Een eitje is niet zomaar een eitje.

Eicellen verbinden drie generaties.

Eitjes, en nog meer eitjes

Eieren zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. Maar evenzo ook met vruchtbaarheidsbehandelingen. Tot aan mijn eigen behandelingen waren ‘eitjes gewoon eitjes’. Niks bijzonders. Je weet wel, die eieren die je koopt in de supermarkt. Die je eet tijdens het paasontbijt. Of tikt voor een omeletje, noem het maar op.

Nooit eerder had ik bewust stilgestaan bij de wondere wereld van mijn ‘eitjes’in mijn eigen buik.
Tijdens mijn IVF werden mijn eicellen vaak ‘eitjes’ genoemd. Dat deed ik automatisch dus ook. Het klonk leuker dan eicellen. Ik heb me in die tijd enorm verdiept in zwanger worden, het hele biologisch proces. Wat ik mateloos fascinerend vond (en nog steeds!), is dat vrouwen elke dag hun eicelvoorraad meedragen.

Hoe zit dit dan?

Als vrouw word je namelijk geboren met alle follikels (eicellen) die je ooit zult hebben. Je maakt tijdens je leven geen nieuwe follikels aan. Toen je dus nog als baby in de baarmoeder van je moeder zat, had jij het hoogste aantal eicellen ooit in je eierstokken. Rond de 20 weken zijn dat er zo’n zeven miljoen. Bij je geboorte nog twee miljoen. En rond je eerste menstruatie heb je nog tussen de 300.000 en 500.000 eicellen. Door de bank genomen rijpt per menstruatiecyclus één van deze eicellen in afwachting van bevruchting.

Het aantal eicellen neemt per cyclus af. Vanaf het moment dat je ongesteld bent, sterven per cyclus zo’n 1000 eicellen af. Gemiddeld geven je eierstokken gedurende je hele leven ongeveer 500 gerijpte eicellen af. Wanneer je voorraad uitgeput raakt, is dat het teken voor je eierstokken om te stoppen met oestrogeen aanmaken. De menopauze start. Voor sommige mensen begint dit door uiteenlopende redenen al op jonge leeftijd. Dat is heel verdrietig als je nog een kinderwens hebt. Ik weet nog goed dat ik tijdens de behandelingen ook gedachten gehad heb over mijn voorraad. Met de echo’s en bloedtesten van tegenwoordig kan je daar een goed beeld van krijgen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant

Maar er is nog iets dat bijzonder is rondom ‘onze eitjes’!

Ze staan in directe verbinding met drie generaties vrouwen: oma, moeder en (klein)kind. Hoe dan? Via de voorraad eitjes die in jouw eierstokken zaten/zitten, heb jij als meisje een genetische verbinding met zowel je moeder als je oma. Op het moment dat jouw oma namelijk zwanger is van jouw moeder, dan ontwikkelen zich in de eierstokken van jouw moeder haar voorraad eicellen. Hier ben jij jaren later uit voortgekomen. Een van ‘de eitjes uit haar voorraad’is gerijpt en bevrucht. Ik vind dat een bijzondere gedachte. Genetisch gezien ontstaan die cellen van je moeder in het lichaam van je oma. Dus die cellen dragen genetisch materiaal van haar. En zij weer van haar moeder en oma.

Volg je me nog?
Feitelijk is dit een voorbeeld van zowel genetische verbinding als een energetische verbinding tussen drie generaties. Toen ik dit de eerste keer las, werd er een gevoelige snaar in mij geraakt. Ik heb het hiernaast gevisualiseerd hoe dit dan precies zit. (zie afbeelding) Dit fenomeen bevestigt ook veel in de wereld van familie- en systeemdynamiek. De achtergrond waar wij vandaan komen zit diep in ons verankerd, evenals kenmerken van (groot)ouders. En de basis hierin is net dat ‘ene eitje.

Het is een wondere wereld waar wij in leven en ons lichaam is nog wonderlijker.
Een eitje is niet zomaar een eitje…

Fijne Pasen!

Simone Sinjorgo
simone@praktijkdediamant.nl

 Heeft mijn verhaal je geraakt?

En voel je je vaak alleen met je verdriet? Blijf er niet mee rondlopen. Neem gerust contact met mij op. Dit geprek is gratis en geheel vrijblijvend.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant