aandacht om te kunnen integreren in je ‘hernieuwde leven’. Wees trots op iedere stap die je zet. Intens verdriet en rouw zijn geen vertrouwde onderwerpen voor de meeste mensen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Doe het niet allemaal alleen, laat je steunen. Al is het maar één persoon die er voor je kan en wil zijn als je dat nodig hebt.
Luister naar wat jij écht voelt en wilt
Jouw lichaam wijst je altijd de weg, ook lijkt het dat je door je onvervulde kinderwens het contact met jezelf en anderen verloren bent. Je lichaam is jouw richtingaanwijzer in alles wat je nodig hebt. Ja, het gemis, de leegte, hoop, wanhoop en ook plezier wisselen zich af. Dat zorgt voor verwarring in je. Je voelt, ziet en hoort van alles. Door opstapeling van verdriet en verlies stapelt de pijn zich IN JOU van binnen op. Daardoor kan het voelen alsof je de grip op je lichaam en leven kwijtraakt en de energie wegvloeit. Dat je emotes het overnemen. Het ene moment blij, dan verdrietig. Het is volstrekt normaal.
Hoe kan ik omgaan met die heftige emoties?
Eén van de meest gestelde vragen in mijn praktijk. Er is niet één pasklaar antwoord of een trucje voor. Dé belangrijkste schakel tot ontspanning en herstel ligt in het voelen en doorleven van alles wat je ervaart. Met andere woorden het gaat dus om te leren bewegen NAAR je pijn toe in plaats er van weg te lopen. Of weg te duwen. Het is een natuurlijke reflex om weg te willen gaan van je pijn en verdriet. Het is immers niet leuk. En je hebt al zoveel gehuild. Je wilt dat het stopt. Hoe tegenstrijdig het klinkt. Oprechte aandacht geven aan je emoties is dé sleutel. Je emoties zijn echt nuttig.
We willen ons graag goed voelen, gelukkig zijn en plezier maken
De realiteit is dat dit niet altijd kan. Het is moeilijk om onze nare gevoelens te verdragen. Toelaten en ervaren van verdriet en pijn is gewoon niet leuk. Maar als het nooit donker zou zijn, zou je ook niet de zonnige kant van het leven kunnen ervaren. Wees mild voor jezelf, ook je verdriet en pijn mogen er zijn. Ervaren wat je voelt is de weg naar herstel, licht en heling. Doe het niet allemaal alleen. Feit is dat we in ons leven nu eenmaal altijd met veranderde omstandigheden te maken krijgen. Confronterend is dat wel.
Je hoofd vindt dat je lijf maar moet volgen
Zo werkt het helaas niet. Je kunt spanning, angst en verdriet verminderen door ook kritisch te kijken naar je eigen gedachten en patronen. Op basis van je inzichten kun je nieuwe keuzes te maken. Verdriet, angst, klachten willen en kunnen simpelweg niet opgelost worden door te negeren of verstoppen. De emoties hebben je iets te vertellen. De kunst is om aan te (gaan) voelen hoe, wanneer, waardoor en door wie jouw emmer volloopt. Ervaren wat je voelt is een proces wat stap voor stap gaat. Door het gaan (h)erkennen van je lichaamsreacties, sensaties, gedachten en patronen.
Nu het goede nieuws…
Gelukkig zijn er vele tools, ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je in dit hele proces kunnen steunen. Die helpen om de pijn verdraagzaam te maken. Om je verlies te gaan verweven in je dagelijkse leven. Met emoties beter omgaan en verdragen kun je echt leren. Wellicht voelt dat als een sprong in het diepe, maar in het onbekende ontmoet je nieuwe mensen, leer je nieuwe dingen die je laten groeien en bloeien. Bovenal ontdek je daarmee vast nieuwe dromen en verborgen schatten waarmee jij ook iets voor een ander kunt betekenen. Je bent het waard, gun het jezelf.
Wil je hier een keer vrijblijvend over sparren?
Neem gerust contact met mij op. Kennismaken is gratis.
Fijne dag,
Lieve groet Simone
*HSG is een hysterosalpingografie waarbij een r ntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders gemaakt wordt als ze gevuld zijn met r ntgencontrastvloeistof.
E-training ‘van angst naar vertrouwen’
Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.
Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.
Geef een reactie