Primaire behoefte

Van ieder mens (TIP)

Ieder mens heeft ‘aanraking’ nodig

Jij ook…! En zeker in een maand als december. Door behandelingen, hormonen en teleurstellingen kan je de wereld om je heen en jezelf letterlijk anders gaan waarnemen. Compleet logisch. Je oude leventje lijkt ver weg. Alsof je jezelf en je leven opnieuw moet uitvinden. In alles. Hoe dan? Waar gaat het naar toe?

Dat kan flink onveilig en onzeker aanvoelen. Aanraking kan je hierin steunen, dat kan op vele verschillende manieren overigens. Letterlijk en figuurlijk!!

Mag er nog iemand bij je nabijkomen?
Als ik die vraag stel, denken de meesten aan de letterlijke lichamelijke aanraking. Maar nabijkomen kan juist een goed gesprek zijn. Vragen die gesteld worden door mensen die bereid zijn om écht te luisteren naar je. Iemand die geen ongevraagd advies geeft. Collega’s die oprecht vragen hoe het met je is. Allemaal vormen van nabijkomen en aangeraakt worden.

Een knuffel is intiemer nabijkomen
Lichaamsaanraking is immers een van dé belangrijkste primaire behoeftes van ieder mens. Het is dé manier om verbinding met jezelf en anderen te maken. De ontdekkingsreis naar voelen loopt namelijk nooit via je hoofd altijd via je lichaam. Aanraking helpt hierbij in elke vorm! Het laat je voelen wat er in je leeft. Het is begrijpelijk als je er nu voor wegloopt.

Weet echter dat de geborgenheid en veiligheid van een knuffel of handcontact een directe kalmerende werking hefet. Goed om spanning te ontladen en jezelf weer op te laden. 

Spanning, angst en onzekerheid in je lijf
De meeste mensen vragen mij naar een manier hoe ze hun lichamelijke en emotionele klachten kunnen verlichten. Klachten zoals vastzittende nek en schouders. Terugkerende hoofdpijn door piekeren en spierspanning. Moe, futloos de dag beginnen. Huilbuien. Hulpeloos voelen over de toekomst. Nabijkomen van iemand is in alles de eerste stap naar beter voelen.

Bang zijn voor de toekomst

Het is niet gemakkelijk om te kunnen overzien hoe je leven verder gaat zonder kinderen als je bijvoorbeeld (net) gestopt bent met behandelingen. Of als er om andere redenen er geen mogelijkheden meer voor je zijn. Rouwen en die slopende onzekerheid veroorzaken veel spanning in je lijf.

Maar zolang jij bang blijft ‘om aangeraakt’ te worden door jezelf en anderen, is het vrijwel onmogelijk om jezelf veilig te voelen in je lichaam en de situatie waar je in (vast)zit.

Praat erover, zeggen velen
Dat maakt je meestal een piekerend hoofd. Praten lijkt een veilige manier om te kunnen ventileren wat je dwars zit. Hoe je je voelt. Het helpt zeker om dingen te begrijpen. Mensen iets te vertellen. Het lucht op. Maar praten over je situatie en herinneringen kan ook contraproductief werken. Je lijf luistert altijd mee in alles wat je doet en zegt. Wat vertel jij jezelf?

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Je lichaam reageert onbewust mee tijdens het praten

Op de overweldigende herinneringen die je in jezelf benoemt. Of op die situaties waarin je veel pijn en verdriet hebt ervaren. In je hoofd zie je als het ware het plaatje weer voor je. Je gaat terug in de tijd en beleeft de situatie opnieuw. In geuren en kleuren. En je lichaam gaat met jou mee. Je voelt de pijnsignalen of die ene verkramping zoals je dat toen voelde.

Bij dit soort momenten is bewegen, uiten en een kalmerende geruststelling voor je lichaam de enige weg naar herstel. Aanraking is de simpelste manier om rustiger te worden.

Aanraking kalmert je diep van binnen; dat gaat vanzelf
De grootste lading van je pijn gaat er af door een aanraking. Hoe gek dat ook klinkt! Door te blijven praten zet je je gevoelsknop onbewust uit om de pijn die opkomt weg te drukken. Dan ga je als het ware rationeel de pijn bespreken. Rouwen is naast praten, de pijn aangaan, doorleven en voelen. Alleen dan kun je je emoties een plek geven en verweven in je leven.

Hou je niet van aanraking?
Dan kan een liefdevolle geruststelling ook werken via handcontact. Gewoon de handuitreiking van je partner, vriend(in), familielid, collega etc. Dat kalmeert je zenuwstelsel en brengt je tot rust bij huilen, paniek, pijn en stress. Druk je emoties vooral niet weg, laat ze dan even zijn zoals het is.

Tot slot een TIP dat je zelf kunt doen
Als je tijdens de feestdagen je alleen voelt of overvallen wordt door emoties. Doe dan deze soloknuffel. De aanraking maakt je binnen een paar minuten rustiger zonder dat je voor je emoties wegloopt.

  • Ga rechtop zitten
  • Breng je rechterhand onder je linker oksel
  • Leg dan je linker hand op je rechter bovenarm
  • Hierdoor zijn je armen voor je borstkas gekruist
  • Hou je armen losjes vast
  • Doe je ogen dicht en blijf minimaal 5 minuten in deze houding zitten
  • Open daarna langzaam je ogen en je armen

Probeer het maar eens uit. Het helpt echt!

Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.