Jouw lichaam spreekt altijd, ook als je niet praat

Lichaamsreacties door een onvervulde kinderwens

Jouw lichaam brengt je trouw iedere dag van A naar B. Elke dag maak je van alles mee. En sinds het moment dat je in de buik bij je moeder zat, sla je iedere ervaring op in je lichaam en je brein. Jouw momenten van liefde, plezier, geluk, maar ook de momenten van pijn, verdriet en teleurstellingen. Dit samen bepaalt je in grote mate je gevoelens, emoties en overtuigingen. En vooral hoe je reageert op emoties, situaties en/of mensen: bewuste en onbewuste lichaamsreacties. 

Enkele voorbeelden lichaamsreacties
Je adem inhouden wanneer je een zwangerschapstest doet. Nerveus zijn als je naar de fertiliteitsarts gaat voor belangrijke uitslagen. Schrikken als de telefoon gaat vlak voor een terugplaatsing. Trillende handen krijgen bij het plaatsen van je hormooninjecties. Zweten van spanning en nervositeit. Verstijfd raken van angst en/of pijn bij injecties of de eicelpunctie. Onuitputtelijk huilen na je miskraam en stille geboorte. Niets meer voelen als je met lege handen het ziekenhuis uitloopt.

Er zijn ontelbare manieren om je te uiten

Bij bovenstaande emoties reageert je lijf instinctief op basis van de natuurlijke vlucht-, bevries- of vechtrespons. Dit is gebaseerd op je eigen (kind)ervaringen en (kind)conclusies. Deze vorm van stress of spanning kan voor even zijn, zoals bij een schrikreactie. Maar bij de repeterende intense rouw of pijn, zoals bij vruchtbaarheidsbehandelingen, niet succesvolle terugplaatsingen van embryo’s, miskramen kan de spierspanning en stress chronisch worden. Spieren zetten zich vast in je rug, nek of schouders, waardoor je lijf blokkeert. Het stroomt niet meer. En daardoor zit je niet lekker in je vel.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Je lijf is ongelooflijk slim

Alles wat je meemaakt, elke dag weer, neemt je lijf waar. Bewust en onbewust. En op basis van wat je ervaart, maak je herinneringen, plaatjes in je hoofd en ontstaat een interpretatie. In een razend tempo koppelt je lijf er ook een gevoel aan. Alles wordt opgeslagen. Al je zintuigen en eerdere (kind)ervaringen spelen dus een rol in hoe je iets ervaart, opslaat en herinnert. In een ‘split second’ kunnen de tranen in je ogen springen als je terugdenkt als die ene punctie die zo’n pijn deed. Of dat je vlinders in je buik krijgt als je terugdenkt aan een moment dat je super verliefd was. Nog voor je het met je hoofd kunt bedenken, reageert je lijf al. Deze lichaamsreacties hebben dus continu invloed op wat je doet of niet doet.

Herken jij de signalen van je lijf nog wel?

Misschien weet je niet meer zo goed wat je voelt. Of heb je onbewust ‘jouw gevoelsknop’ uitgezet om de pijn niet meer zo scherp te voelen. Dat is jammer want je gevoelsknop kan geen onderscheid maken tussen leuke en minder leuke dingen. Je voelt dan weliswaar je pijn en verdriet minder, maar ook de leuke dingen in je leven ervaar je minder. Het missen van genieten. En dat is eeuwig zonde. Je bent het namelijk waard om ook gelukkig te zijn in een leven zonder kinderen. Ook al geloof je nu misschien dat dit niet mogelijk is.

Verlang je naar begrip en een ontspannen lichaam?
Maar weet je gewoon even niet meer hoe je daar moet komen? Vraag om hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen. Voel je welkom om mijn praktijkruimtes te bekijken of om een sessie zelf te ervaren. Het is mogelijk om de signalen van je lijf weer te (durven) voelen zonder dat je jezelf in de pijn verliest. Laten we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om te kunnen genieten van het leven vanuit je eigen waarheid, keuzes en realiteit.

Warme groet,
Simone

Elke dag worden er ervaringen en emoties bij je opgeroepen.
Bewustwording daarvan geeft ruimte voor verwerking en eigen ontwikkeling.

 

 Heeft mijn verhaal je geraakt?

En voel je je vaak alleen met je verdriet? Blijf er niet mee rondlopen. Neem gerust contact met mij op. Dit geprek is gratis en geheel vrijblijvend.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant