Bewuster ademen bij emoties

Drie TIPS

Emoties en angst beïnvloeden met je ademhaling, ja dat kan!

Door je onvervulde kinderwens, zwangerschapsverlies en wellicht andere dingen die in je leven gebeuren, kun je minder goed in je vel zitten. Misschien merk je dan ook dat je energie en focus afneemt. Of dat allerlei kleine kwaaltjes zich aandienen. Je futloos bent, nergens zin in hebt. Die emoties ontstaan sneller als het minder lekker loopt in je leven. Vooral ook als situaties en teleurstellingen zich opstapelen. Het is begrijpelijk om pijn, verdriet en confrontaties te willen vermijden, onderdrukken of negeren. Maar daarmee onderdruk je ook je gevoelens.

Gebruik vanaf nu je ademhaling bij emoties
Je ademhaling bewust inzetten kan je helpen bij meer ontspanning en rust. Door stress ga je sneller, oppervlakkiger en vaker ademhalen. Je zuurstof en CO2 balans in je lichaam raakt daardoor verstoort. Dat kan leiden tot allerlei (vage) klachten, zoals hoofdpijn, duizelig, suf etc.

Goed nieuws!
Je kunt eenvoudig door bewuster te ademen lichamelijke en emotionele situaties stap voor stap verbeteren. Door ademen kan er letterlijk een andere wereld voor je open gaan. Het helpt je ook om beter de signalen van je lichaam te (h)erkennen. Te voelen wat er is. Beter waar te nemen en je grenzen aan te geven. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar je hebt echt meer power over je emoties dan je denkt!

Hoe weet je dat je minder efficiënt ademhaalt? 

  • adem je vaak door je mond?
  • houdt je regelmatig je adem in?
  • zucht je en gaap je veel?
  • adem je gehaast en snel?
  • ben je vaak duizelig, wiebelig of licht in je hoofd?
  • heb je vaak onbegrepen hoofdpijn?
  • adem je niet-minder vanuit je onderbuik?
  • maak je bij je ademhaling veel geluid?
  • snak je vaak naar lucht en haal je dan adem met diepe teugen?

Als je jezelf in één of meerdere punten herkent, dan is het zeker de moeite waard om je ademhaling nader te onderzoeken. Met slechts kleine aanpassingen kun je al fijne resultaten bereiken die direct voelbaar zijn in meer energie, focus en vertrouwen in je eigen lichaam.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Ik geef je 3 essentiële tips die voor ontspanning kunnen zorgen bij angst en paniek. Wat kun je doen?

TIP 1: adem zoveel mogelijk door je neus
Neusademhaling zorgt voor meer rust en ontspanning in je hele lichaam. We zijn dit meestal niet gewend om te doen. Door van mond naar meer neusademhaling te gaan, doe je door BEWUST op bepaalde momenten van de dag je focus erop te leggen. Doe dit een paar minuten.

TIP 2: adem vanuit je onderbuik
Leg je handen op je onderbuik. Bij een effectieve onderbuikademhaling komen je handen naar buiten bij inademing. Je onderbuik wordt boller, waardoor je handen als het ware  worden weggeduwd. Bij de uitademing veren je buik en handen terug. Neem waar wat er met je handen gebeurt en hoe ze bewegen.

TIP 3: adem langer uit tov je inademing
Voor een ontspannen en effectieve ademhaling is aan de ene kant lang genoeg uitademen belangrijk en aan de andere kant zinvol om je uitademing dan langer te maken dan je inademing. Bijvoorbeeld: 2 tellen in, 4 tellen uit. Of 3 tellen in, 6 tellen uit.

Neem je tijd om je ademhaling hier en daar te veranderen
Je ademhaling verbeteren kost tijd en aandacht. Vooral in tijden van emoties en stress kan je geneigd zijn onbewust weer ‘verkeerd’ te ademen. In het begin kan een verandering onwennig zijn. Met deze 3 TIPS kom je al een heel eind. Ze geven je een hoop lucht met weinig moeite.

Vragen? Neem gerust contact op. Fijne dag.

Liefs, Simone.

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.