Hoe pak je angst aan?
Alles begint bij zelfkennis en erkenning
In alle teleurstellingen van een onvervulde kinderwens, trajecten en verlies wil je niets liever dan rust. En focus om positief voorwaarts te gaan in je leven. Om passende keuzes te kunnen maken voor nu en in de toekomst.
Waarom nemen angst en gedachten het steeds van je over?
Je wil wel, maar het lukt niet
Elke dag neem je jezelf voor om stappen te zetten. Maar al snel zit je voor je gevoel weer op dezelfde angst-rotonde. Gedachten houden je vast. In je brein wordt het een brij. Van kwaad tot erger. En maar denken. Wat is het beste? Waar? Hoe? Wat? Samen maken ze paniek, die je bij de strot grijpt.
En dan doe je geheel logisch wat je altijd al deed
Dat is dus niet per definitie verkeerd, ook al voelt dat wellicht wel zo. Alles wat ik hierboven beschrijf is begrijpelijk. Je bent niet gek of raar. Er is niks mis met je. Het is namelijk normaal (overlevings)gedrag. Het zijn normale reacties wanneer we pijn, angst en teleurstellingen ervaren. Handig is vaak anders. Fijn is het niet, maar dat weet je zelf ook wel. En dat laatste is vooral wat je dwars zit. Tot maanden of jarenlang.
Maar hoe kom ik van mijn nare gevoel af?
Het begint bij stap voor stap onderzoeken, herkennen en erkennen wat je (lichaams)reacties zijn. Een angst laat zich niet zomaar temmen. Angst is namelijk één van onze basisemoties. Die heb je nodig en daarom kun je het niet afleren, maar wel de baas worden. Angst helpt je paraat te staan voor gevaar. Het maakt dat je kunt wegrennen, weerstand kan bieden en overleven als er een beer op je pad komt die jou als een lekker hapje ziet.
Angst door een onvervulde kinderwens
Dat is geen spanning of angst met één explosieve vlucht of vechtpoging. Jouw angst wordt gevoed door maandelijkse teleurstellingen. Niet weten wat de toekomst gaat bieden. Of het ooit gaat lukken. Alles zorgt voor enorme hoeveelheid CONSTANTE spanning, die dagen, weken, maanden tot jaren aan kan houden.
Dat werkt verlammend en uitputtend. Zorgt voor lichamelijke en emotionele klachten. Minder vertrouwen in je lichaam en leven. Angst voor de angst is meestal het gevolg…
Sleutels voor meer vertrouwen
Dat zijn zelfkennis, beweging en stressvermindering. Voorkomen van angst, pijn en teleurstellingen kun je niet. Ermee leren omgaan wel. Dat begint allereerst bij herkennen wat je lichaamsreacties, patronen en gedachtengang zijn. Wat doe je precies (of niet) als je overvallen wordt? Dit kan best confronterend zijn om dit te onderzoeken, maar zo de moeite waard. Weten wat je doet en waarom je dat doet, helpt echt bij angst.
Iets dat je niet kent of aanvaart, kun je ook niet hanteren
Laat staan accepteren. Zoals ik al schreef is je gedrag een begrijpelijke overlevingsreactie. Die houdt je in de kramp en dat is flink vermoeiend. Angst aanpakken doe je door het aan te kijken. Zie jouw lichaamsreacties als pure stressreacties. Wat je dus voelt is lichaamspijn. Je gedachten maken er vervolgens angst van. De stress die je voelt daar wil je van af.
Vertrouwen begint bij echt doorvoelen van je pijn, angst
Je voelt je verdrietig. Je bent bang.
Je pijn wordt groter, het is bijna niet te dragen.
Het maakt je down, brengt je tot niets.
Toch is dit voelen dé sleutel naar beter voelen.Verdrietig zijn en niet steeds wegrennen van je pijn, angst.
Zijn met jouw gevoel, emoties.
Zijn met elke kleur en vorm.
Gewoon zoals het zich bij jou aandient.
Ook die emoties die je in jezelf veracht.Ik zeg niet dat het gemakkelijk is.
Je beter voelen, begint bij voelen.
Echt doorleven van je diepste verdriet
Verdriet verweven in je leven.Dat zorgt voor kunnen zijn met je nieuwe situatie.
Om te kunnen zijn met je angsten.
Noem het acceptatie, aanvaarding. What ever..Door verdriet en angst bewuster toe te laten
Maakt je leven niet emotieloos.
Wel minder emotie en angst gedreven.
En vergeet niet, angst gaat echt weer voorbij!
Fijne dag.
Liefs, Simone
Geef een reactie