Zingeving, perspectief, stip

Waar doe je het voor?

Een nieuw jaar met vele blanco dagen voor je. Wat ga je doen? Wat wil je dit jaar voor jezelf of anderen betekenen? Waar droom je van? Waar hoop je op? Ieder mens heeft een ‘kleine’ richting in het leven nodig. De één noemt het een doel of bestemming, de andere de stip aan de horizon.

Als mens hebben we nu eenmaal een richting nodig

Bij je navigatiesysteem tik je automatisch de volgende bestemming in. Lekker makkelijk, je weet dat je daar uitkomt. De route ernaar toe kan  verschillen. Maar als je geen eindbestemming intoetst, dwaal je letterlijk doelloos rond. Dat beperkt je denken in mogelijkheden en nieuwe kansen. Het voelt vaak onrustig, alsof je geen grip hebt op de richting van je leven. Lange tijd bepaalde jouw (jullie) kinderwens zowel je droombestemming als de route die je liep. Je hebt veel ondernomen en gelaten om je droom in vervulling te laten gaan. Alles opzij gezet en als het dan niet lukt, valt ineens ook je bestemming (doel) weg. Wat dan? Hoe verder?

De kunst is om te kiezen voor kleine nieuwe doelen

Maar hoe doe je dat dan? Door alles wat je hebt meegemaakt weet je vast heel goed wat je niet meer wilt: geen stress, nooit meer die pijn ervaren, geen ruzies of stemmingswisselingen, noem het maar op. Om de cirkel te doorbreken waar je nu in zit, heb je hoe dan ook een nieuw doel nodig. Iets dat je de motivatie geeft om in actie te komen, wat het ook is. Als je niet 1, 2, 3 iets kunt verzinnen, ontstaat opnieuw onrust. Meestal heeft dat te maken dat je doelen voor de toekomst veel te groot maakt. Ze zijn dan niet realistisch of nauwelijks haalbaar. Het gevaar schuilt er gelijk in dat je ze niet zult bereiken omdat ze gewoon een maatje te groot zijn. En dat herinnert je gelijk aan je eerdere teleurstellingen. Wat heeft het voor zin?

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Zingeving, perspectief, stip: waar doe je het voor?

De kunst is om te kiezen voor kleine dingen, doelen, activiteiten. Zodat je weer successen kunt ervaren in je leven. Bijvoorbeeld dat je met jezelf afspreekt om elke dag 1 klein ding te doen wat al tijden op je lijstje staat. Of als je droomt om in een asiel te gaan werken, maar niet weet of het leuk is? Draai eerst eens een dagje mee. Wil je in je eentje het Pieterpad wandelen? Maar weet je niet of je goed alleen kunt zijn? Begin dan met een paar dagen ergens in de buurt. Hierdoor maak je jouw doel kleiner en overzichtelijker. Het geeft inzicht in wat je wel wil, kan én leuk vindt. Je kunt bijsturen of voor iets anders kiezen. Je zit nergens aan vast. Ideaal!

En hoe fijn is het dat je ook kleine successen boekt
Want wees eerlijk… je bént een dag bij het asiel geweest en weet dan of het leuk is of niet. Je bént een paar dagen gaan wandelen; alleen. Je hebt daardoor ervaren of het je plezier brengt in je eentje en proeft naar meer kilometers. Het is essentieel om weer positieve dingen te doen en voelen. Dat je voelt dat je ergens goed in bent zonder hemel en aarde te moeten bewegen. Dat iets wel lukt en dat je met iets anders bezig bent dan je kinderwens. Kom in beweging.

Iedereen heeft perspectief én beweging nodig

Iets leuks waarvoor je blij je bed uitkomt. Het geeft richting aan je leven, het laat je leven, het geeft zin aan je bestaan. Misschien voelt het nu nog mijlenver weg. Heb je geen enkel concreet doel voor ogen en geeft het idee alleen al onrust. Ik herken dat zeker, het is niet raar als je dit gevoel hebt. Weet dat als je op ontdekkingsreis gaat, het je in ieder geval nieuwe ideeën oplevert. En dat alleen al is een doel op zich. Zonder actie kom je nergens en dat geeft weer onrust.

Tip: hou het klein door elke dag iets kleins te bedenken wat je die dag kunt doen. Maar doe het dan ook die dag. Gun jezelf het fijne gevoel dat je die dag iets voor jezelf gedaan hebt. 

Waar beweeg jij naar toe dit jaar 2021?
Liefs, Simone

Heb je behoefte aan rust en minder stress in je lijf?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik stap voor stap meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen.