Pijn en verdriet
Zoveel teleurstellingen en verliezen
Verlies koppelen de meeste mensen al snel aan ziekte, sterven of de dood
Maar we kunnen ook onze baan, vriendschappen of relatie verliezen. Er zijn vele verliessituaties te bedenken die intense pijn en verdriet kunnen geven. Zo ook een onvervulde kinderwens, wat feitelijk gaat om meerdere ONZICHTBARE verliezen. En dat doet wat met je, het verandert je.
Alsof er iets in je sterft dat niemand ziet
Iedere teleurstelling en niet uitgekomen verwachting na elke stap die je onderneemt om je droom voor een kind uit te laten komen, kan voelen als een verlies. Na jaren zijn dat een heleboel verliessituaties bij elkaar. En steeds sterft er een stukje in jou na elke poging, na wat je/jullie ook doen.
Alles doet er toe, hoe klein of groot ook
Voor alle wensouders zijn iedere eicel en zaadcel belangrijk. Elke levensvatbare cel biedt de kans op het uitkomen van je droom. Iedere succesvolle bevruchting wordt met gejuich verwelkomd, naast het angst en beven. Wat dat is er ook, vooral bij het eindeloze wachten. Gaat het nu wel goed? Iedere terugplaatsing is een succesvolle stap. En een kans.
Een klompje cellen is toch geen baby?
In tegenstelling tot een stilgeboren of overleden kindje spreekt men niet van babyverlies tijdens of kort na vruchtbaarheidsbehandelingen die veel wensouders meemaken. Neemt niet weg dat de mentale en emotionele impact van verliezen tijdens en na medische behandelingen net zo zwaar kunnen aanvoelen.
Deze niet-natuurlijke weg om zwanger te worden is lang
En vooral intens zwaar! Met iedere vezel in je lijf ben je bewuster dan ooit met je ‘kind in wording’ bezig. Zo kunnen met name vrouwen vanaf de terugplaatsing van het embryo al een verbondenheid voelen. Je kunt je ook letterlijk al hechten aan je embryo. Het gaat om een wezenlijk onderdeel van jou en/of je partner.
Dat is niet raar of gek!
Feitelijk kun je je al vader en moeder in de dop voelen. Bij de vrouw is dat gevoel vaak wat sterker dan bij de man. ‘Dan is het maar een klompje cellen, dat kun je nog geen kind noemen. Je kunt het niet zien met het blote oog. Als je zo vaak teleurgesteld bent, dan kun je toch jezelf beter beschermen en je er niet aan hechten?’ Een reactie vanuit de omgeving…
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan
Maar ja… Als je hemel en aarde beweegt om zwanger te worden en het medische circus ingaat, dan ga je letterlijk elke (lichamelijke) grens voorbij. Dan heb je tot aan je terugplaatsing al veel samen meegemaakt, dat het volstrekt logisch is dat je je al verbonden kunt voelen met je embryo’s. Dat is namelijk het levende en succesvolle bewijs van de lange weg die je al alleen of samen hebt afgelegd.
De echo als bewijs
In de meeste gevallen loop je apetrots het ziekenhuis uit met een echofoto in de hand, waarop te zien is dat de terugplaatsing een feit is. Of met de time-lapse video uit het laboratorium over de groei van je cryo’s. Vanaf dat moment weet je dat er mogelijk een kindje in je groeit. Dan stijgt de hoop, het is een stap verder. Het kan ook een sterk gevoel van verbondenheid geven. Een soort van samenzijn.
Natuurlijk is dit gevoel voor iedereen verschillend
Daarbij is meestal de hoop zo sterk vermengd met angsten voor weer een teleurstelling. Het blijft altijd spannend en naar mate de tijd vordert ook onzeker. Behandelingen ondergaan is zwaar en uitdagend. Het roept pijn en verdriet op. Een reden dat sommigen juist hun gevoel bewust of onbewust ‘uitzetten‘ tot er bewijs is van zwanger zijn. Begrijpelijk.
Ondanks de pijn en het verdriet geloof ik hierin…
- Je bent niet je verlies; je voelt de pijn van onvervuld verlangen.
- Je bent niet je onvervulde kinderwens; je voelt de onmacht van onzekerheid.
- Je bent niet het gemis; je voelt de pijn van de leegte in je buik.
- Je bent niet je verdriet; je voelt de steken van je gebroken hart.
- Je bent niet je pijn; je bent zoveel meer dan dat.
Nogmaals, het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan
Met ons hoofd kunnen we rationeel van alles bedenken. Maar het gevoel van gemis kan verlammend werken. De zin in je leven wegnemen. Twijfels geven. Rouw verandert ook je zelfbeeld en slaat een gat in je vertrouwen. Het is zo begrijpelijk. En geen proces om alles alleen in te verwerken.
Merk je dat je in dit proces wel wat steun kan gebruiken? Neem gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone
Geef een reactie