3 TIPS

om je negatieve gedachten af te leiden

Je kent dat wel, eindeloos piekeren met die negatieve gedachtestromen

Iedereen heeft dit van tijd tot tijd. En een onvervulde kinderwens doet altijd die extra duit in het zakje door al die opgestapelde stress, rouw en  teleurstellingen. Je hoofd gaat met van alles aan de haal. Negeren of er tegen vechten werkt niet. Maar wat dan wel?

Allereerst herkennen en erkennen
Wat ik al schreef piekeren over een probleem speelt zich af IN je hoofd. En dat is  voedingsbodem om aan alles te gaan twijifelen. Angsten liggen op de loer. Je overtuigt jezelf dat niks mee gaat lukken, dat je nooit gelukkig meer wordt. Noem het. Vooral de wijze HOE we over onszelf denken is eigenlijk het grootste probleem. Dit herkennen en erkennen kan confronterend zijn, maar is wel de eerste stap naar verandering.

Stilte en rust nemen is onmisbaar
Iedereen die ik in de praktijk spreek, weet rationeel dat rust en afstand nemen van werk, goed slapen of een periode helemaal niks doen goed is. En iedereen weet dat piekeren het probleem niet oplost op dat moment. Toch blijven we het doen. Waarom? Waarom kost het zoveel moeite om je ziek te melden? Of voor een time-out te gaan ipv dorgaan en doorgaan…

Simpelweg omdat stil zitten en rust nemen emoties oproepen waar niemand op zit te wachten. En omdat we onszelf wijs maken dat dit nergens toe leidt en beter is om bezig te blijven. Als ik stil ga zitten dan zak ik nog dieper door het ijs… Oh ja? De keiharde realiteit is dat het al tijden heel koud is in je wak.

Dus niets is minder waar dan wat je denkt
Jouw probleem, angst, emoties, gierende piekergedachten zijn er al tijden. Natuurlijk heb je geen zin om zwembaden vol te huilen, paniek, frustraties te ervaren. Toch zit de weg naar meer zonneschijn in (h)erkennen dat je jezelf zo mateloos KLOTEN voelt met alles erop en eraan. Toegeven aan wat er werkelijk in je leeft is erkennen dat het er is. Moeilijk, ja…

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Kan niet meer genieten

Een onvervulde kinderwens maakt het lastig om de leuke dingen nog te kunnen zien, horen of voelen in je leven. Het gemis en emoties lijken alles te overheersen. Ze nemen een groot deel van je dagelijks bestaan in. Maar niet alles! Het is logsich dat je ze nu niet ervaart, maar die leuke dingen zijn er nog wel. Ik geef je zo 3 TIPS om ze weer in je leven toe te laten.

Waar je aandacht naar toe gaat groeit
Als je focus op gedoe en emoties ligt, lijken genietmomenten er nauwelijks meer te zijn. Als je niet goed in je vel zit, dan zet je ook niet zomaar een blije film in je hoofd aan. Daarbij werken spanning in je lijf ook niet mee.

Constante stress zorgt voor oplopende spanning en dat slokt je als het ware helemaal op. Zowel in gevoel als gedachten. Als je aandacht dan alleen nog uit gaat naar dingen die niet lukken dan lijkt er niets meer te zijn wat wel zou kunnen lukken. Ofwel wat je aandacht geeft groeit.

Het is mogelijk om een andere film op te zetten
Het moois in je leven zit juist in kleine dingen, vaak zonder woorden. Ook al wordt je overspoeld door emoties, het zijn die kleine positieve dingen die een grotere invloed op je hebben. Meer dan je wellicht nu denkt. Een glimlach, knuffel, een vlinder of je hond, kat die blij naar je toe komt.

3 TIPS om je gedachten op wat anders te zetten

1) Ga zitten, zet je mobiel uit en kijk om je heen
Weer kunnen genieten begint bij af en toe bewust STIL te zitten en niks te doen. Het geeft je de kans om bij te tanken. Emoties? Observeer met aandacht wat je hoort, ziet, ruikt, voelt? Dit leidt gedachten en emoties af.

2) Glimlach 
Ook al valt er niets te lachen, glimlach breed uit. Al moet die glimlach geforceerd uit je tenen komen. Glimlachen zorgt voor ontspanning je gezicht en kaken. Daardoor gebeurt er ongemerkt iets positiefs in je lijf. Een glimlach is goud waard. Kan je altijd inzetten, overal. Probeer het.

3) Wees stil en luister
Als je stil zit en een moment rust neemt voor jezelf, kijk dan niet alleen om je heen. Sluit ook eens de ogen en luister naar wat je hoort. Doe dan je ogen weer open en kijk wat er veranderd is. Herhaal dat een paar keer. Je zult merken dat je steeds meer om je heen gaat zien en horen. Voel wat het met je doet.

Probeer dit elke dag wat vaker (of langer) te doen. Begin KLEIN! Paar minuutjes. Gun jezelf tijd om bij te tanken. Doe het voor jezelf, geef jezelf die kleine oplaadmomenten.

Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek (25,-) hierin iets voor je kan betekenen. Hierin beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.