Vijf stappen om je gedachten te parkeren.

Lees hier hoe je dat doet.

‘Sta ik bij de kassa in de supermarkt, begin ik spontaan te huilen. Als een duveltje uit een doosje. Ik kon niets meer zeggen, mijn lijf verstarde en ik ging zo snel mogelijk de winkel uit. De hele dag voelde ik dat akelige verdriet. Dit soort dingen wil ik gewoon echt meer.’ Zo sprak een dame vandaag in mijn praktijk. Ik heb haar meerdere tips gegeven, waaronder de parkeer-tip.

Emoties die oppoppen als duveltjes uit een doosje
Wat was nu de aanleiding? In de rij bij de supermarkt riep een meisje steeds om haar mama. Door het roepen van ‘mama’ kwamen spontaan bij mijn client de emoties omhoog, Alles wat je meemaakt in je leven – leuk. minder leuk – sla je op in je lichaam. Je geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus dat beïnvloedt ook jouw mentale en emotionele staat van zijn. En dat bepaalt weer of je verstart of wegrent.

De regie over je losgeslagen emoties
Je kunt emoties en gedachten helaas niet voor zijn. Ze dienen zich aan en dan zijn ze er. Met alle tamtam, fanfare, noem het maar op. Wegdrukken, onderdrukken, net doen alsof ze er niet zijn of ze te snel af willen zijn, is gewoon niet de oplossing. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat ze je in de toekomst lastig blijven vallen. Herken je dit? Word jij ook nog van de wijs gebracht door terugkerende duveltjes die in je hoofd ronddansen? Dan heb ik hier de parkeer-tip voor je!

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Zet jezelf achter het stuur van je gedachten
Alsof je een auto bestuurt. Daar heb zelf helemaal invloed op. Jij bepaalt je bestemming en je bepaalt ook de weg er naar toe. Zo werkt dat met je gedachten ook. Loopt je hoofd vol, dan zeg tegen jezelf: ‘Okay jullie zijn nu hier. Welkom.’ Word je er vrolijk van? Nee, natuurlijk niet. Maar ze zijn er wel. Dus hoe hard je gaat proberen om ze weg te duwen, dat lukt toch niet. Het is dan alsof dat duveltje half uit die doos  blijft hangen.

Vijf stappen om je gedachten te parkeren

  1. Laat al je gedachten er bewust even gewoon zijn. Neem ze waar alsof je er naar kijkt, voel ook wat er met je van binnen gebeurt.
  2. Besef je dan ook dat deze gedachten je nu afleiden van iets (leuks) dat je misschien wil doen. En dat je bijvoorbeeld dan ook niet ontspannen kunt genieten van je ‘me-time’.
  3. Neem dan bewust een besluit. Bijvoorbeeld: ik wil lekker ontspannen of ik ga mijn werk geconcentreerd afmaken.
  4. Visualiseer vervolgens een voor jou fijne parkeerplaats. En zet daarop al je gedachten en emoties die je lastig vallen.
  5. En spreek dan uit: ‘Jullie rijden nu even niet met mij mee. Ik laat jullie hier achter en ik kom jullie straks ophalen.’

Ik hoor je denken. Zo eenvoudig kan het toch niet zijn? Jazeker, zo eenvoudig is het. Het is in het begin een beetje wennen. Maar ja, dat is ook wanneer je een gloednieuwe auto gaat besturen. Na een paar ritjes denk je er ook niet meer over na en doe je het automatisch. En over dat ophalen… Dat is wel belangrijk voor jouw verwerking. Laat je ze achter op de parkeerplaats, dan komen ze je toch een keer weer achterna. Door ze op te halen, maak je ze deelgenoot van je leven. En je zult merken dat het gevoel gelijk al heel anders is.

Dit is een van de manieren om die duveltjes van (onverwerkte) emoties los te laten, zodat je meer spontaniteit, vitaliteit en levenslust in je leven gaat ervaren.

Wil je nog meer tips?

Download dan hier mijn gratis e-book En dan neem je toch een hond? voor 3 praktische tips, zodat je meer grip krijgt op je gedachten.