Invloed krijgen op je lichaamsreacties

Hierbij ook een tip

‘Zou zo graag grip op die plotselinge lichaamsreacties en emoties willen krijgen…’

De meest gestelde vraag in mijn praktijk. Het is ook knap waardeloos als je steeds uit het niets moet huilen vanwege je miskraam. Of dat je lijf gaat schokken als de spanning oploopt tijdens behandelingen.

Ons lijf is ongelooflijk slim
Bij de meeste emoties reageert je lijf instinctief op basis van je vlucht-, bevries- of vechtrespons. Dit is mede gebaseerd op je (kind)ervaringen en (kind)conclusies. Spanning in je lichaam kan voor even zijn, zoals bij een schrikreactie. Maar bij repeterende rouw, zoals bij fertilteitsbehandelingen, niet succesvolle terugplaatsingen, miskramen kan je stress chronisch worden. Spanning zet zich vast in je rug, nek, schouders, waardoor je lijf blokkeert. Het stroomt niet meer. En daardoor zit je niet lekker in je vel.

In je leven maak je elke dag van alles mee
Iedere ervaring sla je op in je lichaam en je brein. Dat begint al op de dag dat je in de buik bij je moeder zat. Ervaringen worden herinneringen. Dat kunnen momenten zijn van liefde, plezier en geluk, en ook momenten van pijn, verdriet en teleurstellingen. Alles samen bepalen je gedachten, je gedrag, al je lichaamsreacties en de interpretaties die je eraan geeft.

Met andere woorden: al je ervaringen kleuren de bril waardoor je kijkt. Ze bepalen wat je voelt en welke overlevingsstrategiee je inzet. Dus hoe je reageert op emoties, situaties en mensen. Het meeste hiervan gaat volledig automatisch, dus onbewust.

Enkele voorbeelden van lichaamsreacties

  • Je adem inhouden als je een zwangerschapstest doet
  • Nerveus zijn als je naar de fertiliteitsarts gaat
  • Schrikken als de telefoon gaat voor een terugplaatsing
  • Trillende handen bij injecteren
  • Zweten van spanning en nervositeit na terugplaatsing
  • Verstijfd raken van angst bij een eicelpunctie
  • Onuitputtelijk huilen na miskraam en stille geboorte

Invloed krijgen op je lichaamsreacties

Verandering brengen in je reacties en emoties bereik je door nieuwsgierig te gaan zijn naar wat je doet en hoe je reageert. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Stel jezelf regelmatig die vraag. Het helpt je te onderzoeken wat er in je gebeurt. Hierdoor maak je ook bewust(er) de keuze om niet weg te lopen voor je emoties. Om niet die zak chips open te strekken of je mobiel te pakken. Maar door bewust stil te staan bij wat je voelt. Dat kan alleen als je even geen prikkels van buitenaf krijgt.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Waarom zou je jezelf dit gunnen?

Voelen is namelijk niet altijd fijn. Maar wel dé weg om het gevoel van leegte en emotionele gevoelloosheid te doorbreken. Door te voelen maak je beter contact met jezelf en dus je lichaamsreacties. Het helpt je om het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen. Om de signalen weer beter te gaan begrijpen. Waardoor je weer keuzes kunt maken die bij jou passen. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag.

Grip op emoties begint bij bewustwording
Hoe moeilijk ook, probeer af en toe op de dag stil te staan, te gaan zitten in plaats van door te rennen. Zoek de stilte op. Al is het maar voor een paar minuutjes. Spreek met jezelf af om dan je emoties niet te negeren of te onderdrukken met die ene zak chips, sporten of tv kijken.

Hoe pak je dat aan?

  1. Maak op gezette momenten bewust de keuze om de ogen te sluiten en waar te nemen wat er in je gebeurt. Je wilt geen verdriet of angst voelen. Maar het is er wel! En je lichaam herinnert jou er steeds aan. Net zolang tot je er iets mee doet. De keuze is aan jou.
  2. Stel je dan de vraag: ‘Waar heb ik NU invloed op en waarop niet?’ Voel je paniek of onrust? Breng de focus naar je ademhaling voor slechts 2-3 minuten. Leg je handen op je onderbuik, sluit je ogen, voel hoe ze op en neer gaan. Niets meer, niet minder.
  3. Als ademhaling niet lukt kun je ook de aandacht brengen naar je voeten. Krul je tenen en ontspan, wrijf met je voetzolen over de grond. Doe dit een paar keer en neem waar wat er dan gebeurt.
  4. Binnen enkele minuten neemt de spanning al af. Zucht een paar keer lekker hardop. Beweeg je lichaam zoals jij dat wilt op dat moment.Belangrijk: het is menselijk dat je een half uur later door het horen van een bericht weer onrustig kunt worden. Dender niet door en sluit je ogen weer even. Ga wandelen, beweeg je lijf. Dit alles vraagt om enige discipline, maar gun het jezelf.

Lukt het niet? Of loop je hierin vast?
Bel me op, dan doen we het samen.

Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.