Schuldgevoelens door onvervulde kinderwens
werken als gif in je lijf en je leven
Schuldgevoelens en zelfkritiek gaan hand in hand. Ze komen vaak voor als zwanger worden niet vanzelf gaat of helemaal niet mogelijk is. Geen verhaal is hetzelfde. Maar ergens weten jij en je partner ook wel diep van binnen dat het niet ‘jouw schuld’is als het niet lukt. Je hebt er per slot van rekening zelf niet om gevraagd om verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar te zijn? Maar tussen rationeel weten en voelen zit een wereld van verschil.
Zelfkritiek is als gif voor je lijf en je relatie
‘Waarom ik? Waarom overkomt mij dit nu? Wat had ik anders kunnen doen? Stel je voor dat… Als ik nu… Kon ik maar…’Deze vragenzijn DE ingrediënten voor schuldgevoelens en zelfkritiek. Ze ontstaan mede door je eigen normen en waarden en die vanuit je omgeving. Maar ook op basis van meningen en (voor)oordelen uit de maatschappij. De hele wereld krijgt kinderen, en jullie niet. Je stelt jezelf misschien ook verantwoordelijk of vind daar van alles van. Dit komt je eigenwaarde zeker niet ten goede. En zorgt er in grote mate voor hoe jij je voelt.
Geen onschuldig gevoel dus, die schuldgevoelens
Je kunt er niets aan doen. Het gaat om een niet-reële schuld. En toch kan het voelen als falen, als een groot verlies, als mislukken of er niet meer toe doen. De neiging bestaat om onbewust of bewust rekening te gaan houden met je omgeving. Hierdoor pas je jezelf aan of houd je patronen in stand om je relatie, familiebanden of vriendschappen te beschermen, dan wel te behouden. Dit belemmert jou om te zijn wie je werkelijk bent. Het belemmert jou om uniek te zijnen te staan voor wie jij bent. Schuld en zelfkritiek staan dus in de weg om je te richten op je eigen behoeften, nieuwe dromen en ontwikkeling.En dat is verre van onschuldig!
Pak de regie over je eigen leven
Schuldgevoelens zorgen ook voor stress. En ook dat is weer van invloed op je lichaam. Wellicht ben je vaker moe of prikkelbaar. Of zit je niet lekker in je vel. Al je hier niets mee doet, werkt dit allerlei vage lichamelijke klachtenin de hand. Luister naar je lichaam. De signalen hebben je wat te vertellen. Ze zijn er niet voor niets. Je hebt niet altijd invloed op dingen die in je leven gebeuren, maar je hebt wel invloed op hoe je er vervolgens mee omgaat.Stap eens uit je comfortzone. Daar valt immers weinig te leren. Alles wat je daar hebt, is vertrouwd en oud. Het is spannend om stappen te zetten. Als het je lukt, dan doe je zelfvertrouwen en nieuwe ervaringen op. En als het niet lukt, heb je wel een nieuwe waardevolle les geleerd. Risico nemen levert je dus altijd iets op. Daag jezelf uit. Als jouw schuldgevoelens de vrijheid krijgen, verandert leegte in ruimte.
Wil je ook eens oefenen met het nemen van risico’s die je verder brengen in jouw leven? Neem dan gerust contact met mij op.
Last van schuldgevoelens?
Houden de periodes waarin je schuldgevoelens hebt langer aan dan je lief? En bepalen ze regelmatig je humeur en gemoedsrust? Neem dan contact met mij op. Blijf er niet mee rondlopen en vraag een gratis gesprek bij mij aan.
Geef een reactie