Emoties en herinneringen die omhoog komen
Getriggerd door de Corona lockdown
Ons lichaam is magisch wonderlijk
Na de persconferentie afgelopen maandag voelde ik me bedrukt. Ik merkte dat emoties omhoog borrelden. Gevoel van onmacht was het meest sterk. Als beklemming op mijn borst. Het gevoel herkende ik goed, maar ik had er geen beeld of herinnering bij. Dat kwam pas twee dagen later. Badend in het zweet werd ik wakker met ‘beelden’ van mijn burn-out en scheiding.
Wellicht herken je jezelf in mijn verhaal, dat Corona en/of lockdown (oude) emoties bij je oproept. Hoe werkt dat precies?
Je lijf vergeet namelijk nooit eerdere ervaringen, gevoelens of emoties
We maken door Corona nu allemaal iets mee dat we nog nooit eerder hebben ervaren. Je lichaam regaeert automatisch op de huidige situatie. Iedereen ervaart dat op een eigen manier. Jouw reacties kunnen oude herinneringen oproepen of activeren. Zoals mijn bedrukte gevoel gekoppeld is aan situaties waar ik eerder gevoelens van onmacht voelde. Dat is normaal!
Alles wordt opgeslagen in ons lijf
Dus zodra er iets in de huidige situatie gebeurt of voorbij komt, zal er altijd iets zijn dat vanuit je verleden automatisch mee resoneert. Dat kan zowel positief als minder positief zijn. We zijn geneigd om pijn, verdriet en vooral nare herinneringen ver weg te stoppen of compleet te negeren. Simpelweg omdat het niet fijn voelt. Maar hoe verder het wegstopt, hoe harder het een keer terugkomt. Meestal op momenten dat je het niet wilt, zoals nu.
Emoties hebben altijd wat te vertellen
Ze hebben ieder een eigen functie en betekenis. Zo brengt huilen je tot de échte kern van wat je voelt. Laat opluchting je voelen hoe moe je lichaam is. Het zijn waardevolle signalen, alleen ervaren we emoties als hinderlijk. Liefst schuiven we ze langszij. Je lichaam helpt je daar ook onbewust bij. Als je iets heftigs meemaakt, doet je lichaam er automatisch alles aan om de pijn ervan niet te voelen. Dit overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je gevoelsknop in je lijf zachter wordt gezet. Super handig mechanisme. De pijn wordt minder. Gevoelens van eenzaamheid of onmacht worden ook minder. Ideaal, klaar is Clara…
Toch zit hier een keerzijde aan
Je lichaam kent namelijk maar één gevoelsknop. Voor zowel negatieve als positieve emoties. Staat jouw knop zachter door verdriet dan ervaar je ook de leuke dingen in je leven op standje zacht. Dan kun je het gevoel hebben dat het leven langs je heen glijdt. Of dat je niet echt voldoening uit ‘iets’ kunt halen. Soort van leven op automatische piloot. Dat geeft frustraties, waarbij de neiging weer bestaat om die gevoelens weg te eten, drinken of weg te ‘zappen’ met Netflix of eindeloos scrollen op social media.
Hoe pak je omgaan met emoties dan wel aan?
Geniet als het lukt
Huil als het moet
Verdriet of plezier
Alles is goed
Dit gedichtje is veelzeggend
Laat emoties vaker de vrije loop. Hou ze niet altijd in. Door je emoties te te (gaan) uiten in de kleur, zoals ze zich aandienen geef je pas echt expressie aan datgene wat er in je leeft. Wist je dat er geen negatieve emoties bestaan? Het zijn slechts waardevolle signalen die je iets willen zeggen. Het zijn onze interpretaties die emoties negatief of positief maken.
Emoties voel je als iets dat al dan niet prettig is
Door ze toe te laten – negatief en positief! – leer je ze beter te verdragen en uithouden. Dit verdragen van gevoelens maakt je mentaal sterker. Het laat je draagkracht groeien waardoor je beter omgaat met tegenslagen of teleurstellingen die zich aandienen. Het zorgt ervoor dat je jezelf steeds beter leert kennen en meer van jezelf gaat ontdekken.
In contact komen met emoties kan confronterend zijn
Het is verleidelijk om de afleiding te zoeken in je mobiel, eten of drinken. Maar als je meer in contact bent met jezelf, dat kun je dat ook zijn met anderen. Zorg dat je af en toe ook eens terugkijkt om te zien hoe ver je al bent gekomen. Wees trots op alles wat je tot nu toe hebt ondernomen. Het gaat niet altijd om datgene dat je bereikt hebt.
Geef een reactie