All I want for Christmas is you.

Paar ontspanningstips. 

De Kerstliedjes schallen door de radio. De tv overspoelt je met oergezellige gezinnen aan heerlijke diners. En jij brengt weer een jaar saampjes door op de bank zonder ‘jullie zo gewenste kindje’. December kan dan met al dat feestgedruis lang duren. Of negatieve gevoelens en stress bij jou en je partner oproepen. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat je wellicht niet je eigen wensen en grenzen durven uit te spreken. Naar je partner en/of naar je omgeving. Voordat je het weet loop je met z’n allen op eieren. En zijn ze al gebroken voordat de feestdagen begonnen zijn. Het zou toch fijn zijn als je zelf ook kunt genieten van de feestdagen.

Hierbij wat ontspanningstips voor de decembermaand.

  • Plan bewust me-time rustmomenten voor jezelf in, zodat je hoofd even uit kan ratelen. Bepaal pas daarna wat jij belangrijk vindt om wel of niet te doen tijdens de feestdagen. Bespreek dit dan desgewenst samen met je partner zodat jullie van elkaar weten hoe het zit.

Misschien denk je nu, ja Simone, daar zit nu al gelijk de crux. Hoe bepaal ik wat echt belangrijk is voor me? Hoe doe ik dat? Mijn hoofd zit vol? En met emoties kan ik al helemaal niet meer nadenken. Daarom geef ik je hieronder een eenvoudige oefening voor jouw rustmomentjes, waarna je veel makkelijker kunt bepalen wat jij wil.

  • Vertel je familie (of vrienden) vervolgens wat je wel of niet wilt. Is dat altijd makkelijk? Nee, zeker bij familietradities kan het lastig zijn om die ingeslepen afspraken te doorbreken. Maar door je omgeving op de hoogte te brengen, voorkom je dat je wordt meegesleept in de hectiek van anderen. Of dat jij verdrietig of emotioneel wordt van bepaalde onderwerpen of situaties.
  • Zoek tijdens de decembermaand ook bewust vaker de rust buiten op. Ga de natuur in, ga wandelen om je hoofd leeg te maken. En als er dan emoties komen, laat ze vooral komen. Sta jezelf ook toe dat je verdrietig mag zijn, maar gun jezelf ook een leuke tijd tijdens de feestdagen. En probeer niet te lang in je verdriet te blijven hangen..

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Simone Sinjorgo - rustmomentje

De OEFENING voor jouw rustmomentjes

Bepaal hoelang je een rustmoment wil nemen, bijvoorbeeld 5 minuten per dag.

Stap 1 – Jouw eigen plek
Zoek een plek waar je niet kan worden gestoord. Zet je telefoon uit. Zet een timer, zodat je je niet steeds afvraagt of de tijd al om is.

Stap 2 – Ga ontspannen zitten
Leg je handen op je bovenbenen. Probeer rechtop te blijven zitten, ook met je hoofd omhoog, zodat je goed kunt ademen. Sluit je ogen.

Stap 3 – Doe vervolgens niets!
Gewoon 5 minuten ontspannen zitten. Observeer je ademhaling. Laat je gedachten voor wat ze zijn. En dan ineens zal je merken: ‘he, ik volg mijn ademhaling niet meer.’ Veroordeel jezelf daarom niet. Gedachtes komen nu eenmaal. Ga gewoon terug naar de observatie van je ademhaling.

Stap 4 – Afronden rustmomentje
Als je timer gaat, adem een paar keer diep in en uit. Beweeg wat met je handen en voeten. Open je ogen. Sta rustig op en rek je een beetje uit, zodat je verder kunt met de orde van de dag.

Voor het beste effect… Gun jezelf elke dag even een moment alleen.

Door jezelf elke dag zo’n rustmomentje te gunnen, zal je merken dat er meer rust en ook energie in je lijf komt. Vooral na dit soort rustmomentjes kun je veel beter bepalen wat je wel of niet wil. Of voel je wat er aan de hand is in bepaalde situaties wat je meemaakt of waarom je emotioneel wordt. En wat je juist nodig hebt om te gaan delen met anderen wat je wel of niet wil tijdens de feestdagen.

Veel plezier met jouw me-time momenten en fijne feestdagen!

 Wil je meer tips voor de feestdagen?

Ik heb een aantal praktipse tips voor meer rust in je hoofd en lijf beschreven in mijn gratis e-book En dan neem je toch een hond?  Met deze 3 tips ga je gegarandeerd meer ontspannen de feestdagen in.

Download hier mijn tips.