Piekeren is net schommelen

Je komt niet van je plek

Je bent niet je gedachten

Afhankelijk van wat je meemaakt toetsen jouw brein e n lichaam constant eerdere ervaringen en gedachten. Hierdoor ontstaat vaak het patroon van bedenken van eindeloze scenario’s hoe het dit keer zou kunnen lopen.

Meestal op een negatieve manier: doemdenken!
Maak jezelf niet gek. Uiteindelijk zijn gedachten mentale gebeurtenissen die zich in je hoofd afspelen. Het zijn geen feiten. Over alles kun je gedachten hebben, maar je be nt niet je gedachten. Gedachten komen en gaan Je kunt zelfs zo in je gedachtestroom opgaan dat je de omgeving niet meer bewust waarneemt. En in stilte met jezelf en de gedachten praat.

De meesten kennen het fenomeen wel
Je rijdt naar huis in de auto of op de fiets, je doet de voordeur open en weet niet precies hoe je gereden bent. Je hoofd zat vol met een gedachtestroom als deze:

Ja hoor, ze belt weer waar ik toch blijf. Shit, ik ontkom er niet aan, we moeten op kraamvisite. De baby is nu al vier dagen oud. Wat kan ik zeggen? Ik ben oprecht blij voor je, mijn allerliefste vriendin. Maar van binnen is er weer een stukje doodgegaan en ik kan alleen maar huilen. Ik wil jouw kind gewoon niet zien, hoe mooi het ook is. Sorry, ik kan het niet.

Maar hoe krijg ik dit over mijn lippen zonder dat ze boos wordt?

Als ze maar niet teveel doorvraagt of mij in de ogen kijkt. En wat doe ik als ze haar kind in mijn armen drukt? Dat wil ik echt niet hoor. Ik kan het niet. Gatverrr, waarom lukt het anderen wel om zwanger te worden? Wat had ik nog anders kunnen doen? Stel dat we toch nog voor die vierde poging waren gegaan, was het dan wel gelukt? Dan hadden we nu samen dingen met onze kinderen kunnen doen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

5 G’s: gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag en gevolg

In dit bovenstaande voorbeeld bepaalt niet de gebeurtenis hoe jij je voelt en hoe jij je gedraagt; dat bepalen je gedachten. Dat ziet er als volgt uit:

  • Je vriendin belt (gebeurtenis)
  • Direct volgen je gedachten: ze wil me zien, wat, hoe…? (gedachten)
  • Ik wil je kind niet zien, ben blij voor je, en bang en boos (gevoelens)
  • Door je emoties besluit je de telefoon nu niet op te nemen (gedrag)
  • Hierdoor spreek je elkaar steeds minder terwijl je zulke goede vrienden bent (gevolg)

Er gebeurt iets, je denkt iets, je voelt iets, je doet iets
En dat gedrag heeft altijd een gevolg. Je gedrag is altijd een reactie op een gebeurtenis onder invloed van gedachten en gevoelens. Op de meeste gebeurtenissen heb je geen invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met bepaalde situatie omgaat. Dit klinkt makkelijker dan het vaak voelt.

Omdat iets anders doen rete-spannend is
Toch kan het je helpen om bepaalde (nare) situaties in rust en afstand eens te bekijken en te reflecteren vanuit deze 5 G’s. Negatieve gedachten houden je meestal vast in een negatieve spiraal. Het goede nieuws is dat dit precies zo werkt bij positieve gedachten. Je onderbewuste ziet geen verschil tussen negatief of positief en neemt iedere gedachte die opkomt in je hoofd voor waar aan.

Stap uit de vicieuze cirkel
Het is dus essentieel om vaker positieve gedachten te ervaren. Dit lijkt een lastige opdracht als je rouwt of te maken hebt met veel pijn of verdriet. Maar ondanks verdriet maak je elke dag ook iets leuks mee. Vaak zijn dat die kleine dingen die je door het grote verdriet uit het oog verloren bent.

De kunst is om ze weer in je vizier te brengen en te voelen. Die glimlach van iemand, het kopje koffie van je collega, de zon die gaat schijnen, de bos bloemen die je voorzelf hebt gekocht. Die kleine dingen…

Merk je dat je in dit proces wel wat steun kan gebruiken? Neem gersut contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.