Ontspan je mond

5 TIPS

Het Kerstdiner is zo over. Hoe lang kan ik die kraamvisite nog uitstellen?  De punctie duurt niet lang. Kom op, doorzetten, ff de kiezen op elkaar…’ 

Herken jij dit?
Als we ons zorgen maken, piekeren, pijn ervaren zetten we onbewust de kaken stijf op elkaar. Het is logisch. Maar jezelf verbijten veroorzaakt ook spanning in de rest van je lijf. Zeker als het klemmen lang duurt zoals bij Kerstdiners en kraamvisites. Dagelijks zie ik vele spanningsgerelateerde klachten die voortkomen vanuit kaakklemmen en knarsen. Het veroorzaakt indirect spanningshoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid in het hele lijf.

Hierbij deel ik opnieuw mijn vijf meest gelezen tips (blog) van de afgelopen vier jaar.

Ook ontstaat hierdoor spanning in je buik, én zelfs vaginaal
Kiezen op elkaar houden betekent dat je onbewust de spierspanning in je borst, boven- en onderbuik opvoert en/of aanhoudt. De spanning kun je als vrouw vaginaal voelen. Dit is echt geen grapje! Probeer het maar eens uit. Zet je kiezen eens flink op elkaar, minstens 30 – 60 seconden vasthouden. Voel wat er in je hele lijf gebeurd. Scan je lichaam door je aandacht te brengen naar je kaken, gezicht, hals, borst, buik en genitaliën. Let ook eens op wat er met je ademhaling gebeurd. Laat dan de spanning los en neem waar of je een verschil voelt.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Gevolg van kaakklemmen: schouder- en nekklachten

Klemmen en knarsen zorgen voor een aanhoudende spanning in de spieren van je mond, hals, nek en schouder. Met de kaken op elkaar adem je ook veel oppervlakkiger. Of je houdt zelfs je adem in. Spanning kan zich ook langzaam opbouwen tijdens een gesprek. Je bent aan het luisteren en je neemt alles in je op. Er gebeurt wat. Eigenlijk wil je wat zeggen, maar je doet het niet. Je kan het niet. Je houdt je mond dicht. Onbewust voer je dan langzaam de spierpanning op in je kaken en dus in de rest van je lijf.

Wat kun je nu met deze informatie?
Als je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat, een uitstrijkje moet laten maken of ander medisch onderzoek ondergaat waarvoor je enorm gespannen bent, helpt het je echt om beter te ontspannen door bewust je kaken te ontspannen. Dit kan je letterlijk doen door met een open mond bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen.

HOE ONTSPAN JE JOUW KAKEN EN MOND?

5 ontspanningstips
1. Open je mond zodat je tanden van elkaar komen. Beweeg je onderkaak rustig op en neer. En van links naar rechts. Forceer niets, doe het langzaam! Draai met je onderkaak ook eens een paar rondjes.

2. Steek geregeld op een dag je tong flink uit. Probeer dan je tong om je kin te krullen of je neus aan te raken. Doe dit zo ontspannen mogelijk. Wissel de kaakbewegingen en tong uitsteken met elkaar af, minimaal 3x.

3. Leg je tong ontspannen tegen je ondertanden. Adem diep in via je mond en op de uitademing maak je een ieee-klank. Adem zolang mogelijk uit totdat het niet meer gaat. Dit geeft je letterlijk nadien meer ademruimte. NB. Veel mensen vinden aaahhh prettiger, maar dan plat je tong af dat spanning geeft op je strottenhoofd en halsspieren.

4. Ga staan en beweeg je bekken. Maak draaibewegingen links en rechtsom: groot en klein. Doe dit langzaam. Je bekken en kaken staan met elkaar in verbinding. Door het bewegen van je bekken ontspan je ook je kaken, althans als je wel je mond een beetje openhoudt.

5. Kauw 1-2 minuten ZONDER eten in je mond. Beweeg je kaken op en neer waarbij je tanden en kiezen elkaar niet raken. Smakken mag! Wissel op en neer af met heen en weer bewegingen. Forceer niets en doe het kauwen zo ontspannen mogelijk. Wil je geeuwen, doe het! Dit is een teken dat de spanning in je kaken en tong komt los. Ook ideaal als je spanning of verdriet weg wil eten. Na deze kauwoefening heb je vaak geen snaaitrek meer!

Voor alle tips heb je slechts wat stilte nodig. Gun jezelf de tijd en rust om het uit te proberen wat voor jou het beste werkt.

Fijne dag gewenst,
Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.