Pijn stroomt door mijn lijf

En tranen vloeien

Luister naar wat jij écht voelt. Je lichaam wijst je altijd de weg

Als iemand dat tegen mij zei kon ik witheet worden. Om vervolgens uit pure onmacht in tranen uit te barsten. ‘Hoe dan? Luisteren naar jezelf, rot op. Ik wil een kind. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. En wat ik voel? Ik voel me moeder tot in mijn vezels, maar wel zonder kind…’, dacht ik dan.

Iedereen om me heen werd zwanger van de lucht
Althans zo leek het. Nu weet ik dat niets is wat het lijkt. Maar liefst 1 op de 6 stellen wordt niet vanzelf zwanger. En ik was daar er één van. Door de leegte, gemis en aanhoudend verdriet voelde ik me gesloopt. Ik kon de leuke dingen gewoon niet meer zien. Qua werk, sport en relatie had ik  wat mijn hartje begeerde. Maar ik was niet gelukkig en mijn lijf zat op slot.

De familiekiekjes en vaste tradities
Ze pakten me keer op keer bij de strot. Mijn lichaam blokkeerde compleet. Terugtrekken, tranen inslikken. Het werd mijn tweede natuur. Nu weet ik dat ik mezelf hierin forceerde iemand te zijn die ik niet was. Van binnen ging ik stuk met steeds een happy face op mijn gezicht. Een masker om te maskeren wat ik écht voelde en wilde. Thuis stortte ik steeds vaker in.

Niemand zit te wachten op een tranenzee

Of op confronterende vragen. Of die doodse stilte, priemende blikken. Je kent dat vast wel. Maar hoe meer je de werkelijkheid probeert tegen te houden, hoe meer ‘die tranen-rakkers‘ op blijven komen. Het enige dat helpt is door ze te laten vloeien. Dat is wat ik bedoel met voelen wat er écht te voelen valt. Er moet wat uit, anders loopt de spanning in je lijf alleen maar op. Daar word je ook echt niet beter van.

Huilen als pure ontlading van stress, zowel positief als negatief. Huilen lucht op, het opent ons hart om werkelijk na te gaan wat er in ons speelt. En het ontspant je middenrif en kaken. Dit helpt je om (weer) de signalen van je lijf (beter) te begrijpen.

Hart en bekken vormen dé basis voor voelen
Een onvervulde kinderwens zorgt voor een gebroken hart en opgestapelde spanning – rouw in je lijf. Pijn, leegte en verdriet liggen diep opgeslagen in je bekken en hart. Twee essentiële plekken die de basis vormen voor het voelen van juist je (oer)verlangens en drijfveren: leven, liefde, seksualiteit en voortplanten, dragen en baren.

Je hart en bekken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je middenrif zit hier precies tussenin. Deze spierbundel wordt ook wel de angstgordel genoemd. Het vormt een bescherm-barriëre tussen je borstholte en buikholte. Ofwel je hart en bekken.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Ontspanning van je middenrif bij verdriet is cruciaal

Een belangrijke voorwaarde om te kunnen voelen. Om je over te kunnen geven aan emoties. Bij teveel spanning ga ik kokhalsen. Een onbewuste reactie van mijn lijf om de spanning in middenrif én kaken te ontladen. Verzachten. Ons lichaam is zó slim. Het weet precies wat het nodig heeft. Overgeven is iets dat ik als kind veel deed. Toen vond ik het lastig, nu weet ik precies dat ik teveel van mezelf heb gevraagd. De reflex is feitelijk een liefdevolle beschermende reactie die ik nu herken. En weet wat te doen.

Paradox: pijn die je ervaart door stilte
Rust en stilte zorgen voor de broodnodige ontlading van stress. Je krijgt er gratis en voor niets wel emoties bij. En juist die gevoelens ervaren we vaak als hinderlijk. Maar het heeft ook een voordeel. Ineens voel je van alles: hoe moe je bent, hoeveel pijn je hebt of hoe de onzekerheid je aanvliegt.

Naar de pijn toe bewegen in plaats ervan weg te gaan

Alles wat je hebt ervaren en nog meemaakt vraagt om tijd en aandacht om te kunnen integreren in je ‘hernieuwde leven’. Wees trots op iedere stap die je zet. Intens verdriet en rouw zijn geen vertrouwde onderwerpen voor de meeste mensen. Laat je hierdoor niet afschrikken.

Doe het niet allemaal alleen, laat je steunen. Al is het maar één persoon die er voor je kan en wil zijn als je dat nodig hebt.

Luister naar wat jij écht voelt en wilt
Je lichaam wijst je altijd de weg, ook lijkt het dat je door je onvervulde kinderwens het contact met jezelf en anderen verloren bent. Je lichaam is jouw richtingaanwijzer in alles wat je nodig hebt.

Wil je hier een keer vrijblijvend over sparren?
Neem gerust contact met mij op. Kennismaken is gratis.

Fijne dag.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.