Vertrouwen herwinnen

Maak gebruik van deze vragen

Heb vertrouwen Simone, het komt goed…

Hoe vaak ik dat niet gehoord heb. Vertrouwen hebben, wat is het eigenlijk? In het begin van mijn kinderwens had ik het vertrouwen. Ik geloofde dat alles goed kwam. Maar gaandeweg de tijd verdween het. Mijn wens kwam niet uit, het bleef bij een droom. Ik herkende mezelf niet meer. Veranderd van een spontane vrouw vol in het leven staand naar een stille onzekere huismus op de bank.

Vertrouwen hebben doe je onbewust
Vertrouwen hebben is namelijk fijn, het geeft rust. Door een onvervulde kinderwens sluipen onzekerheid, angst en verdriet je leven binnen. De maandelijkse teleurstellingen, behandelingen en miskramen, ondermijnen het vertrouwen. Veel mensen ervaren het alsof ze stukje bij beetje zichzelf en het gevoel in hun lichaam kwijtraken. Maar ook het contact in relaties, vriendschappen, familieleden, werk, sport veranderen. Herkenbaar?

Wie en wat haalt je weg van vertrouwen?
Dat is geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Net zoals… Hoe bouw je vertrouwen weer op in jezelf, je lichaam, in de ander en in je leven als alles voor je gevoel op z’n kop staat. De eerste stap is om weer de eigen regie over je keuzes (terug) te krijgen. Bij een onvervulde kinderwens leg je immers letterlijk en figuurlijk je vertrouwen in de handen van artsen, laboratoria en hulpverleners. Ofwel anderen.

Vertrouwen terugwinnen in jezelf is het begin
De regie terugpakken in wat ik nodig had, voelde voor mij vaak alsof ik mijn handen ‘onzichtbaar’ uitstak in een onbekende wereld in de hoop dat iemand ze vast wilde pakken. En ik hoopte dat ik warmte, hulp en begrip zou krijgen. Maar uitreiken in die onbekende wereld was zo spannend, verwarrend. Ik leek nergens meer controle over te hebben. En het niet weten over hoe verder zorgde voor nog meer spanning.

Het voelde alsof ik mezelf kwijt was
Soms was ik zo overstuur over mijn kinderloze toekomst en dan waren mijn emoties de reden waardoor vrienden stil werden. Adviezen gaven waar ik niet op zat te wachten. Vooral pijnlijk was het als ze wegliepen en dat is best vaak gebeurd. Nu weet ik dat zij net zo onzeker werden als ik door mijn grote verdriet en ze niet wisten hoe ermee om te gaan.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Tja, ik vroeg alléén om vastgehouden te worden

Maar ik kon dat toen niet goed onder woorden brengen. Ik wist ook niet goed te vertellen wat IK nodig had en wat iemand voor mij kon en mocht doen. Het weglopen voelde als verraad en deed het vertrouwen in mezelf en mijn relaties geen goed, dat begrijp je vast wel. Natuurlijk wist ik ook wel dat alléén ik zelf mijn vertrouwen weer kon terugwinnen. Maar ja, daar had ik ook anderen bij nodig, of wel….

Een emotioneel dilemma
Het proces van zelfvertrouwen herwinnen is helaas niet iets van keihard je best doen, hard werken of het zo snel mogelijk willen bereiken. Daarmee leg je jezelf nog meer druk op dan je al ervaart en daarbij lijkt het alsof je lichaam, leven, toekomst eerst aan allerlei eisen en kwaliteiten moet voldoen. Niets is minder waar. Zelfvertrouwen ontwikkel je door stap voor stap jezelf uit te dagen het anders te doen dan tot nu toe. In dit proces van bewustzijn verleg je jouw grenzen steeds een beetje en kan je weer vertrouwen opbouwen.

Wat kun je doen?
Door jezelf regelmatig vragen te stellen en te onderzoeken wat er ECHT gebeurt als je in minder bekende en/of oncomfortabele situaties terecht komt. En wat en wie je dan in dat soort situaties nodig hebt om het onbekende wellicht wel een keer ‘in meer vertrouwen‘ aan te gaan. Je weet immers van te voren nooit hoe dat nieuwe gaat uitpakken. En we hebben altijd de neiging om uit eerdere ervaringen negatiever vooruit te denken in scenario’s, dan de werkelijkheid. Het hoeft niet zo te zijn zoals je denkt…!

Voorbeelden van vragen 
1. Wie vertrouw je het meest en waarom eigenlijk?
2. Wie vertrouw je het minst en waarom?
3. Wat heb je nodig om meer vertrouwen in jezlef te krijgen?
4. Wat/wie staat er nu in de weg om vertrouwen te laten groeien?
5. Wat kan en mag iemand doen om mij te helpen?

Daag jezelf soms een uit om bovenstaande vragen met aandacht en eerlijkheid te beantwoorden. Vertrouwen herwinnen gaat namelijk altijd over kunnen geven EN ontvangen, over verbinden EN weer loslaten.

Alle goeds!

Fijne dag en mooie week gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.