Zelf invloed op je leven krijgen

Twee praktische tips

Ik zou zo graag meer grip op mijn emoties en leven willen

Veel gehoorde wens en vraag. Hoe zeer ik iedereen een pasklaar antwoord gun. De harde realiteit is dat we op bepaalde dingen in het leven geen invloed hebben. Maar als je geconfronteerd wordt met veel pijn, teleurstelling, ziekte dan voelen die dingen zwaar. Logisch. Ze zijn de hele dag voelbaar aanwezig. Als dat ook nog eens lange tijd aanhoudt, vergeten we bijna dat er altijd nog dingen zijn waar je wél invloed op hebt. En juist die dingen kunne je verder helpen. Ik vertel je hoe en wat je kunt doen. (TIP)

Gevoel van geen invloed hebben
Situaties zoals onvruchtbaarheid, vervroegde menopauze of zoals bij mij een misvormde baarmoeder, kunnen we helaas niet veranderen. Je druk maken en frustraties hebben over niet zwanger worden is logisch. Die druk voedt echter jouw negatieve gedachten en gevoelens alleen maar meer. De dingen waar je wél invloed op hebt, schuiven dan naar de achtergrond. Waar je aandacht aan geeft, beheerst gelijk alle gedachten en emoties.

Zou willen dat het anders was

Dat kan door je actief te gaan richten op de dingen waar je wél invloed op hebt. Lijkt simpel beschreven, snap dat dit niet gemakkelijk is. Ik geef je tips hieronder. Door jouw actie breng je namelijk niet alleen de kleur in je leven terug maar ook positiviteit. Je drukt hiermee niet pijn en verdriet weg. Je neemt zelf de regie in handen en geeft vorm aan je nieuwe situatie. De negatieve dingen verdwijnen meer naar de achtergrond.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Cirkel van invloed

Alles wat je ervaart, waar je mee bezig bent en wat je aandacht geeft valt binnen de cirkel van betrokkenheid (de buitenste cirkel – plaatje). Hierin zitten ook de dingen waar je géén invloed op hebt en die je niet kunt veranderen. Binnen deze cirkel zit jouw cirkel van invloed. Hierin zitten de dingen waar je wél verandering in kunt brengen als je actie onderneemt. Dat is niet altijd gemakkelijk als je regelmatig teleurgesteld bent en je toekomstbeeld anders gewenst had.

Onze gedachten zijn saboteurs
Weet dat je gedachten meestal de grootste obstakels vormen om je weer te kunnen richten op positieve dingen. Initiatief, nieuwsgierigheid en interesse zijn de eerste stappen hierin en die zorgen voor actieve beweging in jouw cirkel van invloed. Door bewust dingen te blijven ondernemen wordt die cirkel groter en schuiven de negatieve dingen meer naar de achtergrond. En ja, dat betekent soms dat je jezelf van de bank moet sleuren om iets anders te doen dan bijv. tv kijken of scrollen.

Durf iets anders te doen, durf ook fouten te maken
Aanvaarden van je situatie gaat enerzijds over bewust zijn en worden van de uitdagingen die je constant in je hoofd bezighouden. Anderzijds over positieve mogelijkheden (proberen) te blijven zien waar je wel grip op kunt krijgen. Goed voor jezelf zorgen is durven kijken naar beide dingen, acties ondernemen en fouten durven maken.

TIP: hoe pak je dit aan? 

  1. Maak een globaal lijstje van de dingen waar jij mee te maken krijgt op een dag. De alledaagse of bijzondere dingen die je doet. Wat je ziet, hoort en voelt. Bij jezelf en bij anderen. Je acties, ervaringen, frustraties.
  2. Bekijk daarna het lijstje en stel jezelf de volgende vragen:
  • Heb ik er invloed op?
  • Waar kan ik niets aan doen, maar ik voel me wel bij betrokken?
  • Hoeveel aandacht gaat er naar datgene waar ik geen invloed op heb?
  • Hoeveel aandacht gaat er naar datgene waar ik wel invloed op heb?
  • Welke (andere) keuze wil ik maken?
  • Welke (andere) keuze ga ik maken?

Veel suc6!
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.