Hartenpijn door het gat in je hart

Het voelt als een open wond

Vandaag is de dag van het hart. Je kunt je ogen sluiten voor de dingen die je niet wilt zien. Maar je kunt je hart niet zomaar sluiten voor het hartstochtelijk verlangen dat je hebt naar jouw kind. Hartenpijn veroorzaakt door het gat in je hart kan tot jaren later nog steeds voelen als een open wond. Steeds weer als je denkt dat je wond bijna geheeld is, raakt hij weer open door iets wat je meemaakt. Een onvervulde kinderwens laat littekens achter, die altijd gevoelig zullen blijven zodra ze aangeraakt worden.

Een gebroken hart door onvervulde kinderwens ziet niemand aan de buitenkant
maar jij voelt de scherpe pijn bij iedere ademhaling

Het goede nieuws is dat je iets aan je hartenpijn kunt doen

Hoe heerlijk zou het zijn als je jouw gedachten gewoon ‘UIT’ kunt zetten in je hoofd? Zeker als je veel pijn voelt en verdriet ervaart. Een UIT-knop in je hoofd bestaat helaas letterlijk niet. Maar de pijn in je hart kun je wel stap voor stap minder laten worden door je focus te verleggen. Hierbij drie tips:

  1. Richt je aandacht op wat anders
    Steeds als je herinneringen krijgt of aan bepaalde situaties moet denken rondom je onvervulde kinderwens, richt je aandacht BEWUST op wat anders. De meest effectieve manier hierin is door te focussen op je ademhaling. De gedachten nemen je mee naar het verleden, je ademhaling brengt je terug naar het heden. Je hoeft niets speciaals te doen, dan alleen je handen op je buik te leggen. En te voelen hoe je handen op en neer gaan door je ademhaling. Adem ook eens diep in en uit. Dit maakt je vaak rustiger.
  2. Zoek afleiding
    Kom van de bank af, onder je dekbed vandaan. Bel een goede vriendin of vriend op. En praat over je gevoelens MAAR OOK  over de andere dingen in je leven. Ga samen met je partner, vriend of vriendin naar de bioscoop.
  3. Breng je lichaam in beweging
    Ga wandelen of sporten. Laat de hond uit, ga boodschappen doen. Dit voelt soms als forceren, breek er doorheen. De buitenlucht doet je lijf goed en brengt je hoofd tot rust. Een uurtje sporten zorgt ervoor dat je de focus echt op wat anders ligt en dat maakt je hoofd leeg.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Simone Sinjorgo

Laat mij maar even liggen…

Wellicht heb je momenten dat je liefst in bed wil blijven liggen. Begrijpelijk. Het helpt ook zeker als je jezelf toestaat verdrietig te zijn en flink te huilen. Maar besef ook dat als je jezelf ‘dwingt’ om een uurtje te gaan sporten of naar buiten te gaan, je daar echt beter van gaat voelen. Je wil immers dat dit nare gevoel niet eeuwig bij je blijft. Verstoppen in bed of thuis laat je verdriet niet verdwijnen. Het gaat helaas niet vanzelf, dus je zult jezelf soms echt moeten uitdagen en pushen om je brein en gedachten bewust te onderbreken zodra vervelende herinneringen omhoog komen. En weet je? Het is echt de moeite waard om dit te doen, want je gaat er beter door in je vel zitten.

Zorg goed voor jezelf

De pijn in je hart kun je vergelijken met een wond na een operatie of als je gevallen bent. Fysieke zichtbare wonden aan ons lichaam verzorgen we goed. We gaan naar de dokter, de wond wordt schoongemaakt, verband erop, we nemen onze rust en we laten ons verwennen door de omgeving. Kortom, we besteden er bewust aandacht aan. Dus hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te sneller en mooier zal jouw wond in je hart helen. Alleen jij kunt bepalen  hoe je met deze situatie omgaat. Je gaat een nieuwe toekomst tegemoet en dat is heel spannend. Wellicht voelt het ook overweldigend aan. Maar het gaat je lukken! Wees mild voor jezelf, maar blijf je jezelf ook uitdagen daag om die ‘enge’ stappen te gaan zetten. Ontdek hoe je daardoor beter in je vel gaat zitten.

Je bent het waard, gun het jezelf!

Heb je ook een gat in je hart?

En weet je even niet waar te beginnen met jouw hartenpijn? Voel je je vaak eenzaam met je verdriet? Blijf er niet mee rondlopen. Neem gerust contact met mij op. Maak gebruik van mijn gratis gesprek. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Je krijgt er ook nog eens persoonlijke tips afgestemd op jouw situatie.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant