De grootste Valentijn in je leven

Dat ben jezelf! 

Valentijnsdag: dé dag van de liefde

Een innige verbinding vanuit respect en liefde delen met je partner, familie en/of vrienden. Is dat niet wat we allemaal willen? Wellicht zijn jij en je partner door jullie verdriet van de onvervulde kinderwens langzaam uit elkaar gegroeid. Ervaar je conflicten, weinig of geen seks, verwijten over en weer. Zijn er vriendschappen verloren gegaan. Dat doet pijn, elke dag weer.

Een onvervulde kinderwens laat altijd sporen achter. Communicatie onderling is en blijft essentieel.
Spreek uit wat je nodig hebt of juist niet.

Jij wil praten, maar je partner op dat moment niet
Als dat regelmatig gebeurt kun je het gevoel krijgen dat je niet gezien en gehoord wordt met jouw gevoelens of wensen. Of dat je je niet begrepen voelt binnen de relatie en vice versa. Het is meestal geen onwil. En zeker niet een gebrek aan liefde, wat velen wel denken. De meeste conflicten binnen relaties ontstaan door pure miscommunicatie. Door dingen die met de beste intentie gezegd of gedaan worden. Maar wat voor de één volstrekt normaal is, kan bij de ander als een rode lap op een stier werken. En voordat je het weet ontstaat er gedoe of onuitgesproken afstand.

Miscommunicatie is feitelijk elkaar mis-verstaan

Elkaar niet goed begrijpen heeft meestal te maken met je eigen rugzak, die gevuld is met ervaringen uit de tijd vóór jullie contact. Hoe er bij jou thuis werd omgegaan met liefde en verdriet, bepaalt in grote mate hoe je er nu mee omgaat. En hoe je nu reageert op wat iemand doet of zegt. Als kind trekken we onbewust allerlei conclusies die gevolgen hebben voor later. ’Als ik me dus zo en zo gedraag, dan ontvang ik pas liefde’. Of ‘ik kan beter stilhouden, ben ik niemand tot last’. Of ‘niemand is te vertrouwen, dus ware liefde is niet voor mij weggelegd’. Dit zijn sterke kindconclusies waarop je onder andere je communicatie, gedrag en je kijk op de liefde  afstemt. Meestal doe je dit onbewust.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Het gaat hier dus nooit over goed of fout

Want je persoonlijke levensrugzak raakt immers ook gevuld met dingen waar je als kind geen invloed op had. De kunst van het leven in aangaan van relaties is ook hoe bewust je bent-wordt van je reacties. Dus gedrag in relatie tot jezelf én anderen. Als je bereid bent om naar deze eigen reacties te ‘kijken’ zal je merken dat veel voortkomt uit die persoonlijke rugzak. En dat je lichaam dan als vanzelf al reageert puur omdat je dat ook zo gewend bent. Bewustwording hierin helpt om het anders te gaan doen.

Waarom zou je ernaar kijken?
Veel mensen zitten er totaal niet op te wachten. Willen niet meer pijn of gedoe. Ik heb tijden gedacht dat ik dan mijn rugzak met shit moest legen en alles moest bespreken, herkauwen met jarenlang therapie. Nee hoor. De weg naar verandering voor meer liefde of een blij mens te worden, begint bij het allereerst aankijken van je eigen reacties. Ik noem het vaak zelfobservatie waarbij je wel hardop uitspreekt wat je doet en waarom je dat doet. Dan pas ga je kijken hoe anderen op jouw reacties reageren.

Door meer inzage en bewustwording op jouw levensrugzak en reacties, ontstaat meer mededogen over je eigen reacties. En vandaar uit ook meer ruimte op reacties van anderen. 

Dat is positief nieuws

Je zal namelijk ook merken dat je jezelf minder snel veroordeelt. Boos wordt of afgewezen voelt. Door de worsteling van emoties bij jezelf niet meer direct te veroordelen, sta je het ook meer toe dat dit erbij mag horen. Het helpt je in het besef dat veel gedoe eigenlijk niets te maken heeft over de liefde in een vriendschap, maar dat het gaat over ‘onbewuste reacties’ door oude getriggerde pijn. Bij jou en bij de ander.

Liefde groeit en bloeit als je openstaat voor je eigen kwetsuren en jezelf niet kleiner maakt over bepaalde reacties. De grootste Valentijn in je leven, dat ben jezelf!

NIEUW! E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.