Symbolisch het onzichtbare zichtbaar maken

Rituelen helpen je hierbij

Gebruik rituelen bij verwerken van onzichtbaar verlies

Hoop, wanhoop, huilen, lachen, vallen en opstaan. Herken je ook deze  aaneenschakeling van emoties? Het tekende jarenlang mijn dagen vóór, tijdens en na de vruchtbaarheidsbehandelingen. Constant was ik op zoek naar de oplossing voor de vervulling van onze kinderwens. Het moest gewoon een goed resultaat, conclusie of uitkomst hebben.

Hoe meer ik zocht, hoe minder ik vond. De leegte van mijn onzichtbare verlies voelde zwaarder, zwaarder.
Niemand zag het, niemand begreep het. En ik stopte met erover te praten.  

Voor de buitenwereld onzichtbaar
Het verlies van je kinderwens, embryo’s en/of pril geboren kindje(s) is onzichtbaar, terwijl voor jouw gevoel een duidelijke lege plek achterblijft.  De leegte van die plek is voelbaar in iedere vezel van je lichaam, want nog voordat jouw ongekende kindjes er waren had je je al verbonden met hen. Die plek is onzichtbaar voor jezelf, dus ook voor anderen. En dat maakt dat weinig mensen er naar (zullen) vragen.

Symbolisch het onzichtbare zichtbaar maken

Rituelen en gedenken zijn manieren die een opening bieden om je verlies bespreekbaar te maken. Voor jezelf en voor je omgeving, vooral als je er moeilijk woorden aan kunt geven. Door middel van een ritueel kun je op een symbolische manier het onzichtbare toch zichtbaar maken in jouw leven. Zo geef je jouw ongekende kindjes letterlijk een tastbare plek of kijk je blijvend terug op een specifiek gedenkmoment. Je hebt dan altijd iets waar je al dan niet letterlijk naartoe kunt gaan, thuis of buitenshuis.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Positieve herinneringen brengen rust in je leven

Een ritueel is een symbolische vorm van bewust rouwen die een troostend en rustgevend effect op je lichaam heeft. Door liefdevol en met aandacht afscheid te nemen, openen er weer deuren voor nieuwe dingen in je leven. Geen afscheid (kunnen) nemen ervaren de meeste mensen als niet af kunnen sluiten Dat geeft vaak een onbestemd gevoel in je lijf.

De stille kracht van rituelen
Een ritueel markeert niet alleen het bestaan van een (ongekend) kindje, maar ook het feit dat je moeder of vader bent. Het geeft een identiteit aan jou als ‘rouwende ouder’ die je kunt uitdragen naar je omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld van een uitgerekende datum een gedenkdatum maken; een jaardag. Ook het verlies van je kinderwens en embryo’s kun je door middel van een ritueel een blijvende plek binnen jouw of jullie leven geven.

Voorbeelden rituelen

Je kunt bijvoorbeeld ieder embryo eren met een steentje of een ander passend symbool. Of door jouw overgebleven embryo’s, eitjes, sperma, nadat ze jaren in het laboratorium bewaard zijn, een zelfgekozen laatste rustplek te geven. Ook het geven van namen aan je kindje(s) die nooit kwamen kan helpend zijn, net zoals ik met Max gedaan heb.

Het zijn enkele voorbeelden van bewust stilstaan bij en erkennen dat er iets is geindigd. Herdenken onderstreept dat jouw kinderwens, embryo’s en ongekende kindje(s) echt hebben bestaan. Een ritueel heeft hierin ook een sociale functie. Het verbindt je met anderen en zorgt ervoor dat je erbij hoort met je verdriet.

Heb je behoefte aan rust en minder stress in je lijf?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik stap voor stap meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen.