Ontspannen, hoe dan?

En ik geef 5 tips

Kom jij nog wel eens tot rust?

Het lijkt alsof ontspannen een ware kunst is geworden in de hektiek van onze moderne wereld. We denken van alles. We vinden van alles. Rennen door ons leven van hot naar her. We moeten van alles. En een onvervulde kinderwens doet ook een flinke duit ‘gedoe’ in het zakje. Dan willen we nog genieten, proberen tussendoor vooral te ontspannen. En dat lukt dan niet.

Ik ben zo druk in mijn hoofd, ik kom niet tot rust. Ik kan nergens meer van genieten. Komt dat ooit nog terug? Hoe pak ik dat aan? Ik geef je 5 tips.

Herken je dit?
Of jij echt kunt ontspannen in je lichaam heeft vooral te maken met jezelf veilig voelen. Dat kan je op verschillende manieren bekijken. Veilig voelen is jezelf ergens thuis voelen. Op een bepaalde plek, in een situatie, op werk, bij een partner, op een feestje, bij een vriendin. Noem het maar op.

Veilig voelen is cruciaal

Je lijf echt ontspannen kan namelijk alleen als je je veilig voelt. Veilig in jezelf, in je lijf, in het leven en bij een ander. Dan kun je jezelf ook veilig voelen naar de toekomst. Bij dat laatste zit meestal de kneep tav een onvervulde kinderwens. Met een rugzak vol ellende, kijk je als een berg tegen je kale toekomst aan. Hoe verder? Wat dan?

Mensen die zich veilig voelen, ervaren meer rust en gevoelens van zingeving. Er toe doen, erbij horen, van betekenis zijn. Elementen die op scherp gezet worden door verlies en rouw.

Veilig voelen heeft ook te maken met je achtergrond
Dus hoe je bent opgevoed, wat je hebt meegemaakt en ervaren. Hoe werd (wordt) er thuis of in je relaties omgegaan met stress en teleurstellingen. Maar ook, hoe werd er omgegeaan met plezier, ontspannen en genieten. Alles wat je meemaakt bepaalt jouw imprint. Dat wordt jouw blauwdruk in het leven. Hoe je reageert, denkt, voelt en handelt. Dus ook hoe je omgaat met verdriet van je onvervulde kinderwens.

Ja het is mogelijk om te weer stukje bij beetje te gaan ontspannen. Een proces dat stap voor stap gaat. Begin klein, hierbij een paar simpele tips.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

5 EENVOUDIGE ONTSPANNINGSTIPS

1) Ga zitten, zet je mobiel uit en kijk om je heen
Het begint bij vaker bewust niets doen en STIL te zijn. Het geeft je de kans om even bij te tanken. Ga buiten op een bankje zitten, gun jezelf minimaal 5 minuten rust en stilte. Kijk dan om je heen. Observeer wat er gebeurt.

2) Glimlach er vooral bij
Ook al heb je het gevoel dat er niks te lachen valt. Glimlach desnoods geforceerd, ook als er geen mensen in de buurt zijn. Glimlach breed uit! Geloof het of niet, een glimlach zorgt voor ontspanning je gezicht, daardoor in je kaken en uiteindelijk ook de rest van je lijf.

3) Zuchten, zuchten en nog eens zuchten
Spanning kun je ook verminderen door bewust een paar diep en met aandacht te zuchten. Maak er wat geluid bij. Hè, hè… hardop zeggen.

4) Wees stil en luister
Als je zo stil zit en een moment rust neemt voor jezelf, kijk dan niet alleen om je heen. Sluit ook eens de ogen en luister naar wat je hoort. Doe dan je ogen weer open en kijk wat er veranderd is. Herhaal dat een paar keer. Je zult merken dat je steeds meer om je heen gaat zien en horen. Voel wat het met je doet. Doe dit elke dag en gun jezelf tijd om bij te tanken.

5) Maak een notitieboekje vol geluk
Schrijf iedere avond voor het slapen 5 dingen op waar je die dag intens dankbaar voor bent. Dat kunnen kleine onbenullige dingen zijn of juist grote bijzondere ervaringen. Telefoontje van een vriendin, een kusje van je partner of een knuffel met je huisdier. Ook al is je dag nog zo vervelend verlopen. Ziet je toekomst er donker uit. Er is altijd iets leuks te noemen.

Gun jezelf momenten om te niksen. Het is de springplank om stap voor stap weer te kunnen rusten zonder piekeren. Veel suc6!

Fijne dag,
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.