Tijd voor een ontspanningstip

Met een video

Herken je dit?

Overvallen worden door emoties. Onrust in je lijf. Moeite om stil te zitten omdat dan juist nare gedachten, herinneringen en emoties omhoog komen. In dit blog vertel ik waardoor dat komt en ik geef je een ontspanningsoefening die écht werkt. De tip laat je echt vertragen en geeft je rust in je lijf en hoofd. Heb je al van alles geprobeerd en geloof je niet meer in oefeningen? Begrijpelijk, dat dacht ik jaren geleden ook. Ik beloof je, deze tip werkt echt. Nog steeds gebruik ik hem na een drukke werkdag. Probeer het eens uit.

Allereerst… Waar komt onze stress eigenlijk vandaan?
Je emoties en lichaamsreacties zijn vaak uitingen van opgehoopte stress of spanning. Bij rouw en verdriet na vruchtbaarheidsbehandelingen, niet succesvolle terugplaatsingen en/of miskramen zet spanning zich vast in je lijf. Je voelt dat door stijve nek, stramme spieren, hoofdpijn, buikpijn. Door steeds tussen hoop en desillusie te leven, voelt het alsof je de controle over je lichaam kwijtraakt. Je lijf zet zich als het ware steeds schrap.

Opgebouwde spierspanning in je lijf raken we niet zomaar kwijt

Praten helpt, maar is meestal niet genoeg. Het geeft inzicht en een andere kijk op je interpretaties. Maar echte verandering brengen in je situatie, lichaamsreacties en emoties bereik je door nieuwsgierig te zijn. Door bewust keuzes te maken om een keer niet weg te lopen voor je emoties. Jezelf vertragen, stil zijn, geeft je die mogelijkheid om te voelen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Oei, oei, voelen was juist waarvoor ik altijd keihard weg rende

Als ik stil ging zitten, werden mijn emoties erger. Verdrietig, tranen, dus hoppa… Bezig blijven todat ik zo moe was dat ik vanzelf in slaap viel. Het erge was dat ik wist wat ik aan het doen was. De uitdaging zat erin dat ik het patroon moest doorbreken. Geen idee hoe. De tip in dit blog heeft mij mede geholpen de cirkel te doorbreken. Ik geloofde de werking van deze oefening eerst niet. Daar kwam ik pas achter door het gewoon wel te doen.

Waarom zou je deze oefening doen?
Alleen als je bewust even tijd voor jezelf neemt, zonder prikkels om je heen, kun je contact met jezelf maken. En voelen wat er te voelen valt. Dat is spannend, maar het voordeel is dat je hiermee ook het nare gevoel van leegte doorbreekt. Natuurlijk gaat dit niet van de ene op de andere dag. 

Wat houdt je vaak onbewust tegen?
Spierspanningen onderdrukken diepere emoties en defensieve patronen. Ons lichaam is slim. Die wil je altijd beschermen tegen pijn en verdriet. Als spanning zich chronisch opbouwt door de opgestapelde teleurstellingen, dan blokkeert langzaam maar zeker de (micro)bewegelijkheid van je lijf. En daarmee het vermogen om spontaan te kunnen ontladen van spanning. De meesten sporten en bewegen actief om die overdaad aan stress uit het lijf te krijgen. Of energie op te doen. Een aanrader voor iedereen.

Mijn tip is er eentje van totale rust

Als je moeite hebt om te vertragen, onrustig bent of gespannen. En geen zin hebt om te sporten. Gooi dan eens je benen in de lucht. Het ontspant je spieren, stimuleert je bloedcirculatie, kalmeert je zenuwstelsel, maakt je hoofd rustiger en ontspant je ademhaling. Dus je hele lijf. Echt waar!

In de korte video (3.31 min) leg ik uit hoe je de benen in de lucht op twee verschillende manieren kunt doen. Klik op de afbeelding hieronder.

Fijne dag.
Liefs, Simone

PS. Loopt het ff stroef in jullie relatie? Doe dit samen, naast elkaar liggend. Net zover uit elkaar dat je voldoende eigen ruimte in kunt nemen en toch naar wens elkaars handen kunt raken. Blijf minstens 15 min liggen.

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.