11 TIPS voor lekker slapen
En uitgerust wakker worden
Slecht inslapen, niet kunnen doorslapen, eindeloos piekeren, geen energie hebben overdag. Het zijn veel gehoorde klachten in mijn praktijk. Een onvervulde kinderwens zorgt voor spanning en stress. En dat heeft effect op slapen. Voldoende slaap is essentieel om vitaal te blijven. Sterker nog. Het is pure noodzaak om te kunnen ontladen van alles wat je op een dag meemaakt. En bij ziekte, tegenslagen, stress of teleurstellingen is het juist van groot belang om goed en diep te slapen. Het is DE manier waardoor je lijf kan rusten en bijtanken! En als het moet lukt het niet, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
Slaapproblemen zorgen voor klachten
Ruim 2,9 miljoen Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft slaapproblemen. Iedereen kent wel momenten van slecht slapen door spanning, piekeren en overmatige stress. Maar als dat langdurig aanhoudt, dan loop je qua energie er letterlijk op leeg. Slecht slapen zorgt dan voor verminderde concentratie, vergeetachtigheid of slecht humeur gedurende de dag. Maar het hangt ook nauw samen met langdurige aandoeningen, pijn en slechte geestelijke gezondheid.
Bron: CBS 2019
SLAPEN = 80% van je herstel in energie
Ben je een slechte slaper? Grote kans dat als je in bed ligt je lijf en brein nog op volle toeren draaien. Je bent figuurlijk (misschien ook letterlijk) nog ONLINE. Piekeren gedurende de nacht of slecht kunnen inslapen is vaak het teken dat je nog in de AAN-stand staat. Een grote rol hierin spelen onze digitale apparaten zoals mobiel, laptop en tv’s. Ze zijn niet meer weg te denken, zowel prive als zakelijk. Gevolg is wel dat er de hele dag prikkels op je afkomen, vaak tot ’s avonds laat. Het is belangrijk om eerder OFFLINE te gaan. Aandacht voor voeding en bewegen zijn hierin onmisbaar.
11 tips om OFFLINE te gaan en jezelf even UIT te zetten
Hierbij mijn 11 tips voor een regelmatiger slaapritme. En om voortaan fris en fruitiger wakker te worden. Het zijn simpele tips. Maar eerlijk is eerlijk ze vragen wel om een aanpassing in jouw eigen leef- en slaapstijl. En dat vraagt dus om commitment om je lichaam de kans en tijd te geven aan een ander slaapritme te wennen. Wees niet direct boos of teleurgesteld als het na een week nog niet veranderd is. Gun jezelf de kans op meer rust en beter slapen zonder medicatie.
TIP 1 met stip op nummer 1
- Maak alleen gebruik van je bed om erin te slapen. Zo associeert je lichaam en brein jouw bed alleen met slaap, en niet met allerlei andere activiteiten. Als je niet binnen 15 minuten kunt inslapen in bed. Stap eruit en ga in je woonkamer zitten met gedempt licht. Zet een kop thee en nip deze langzaam leeg met gesloten ogen. Geen mobiel checken, geen tv aanzetten. Zodra je merkt dat je moe wordt, ga direct weer in bed liggen. Voorkom dat je in slaap valt op de bank of in een stoel.
Overige 9 tips voor goede nachtrust…
- Je krijgt je eigen biologische klok pas erug door een vast slaapritme. Ga naar bed op steeds dezelfde tijd en sta op dezelfde tijd op. Elke nacht/dag van de week.
- Zet minimaal 1 uur voor het slapen je laptop, mobiel en tv uit. Het licht van de apparatuur geven prikkels af die je brein alert houden. En deze zorgen ook voor een verstoring in je melatonine aanmaak. Dit is het hormoon waardoor je slaperig wordt als het donker/schemerig wordt.
- Drink zo min mogelijk cafeine houdende dranken (koffie, cola,energiedrankjes) en alcohol overdag, en voor slapengaan. Vermijd veel suikerrijk en vet eten. Eet bij voorkeur na 19 uur niets meer.
- Ga elke dag minimaal 30 minuten naar buiten, beweeg, sport, wandel. Buitenlucht doet goed.
- Spoel elke avond voor slapengaan alles wat je hebt meegemaakt die dag van je lichaam onder de douche.
- Gebruik afwisselend warme en koude stralen water. Sluit altijd af met koud. Ga direct na douchen in je bed liggen.
- Zorg voor voldoende verse lucht in je slaapkamer, en zet een raam open zodat het niet te warm kan worden. Hou je kamer donker tijdens het slapen of gebruik een donker oogmasker.
- Leg geen mobiel in je slaapkamer. Slechts 1 blik vanuit het pikkedonker op je scherm, maakt je brein en lijf direct weer alert. Gebruik bij voorkeur een wekker waar je de tijd niet digitaal kunt lezen in het donker.
- Mocht je wakker worden en naar het toilet moeten, gebruik dan zoveel mogelijk gedempt licht. En kijk NIET hoe laat het is. Ga gelijk weer naar bed en vertrouw op je wekker in de ochtend. Kijken zorgt ervoor dat je onbewust je brein weer aanzet.
TIP 11 als uitsmijter
Wil je je slaapritme verschuiven door eerder in te slapen? Ga dan in de ochtend na opstaan naar buiten. Het daglicht in de vroege ochtend dat je via je ogen binnenkrijgt geeft je meer energie dan later op de dag. Doe dit elke dag en bij voorkeur ook op hetzelfde tijdstip. Het zal je helpen om eerder en beter te kunnen inslapen. Sommige mensen doen dit met behulp van daglichtlampen in huis of op het werk. Dat kan natuurlijk ook, maar waarom zou je moeder natuur niet gebruiken die het je gratis en voor niets biedt? De natuur is ook een uitstekende manier waardoor je lijf kan bijtanken.
Goed slapen zorgt voor een rustig hoofd, ontspanninging je lijf en meer energie om leuke dingen te doen. Slaap lekker!
Heb je slaapproblemen? Pieker je veel…
Blijf er niet mee rondlopen. Doorbreek de vicieuze cirkel. En je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen. Neem gerust contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken naar een passende oplossing voor jou. Dit geprek is gratis en geheel vrijblijvend.
Geef een reactie