Ademen helpt je pijn verzachten

En geeft energie en rust in je lijf

Meestal adem je onbewust. Dus zonder erbij na te denken. Bij elke emotie reageert je ademhaling. Bijvoorbeeld als je schrikt stokt je ademhaling. Bij pijn adem je oppervlakkiger. Als je lacht, dan is je uitademing langer en dieper. Ook al gaat veel onbewust. Je kunt jouw ademhaling goed zelf reguleren waardoor je ook jouw emoties kunt beïnvloeden. En zelfsverdriet en pijn kunt verzachten.

De manier waarop je ademt zegt veel over hoe het met je gaat

En hoe je in het leven staat. Iedereen ademt op een eigen wijze. Kenmerkend is dat als je niet lekker in je vel zit, pijn hebt of huilt dat de ademhaling niet meer vanuit de onderbuik start. En minder vol is. Als je onvoldoende gebruik maakt van je maximale ademcapaciteit, doe je niet alleen je lichaam tekort, maar ook je geest.

Negatieve gedachten kunnen dan ook veel makkelijker ontstaan
Een volledig vrije en open ademhaling brengt je lichaam en geest makkelijker in balans. Vooral door de ademhaling vanuit je onderbuik te laten starten, maakt de weg vrij voor innerlijke rust en ontspanning. Door bewuster te ademen maak je ook meer contact met je lichaam. En kun je voelen wat er te voelen valt. Dat is misschien niet altijd prettig omdat je daardoor met je pijn geconfronteerd kunt worden. Laat het verdriet toe. Het moet er een keer uit. Ook al is het voor je gevoel al de honderdste keer.

Besef dat je maar 1 gevoelsknop in je lijf hebt

En die reageert zowel op negatieve als positieve gevoelens. Dus als jij die knop hebt uitgezet om je pijn zo min mogelijk te voelen. Dan staat hij automatisch uit voor de positieve dingen in je leven. Hierdoor is een uitdaging om het plezier in je leven te kunnen ervaren en voelen. Dit kun je aan je ademhaling vaak herkennen. Je ademt minder diep vanuit de onderbuik en de uitademing is meestal verkort. Door te gaan ademen vanuit je onderbuik en stap voor stap je uitademing te verlengen, krijg je meer energie in je lichaam. De rust geeft jou de mogelijkheid om stappen te zetten in de acceptatie van je nieuwe werkelijkheid in jouw leven. Het maakt de weg vrij voor een nieuwe invulling te onderzoeken. Door bewuster met je BUIKademhaling bezig te zijn, kan je spanning en emoties in je lijf verlichten. Uitademen staat letterlijk voor loslaten.

En het mooie is dat je jouw buikademhaling altijd bij je hebt! 

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Stress? Overzicht kwijt, vliegt alles je aan? Tijd voor buikademen. 

Ga ergens rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden, voeten plat op de grond, liefst even de schoenen uit doen.

Maak bewust 15 minuten vrij voor jezelf, telefoon uit! Neem een ontspannen houding aan. Sluit je ogen en leg je handen op je onderbuik waarbij je vingers contact maken met je schaambeen.

Adem IN via je neus. UIT via open mond, laat je onderkaak als het ware hangen. Neem je ademhaling eerst een tijdje alleen waar.

Voel of bij je INademing je onderbuik naar buiten komt. Dus bol wordt. Bij je UITademing veert je buik weer naar binnen. Als dit bij jou niet zo is, veroordeel het niet. Het is okay. Kijk of je hier langzaam wat verandering in kunt brengen. Elke kleine verandering is er eentje.

Maak na een tijdje de in- en uitademing bewust langer. Je krijgt daardoor meer op/neer beweging in je buik en borst. Je lijf kan dieper ontspannen. Het kan zijn dat er emoties opkomen. Duw het niet wel. Huil vanachter je gesloten ogen. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten. En blijf de focus op je buikademhaling houden. Blaas als het ware bij de uitademing steeds je verdriet naar buiten.

Door deze oefening regelmatig te doen zal je merken dat je makkelijker vanuit je onderbuik (bekkengebied) kunt ademen. Het helpt je in gronding en meer rust in je lijf. En het activeert ook je bekkengebied waardoor het losser aanvoelt. 

Veel plezier met ademen, fijne dag.
Simone

Zet voortaan je ademhaling actief in voor hernieuwd vertrouwen in je lijf en meer energie.

Behoefte aan lucht en energie in je leven?

Of wil je weten hoe jij ademt en wat dat over jou te vertellen heeft? Kom gerust eens langs voor alleen een ademsessie. Je gaat gegarandeerd naar huis met meer energie en persoonlijke tips die je direct in je dagelijks leven kunt inzetten.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant