Hoe vaak heb jij de tanden op elkaar?

Spanning in je kaken, geeft spanning in je hele lijf

Kaken en kiezen op elkaar houden. Klemmen en tandenknarsen. Herken jij dit? In mijn praktijk hoor ik vaak spannings gerelateerde klachten die letterlijk vanuit de kaak komen. Je kunt hierbij denken aan nachtelijk tandenknarsen dan wel overdag vaak de kaken stijf op elkaar houden. Dit zorgt veelal onbewust voor onbegrepen spanningshoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid. Een verergering van oorsuizen is ook mogelijk hierdoor.

Gevolgen van je kaken stokstijf dichthouden

Klemmen en knarsen zorgen voor een aanhoudende spanning in de spieren van je mond, hals, nek en schouder. Dat heeft direct invloed op de spierspanning in je hele lijf!  Met de kaken op elkaar ga je ook oppervlakkiger ademen. En op gezette momenten houdt je zelfs je  adem in. Meestal doe je daarbij onbewust ‘de kiezen op elkaar’. Ook als iets spannend is,  je diep nadenkt, ergens gefocust mee bezig bent of naar naar kijkt, boos bent of als je piekert. Maar de spanning kan ook langzaam ontstaan tijdens een gesprek. Je bent aan het luisteren, je neemt alles in je op. Er gebeurt wat, eigenlijk wil je wat zeggen, maar je doet het niet. Je houdt de kaken stokstijf dicht. Onbewust voer je dan langzaam de spierpanning op in je kaken. En daardoor ook in de rest van je lijf. En het gebeurt best veel. Kijk maar naar de mensen die naar hun mobieltje staren en druk aan het scrollen zijn. De meeste hebben de kaken stijf dicht.

Voorbeeld: ik kan me soms in de auto ‘verbijten’ als ik lang in de file sta of al autorijdend een gesprek in mijn hoofd aan het voeren ben met iemand. Mijn stijve nek laat dan een belletje rinkelen. Dan besef ik – TE LAAT – dat ik mijn kaken dicht klemde van inspanning. Tja, op gezette tijden sluipt deze oude gewoonte er bij mij ook in.

Er ontstaat spanning in je buik, en zelfs vaginaal

Kiezen op elkaar houden betekent ook dat je automatisch de spierspanning in je boven- en onderbuik opvoert en/of aanhoudt. De spanning kun je als vrouw zelfs vaginaal voelen. Dit is geen grapje! Probeer het zelf maar eens uit. Klem je kaken flink op elkaar, minstens 30 – 60 seconden. En voel dan wat er in je hele lijf gebeurd. Scan je lichaam door je aandacht te brengen naar je kaken, gezicht, hals, borst, buik en genitaliën. Let ook eens op wat er met je ademhaling gebeurd.

Wat kun je nu met deze informatie?
Als je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat, een uitstrijkje moet laten maken of ander gynaecologisch onderzoek moet ondergaan waarvoor je enorm gespannen bent, helpt het dus echt om beter te ontspannen door bewust je kaken te ontspannen. Danwel met een open mond bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

4 ontspanningstips voor je kaken, en dus je hele lijf

Eigenlijk komen deze vier tips er op neer dat je regelmatig gedurende de dag je kaken bewust ontspant door gekke bekken te trekken. Niets is zo ontspannend om dit te doen. Hierbij vier voorbeelden:

 1. Open je mond zodat je kaken van elkaar komen. Beweeg je onderkaak met ontspannen open mond rustig op en neer en van links naar rechts. Forceer jezelf hierbij niet. Draai met je onderkaak ook eens LANGZAAM een paar rondjes.
 2. Laat dan verschillende grimassen op je gezicht verschijnen:
  • Glimlach alsof je leven er vanaf hangt, zoals een clown doet
  • Doe dan net alsof je super boos bent
  • En dan heel verdrietig en zielig
  • Tot slot trek je een pruilmond alsof je net een citroen gegeten hebt
  • Ontspan daarna je kaken, laat je onderkaak een beetje losjes hangen
 3. Wat ook heerlijk ontspannend werkt is als het ware een geforceerde geeuw. Hierdoor gaat je mond helemaal open, adem je automatisch dieper in. En volgt er een lekkere ontspannen zucht achteraan. Geeuwen ontspant je hele lichaam. En werkt ook enorm aanstekelijk.

TIP 4 Wil je het een stapje gekker?

Steek dan ook eens je tong zover mogelijk uit. Probeer dan je tong als het ware om je kin heen te krullen of je neus te raken. Doe dit ook weer met een ontspannen open mond. Wissel de kaakbewegingen en tong uitsteken met elkaar af, minimaal 3x. Dit ontspant al je spieren in je heel gezicht en nek. En dus ook in de rest van je lichaam.

Veel plezier met mijn tips!

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Laat je me eens weten welke tip of informatie
voor jou het meest waardevol is?

Fijne dag.

Stralende groet, Simone Sinjorgo

Heb je behoefte aan nog meer ontspanningstips?

Download dan mijn gratis e-book ‘En dan neem je toch een hond…’ Hierin staan 3 praktische tips die je direct kunt gebruiken, zodat je gericht aan de slag kunt met de pijn en verdriet die je ervaart door je onvervulde kinderwens. Het e-book is gratis.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant