Wat gebeurt er in je lijf?
Bij emoties en pijn
Huilbuien uit het niets
Zwaar gevoel in je lijf. Rechtsomkeert bij het zien van een kinderwagen. Vaak willen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. De frustratie voelen als mensen je niet begrijpen. Gekmakend…
Emoties door je onvervulde kinderwens
Wat gebeurt er eigenlijk in je lijf door al die emoties? Het is zo veel meer dan alleen de aantoonbare medische en biologische aspecten. Het proces van steeds niet zwanger worden en/of blijven, laat letterlijk en figuurlijk opgestapelde emotionele sporen achter. Je lichaamsreacties zijn slecht onder woorden brengen. Je voelt het. Ze zijn er zonder dat je erover kunt nadenken. Je lijfreactie (en gevoel) zijn er altijd eerder dan je gedachten. Terwijl we vaak denken dat dit niet zo is.
Wat bedoel ik hiermee?
Een voorbeeld uit mijn praktijk van afgelopen week. “Gedachteloos trok ik de koelkast open bij mijn ouders voor melk bij de koffie. Daar zag ik een voorraad medicatie liggen. Doosjes en spuiten. Niks nieuws, maar die dag gebeurde er iets in me. Zo gek. Ik zag het en als vanzelf zat ik in mijn IVF-film van jaren terug. Ik verstijfde en kreeg een knoop in mijn maag. Voordat ik het wist stond ik met de tranen in mijn ogen. Het gaat beter met me. Hoe kan dit toch zo ineens gebeuren?’
Ons lichaam vergeet nooit
Lange tijd werd er gedacht dat bij rouw en verlies, het verdriet met de tijd steeds minder wordt. Totdat het verdwijnt uit je leven. En uit je lichaam. Niets is minder waar. Dat zou het teken zijn dat je de pijn verwerkt hebt. Terwijl de reacties in je lichaam vaak het tegendeel qua gevoel aangeven. Zoals het voorbeeld van het zien van de spuiten in de koelkast. Of als iemand je vertelt over een miskraam. En dat je spontaan de krampen in je buik zelf weer voelt van jouw verloren kindje.
Lichaamsherinnering: pijn verdwijnt niet zomaar
Je slaat alle herinneringen op in je lijf. Dat kun je waarnemen bij je lcihaamsreacties na het zien van de spuiten of een kinderwagen op straat. Ineens schiet je vol verdriet en verkrampt je lichaam; ook al voelde je je die dag nog zo goed. M.a.w, je verwerkt de pijn van verlies nooit helemaal, anders zou hij weggaan. En wegblijven. Het goede nieuws is dat je verdriet nooit zo donker en heftig zal blijven. Ook al denk je nu wellicht van wel.
Emoties veranderen wel van vorm en intensiteit
Als je sterker wordt, lukt het gaandeweg om je verdriet te ontwarren. Je voelt de knelling minder. Daar waar alles eerst voor je gevoel flink vastzat, ontstaat er meer lucht en ruimte. Iedere dag, iedere maand, ieder jaar veranderen de vorm en intensiteit. Je verliespijn verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Hij wordt wazig en wordt een onderdeel van je leven.
Natuurlijk kun je later nog geconfronteerd worden met pijn
Het verschil is alleen dat met de tijd door het aangaan van je rouwproces en acceptatie van de nieuwe werkelijkheid, de lading van je pijn eraf gaat. En dat je steeds sneller herstelt van bijvoorbeeld een pijnlijke opmerking en uiteindelijk ook in staat bent om erop te anticiperen. Rouw en verdriet veranderen met de tijd doordat je dagelijkse leven meer op de voorgrond komt. Je gaat immers wel andere dingen doen, terwijl je nog steeds rouwt.
En dat is precies waar het over gaat in het accepteren van de werkelijkheid: toelaten van het verdriet, huilen en expressie geven aan je frustraties en boosheid.
Maar door ook bewust leuke dingen op te zoeken die ondersteunen in je herstel. Zo raken je verlieservaringen en emoties steeds meer verweven in je dagelijkse leven. Je voelt je sterker worden. Dit kost tijd en gaat niet vanzelf. Soms moet je jezelf van de bank afsleuren om de deur uit te gaan. En tegelijkertijd is het goed om op gezette tijden toe te geven aan je verdriet. Huilen heeft ook een nuttige functie: dat lucht enorm op.
Fijne dag,
Liefs, Simone
E-training ‘van angst naar vertrouwen’
Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.
Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.
Geef een reactie