Muziek & luistertherapie

Minder stress
en veilig voelen

Ontspannen door te luisteren naar gefilterde muziek

Klinkt als muziek in je oren, toch? Het ‘Safe and Sound’ Protocol (SSP) is een nieuwe toegankelijke methode waarbij jouw autonome* zenuwstelsel stap voor stap leert om zich (weer) te ontspannen. Hoe? Door naar gefilterde muziek te luisteren. Als je geconfronteerd wordt met een onvervulde kinderwens, behandelingen, miskraam en ongewenste kinderloosheid kun je last hebben van een ‘overprikkeld’ zenuwstelsel. De meesten ervaren dat door het gevoel te hebben continu in een vecht/vlucht stand te staan. ‘Ik sta constant AAN ‘, hoor ik vaak.

Safe and Sound Protocol is een praktische therapeutische toepassing, die ik aanbied als aanvulling of ter ondersteuning van  sessies. SSP kan algehele positieve uitwerking hebben op je welbevinden, zoals meer rust, focus en ontspanning nadien. 

SSP is gebaseerd op de polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges
Deze Amerikaanse psychiater heeft decennialang wetenschappelijk onderzoek gedaan op gebied van stress en gevoel van veiligheid. Zijn theorie wordt ‘de wetenschap van de veiligheid‘ genoemd waaruit SSP is voortgekomen. Oorspronkelijk zette Porges SSP in voor het verlagen van de overprikkeling bij autistische kinderen. Door het succes wordt ‘de muziek’ inmiddels wereldwijd toegepast bij zowel kinderen als volwassenen. Met name bij emotionele overprikkeling, angst, AD(H)D, in trauma/verliesverwerking en bij concentratieproblemen.

*Ons autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en stofwisseling.  Het autonome zenuwstelsel staat niet onder invloed van onze wil, we kunnen dit wel indirect beïnvloeden. 

Wat kan je praktisch verwachten?

Tijdens een intake onderzoeken we samen jouw persoonlijke situatie en maken we een plan van aanpak. Bij een SSP-traject luister je via een koptelefoon 5 uur (verspreid over 10 opeenvolgende dagen) naar bewerkte en gefilterde muziek. Tijdens het luisteren blijf ik in  contact met je zodat het jou en mij direct de gelegenheid geeft te kunnen reageren op wat je ervaart. Tussentijds kan bijvoorbeeld ook de muziek even gepauzeerd worden. Verder is het mogelijk om ‘ondersteunende muziek’ thuis te beluisteren via een app op je telefoon.

Ontspannen door muziek: hoe kan dat?
Deze gefilterde en bewerkte muziek is zo samengesteld dat het je ‘geactiveerde’ zenuwstelsel kalmeert. Hierdoor ervaar je meer rust en veiligheid in je lijf. En kun je de signalen c.q. prikkels om je heen ‘beter’ filteren, ontvangen, verwerken en om vervolgens erop te reageren. De meesten ervaren een stabielere emotie regulatie en dat sociaal contact makkelijker wordt. De meesten ervaren meer emotionele balans, meer veerkracht en verminderde prikkelgevoeligheid.

Wil je meer (zelf)vertrouwen krijgen, je veiliger voelen in je lichaam en (meer) open staan voor de wereld om je heen?
Neem dan contact met me op. Je investering voor een SSP traject is 599,-.

Achtergrond polyvagaal theorie & SSP

Jouw autonome (lees onbewuste) zenuwstelsel (AZS) scant voortdurend naar risico’s of gevaar. En bewaakt hiermee jouw veiligheid. Afhankelijk van de situatie reageer je op voor jou onveilige situaties. De nervus Vagus waarnaar de polyvagaal theorie is genoemd maakt deel uitmaakt van jouw AZS en ondersteunt in je lichaamsreacties waardoor je in staat bent om met een juiste reactie te overleven. Je kent vast wel de overlevingsstrategieën vechten (fight) en vluchten (flight). Vol automatisch ga je sneller ademen, je hartslag versnelt, je  spieren zijn klaar voor actie en je hebt een schelle luide en hoge stem. Wanneer dreigender is kan je ook bevriezen (freeze). Dat merk je aan: niet bewegen, oppervlakkig ademen, weinig geluid maken. Alles gaat onbewust, gericht op overleving in een spannende situatie. In het onderstaande filmpje wordt dit nader toegelicht.

Speciale  aandacht voor jou

Heb je een (nog) onvervulde kinderwens? Ongewenst kinderloos. Ervaar je veel spanning in je lijf? Ben je constant aan het piekeren? Het maakt niet uit waar je in het proces zit. Of voor welke keuzes en beslissingen staat. Ik bied passende hulp en ondersteuning, zodat je beter om kunt gaan met de intensiteit van behandelingen, verlies en teleurstellingen als het niet gaat zoals je hoopt. Wil je gericht aan de slag om meer ontspannen in hoofd en lijf te worden? Neem je gevoelens van hoop en wanhoop die elkaar afwisselen serieus. Voel je dat je hierbij steun kunt gebruiken? En denk je dat SSP iets voor jou kan zijn? 

Neem dan contact met me op. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek bekijken we samen of SSP op dit moment het meest passend is. Wees welkom in mijn praktijk; alleen óf samen met je partner.

Miskraambegeleiding
Kwaliteit en professionaliteit Simone Sinjorgo:
Opgeleid als coach & therapeut in lichaamsgerichte psychotherapie, systemisch werk, relatietherapie, NLP, EMDR en EFT.  Als registertherapeut aangesloten bij het RBCZ – Register voor Beroepsoefenaren Complementaire Zorg,  SBLP beroepsvereniging en CAM Coop geschillencommissie. Praktijk De Diamant is sinds 2009 ingeschreven bij de KvK onder nummer 09192826, btw NL 001627595B76. De AGB-codes voor je zorgdeclaraties zijn: zorgverlener 90/102239 en praktijk 90/061716.
Aangesloten bij Freya – Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, Kinderloosleven.nl – Platform voor iedere man of vrouw zonder kinderen, Gezondheidszoeker – Platform van gezondheidszorg professionals, Sansoma – Instituut voor lichaamsbewustzijn in Doorn.
Freya - Simone Sinjorgo
Simone Sinjorgo -Kinderloosleven.nl