Spanning in je kaken

Geeft spanning in je hele lijf, zelfs vaginaal

Kaakklemmen veroorzaakt ook vaak hoofdpijn en schouderklachten

‘Even doorzetten. Kiezen op elkaar. De behandeling is zo weer voorbij.’ Herken jij dit? Als we ons zorgen maken, piekeren of stress ervaren zetten we vaak onbewust de kaken stijf op elkaar. Hoe logisch dit ook is, jezelf verbijten veroorzaakt vaak meer spanning. Zeker als je dit langdurig volhoudt. Dagelijks zie ik spannings gerelateerde klachten voorbij komen die meestal terig te voeren zijn vanuit een kaakklem. Het veroorzaakt indirect voor onbegrepen spanningshoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid. Zelfs een verergering van oorsuizen is mogelijk hierdoor.

Ook ontstaat spanning in je buik, en zelfs vaginaal

Kiezen op elkaar houden betekent dat je onbewust de spierspanning in je boven- en onderbuik opvoert en/of aanhoudt. De spanning kun je als vrouw vaginaal voelen. Dit is echt geen grapje! Probeer het maar eens uit. Zet je kiezen eens flink op elkaar, minstens 30 – 60 seconden vasthouden. Voel wat er in je hele lijf gebeurd. Scan je lichaam door je aandacht te brengen naar je kaken, gezicht, hals, borst, buik en genitaliën. Let ook eens op wat er met je ademhaling gebeurd. En laat dan de spanning los. Neem waar of je een verschil voelt.

Gevolgen van kaken klemmen

Klemmen en knarsen zorgen voor een aanhoudende spanning in de spieren van je mond, hals, nek en schouder. Dat heeft direct invloed op de spierspanning in je hele lijf!  Met de kaken op elkaar ga je ook oppervlakkiger ademen. En de meeste mensen houden geregeld de adem in. Ook als iets spannend is,  je diep nadenkt, ergens gefocust mee bezig bent of naar naar kijkt, boos bent of als je piekert zet je onbewust ‘de kiezen op elkaar’. Maar de spanning kan ook langzaam opbouwen tijdens een gesprek. Je bent aan het luisteren, je neemt alles in je op. Er gebeurt wat, eigenlijk wil je wat zeggen, maar je doet het niet. Je houdt de kaken stokstijf dicht. Onbewust voer je dan langzaam de spierpanning op in je kaken. Daardoor ook in de rest van je lijf. Kijk maar naar mensen die naar hun mobieltje staren en druk aan het scrollen zijn. De meeste hebben de kaken stijf dicht.

Wat kun je nu met deze informatie?
Als je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat, een uitstrijkje moet laten maken of ander gynaecologisch onderzoek moet ondergaan waarvoor je enorm gespannen bent, helpt het dus echt om beter te ontspannen door bewust je kaken te ontspannen. Dan wel met een open mond bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

5 ontspanningstips voor je kaken, mond en tong

1. Open je mond zodat je tanden van elkaar komen. Beweeg je onderkaak rustig op en neer. En van links naar rechts. Forceer niets, doe het langzaam! Draai met je onderkaak ook eens een paar rondjes.

2. Steek geregeld op een dag je tong flink uit. Probeer dan je tong om je kin te krullen of je neus aan te raken. Doe dit zo ontspannen mogelijk. Wissel de kaakbewegingen en tong uitsteken met elkaar af, minimaal 3x.

3. Leg je tong ontspannen tegen je ondertanden. Adem diep in via je mond en op de uitademing maak je een ieee-klank. Adem zolang mogelijk uit totdat het niet meer gaat. Dit geeft je letterlijk nadien meer ademruimte. NB. Veel mensen vinden aaahhh prettiger, maar dan plat je tong af dat spanning geeft op je strottenhoofd en halsspieren.

4. Ga staan en beweeg je bekken. Maak draaibewegingen links en rechtsom:  groot en klein.  Doe dit bewust en langzaam. Je bekken en kaken staan met elkaar in verbinding. Door het bewegen van je bekken beweeg je ook je kaken.

5. Kauw 1-2 minuten ZONDER eten in je mond. Beweeg je kaken op en neer waarbij je tanden en kiezen elkaar niet raken. Smakken mag! Wissel op en neer af met heen en weer bewegingen. Forceer niets en doe het kauwen zo ontspannen mogelijk. Wil je geeuwen, doe het! Dit is een teken dat de spanning in je kaken en tong komt los. Ook ideaal als je spanning of verdriet weg wil eten. Na deze kauwoefening heb je vaak geen snaaitrek meer!

Voor alle tips heb je slechts wat stilte nodig. Gun jezelf de tijd en rust.
Fijne dag, Simone

Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact staan meer dan 100 praktische tips en vele praktische oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen. Daarnaast krijg je ook toegang toe 22 instructievideo’s waar ik bepaalde oefeningen toelicht.

Boek Onvervulde Kinderwens - verborgen lichamelijke impact