De kracht van stilte

5 tips

Als je stil wordt, ga je jezelf beter zien – 5 tips

Vanochtend liep ik buiten. Windstil, geen rimpeling op het water. In stilte staar ik wat voor me uit op de dijk. Mijn spiegelbeeld verschijnt in het water. De woelige C- wereld om me heen staat even stil. Onverstoord sta ik naar mezelf te kijken in het water. Kalm en bedaard. Ik voel me anders, fijn. Kan er geen woorden voor vinden wat er op dat soort momenten door me heen gaat. Hoe langer ik staar, hoe meer ik waarneem en hoe rustiger ik word. Op weg terug naar huis dacht ik ineens aan dit oude verhaal.

Er was eens een kluizenaar, wonend in de bergen. Op een dag kreeg hij bezoek. De voorbijgangers vroegen hem naar zijn leven. Wat is het nut van leven in stilte? De kluizenaar haalde net een emmer water uit een bron, zei: ‘Kijk maar eens in de bron. Wat zien jullie?’ De bezoekers keken naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’ 

Enige tijd later herhaalde de kluizenaar de vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’ De mensen keken en zeiden opgetogen: ‘We kunnen onszelf zien!’ ‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de kluizenaar uit. ‘Door mijn water scheppen was het water onrustig. Nu is het weer rustig geworden. Stilte zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even.’ 

Enige tijd later zei de kluizenaar weer: ‘Kijk nu nog een keer in de bron. Wat zien jullie nu?’ De bezoekers keken en riepen: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ Juist,’ beaamde de kluizenaar, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte, kun je de grond van alles aanschouwen.’

Het advies van de kluizenaar is eigenlijk…

Sta eens stil. Neem waar zonder te reageren of iets vast te willen pakken. Water met rust laten leidt tot inzicht in jezelf. Als je stil wordt, en jezelf met rust laat, ga je jezelf beter zien. En het bevrijdt je van automatische reactiepatronen. De kracht van stilte wordt vaak onderschat. Lijkt simpel en voor velen een uitdaging om aan te gaan. Naast dat stilte je helpt te ont-stressen, laat het je direct voelen wat er in je omgaat. Die krachten óf woelige stormen kunnen confronterend zijn. Begrijpelijk, want als je steeds omringd bent door wind en regen, dan is ineens de rust héél erg stil.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Hoe zorg je ervoor dat jouw water rustiger wordt?

Begin vooral klein. Doorgaans gebeurt er zoveel op een dag waardoor je in beslag genomen wordt. We laten ons ook in beslag nemen voor een heel goed doel. Als je jarenlang alles doet om je kinderwens in vervulling te laten gaan, staat je leven bol van afspraken. Afgewisseld met wachtweken. Juist dan wordt je geduld op de proef gesteld en is de neiging om afleiding te zoeken om er niet teveel mee bezig te zijn.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt; door stilte vaker langszij te brengen krijgt datgene dat je zo in beslag neemt minder autoriteit in je leven.
Mijn wens voor jou is alleen maar dat je zo nu en dan stilte langszij kunt brengen. Door elke dag een paar minuutjes (5 -10) opmerkzaam te zijn. Begin klein!

Hierbij wat inspiratie om stilte in je leven toe te laten

  1. Drink met volle aandacht een kopje thee zonder afleiding van mobiel, vouw je handen om het kopje, staar in je thee en drink langzaam.
  2. Kauw bij een maaltijd elke hap minstens 5 keer meer dan normaal
  3. Vertraag tijdens een wandeling je snelheid tot slow motion; sta na een paar minuutjes even stil. Kijk om je heen.
  4. Zoek een meer, plas of sloot op. Staar in het water. Gooi eens wat steentjes in het water. Wacht tot de rimpeling weg is.
  5. Loop naar een weiland waar dieren staan en observeer wat ze doen, hoe ze eten, lopen. Lopen ze naar je toe, volg je impuls wat jij wil.

Waarnemen betekent niet urenlang mediteren of stil zitten op een matje. Stil worden in jezelf kan ook door een paar minuten opmerkzaam te zijn zonder meteen te reageren op wat er om je heen gebeurt. Dat maakt je van binnen rustiger. Opmerkzaam kijken zorgt dat je bewustzijn je gehechtheid aan gedachten, gevoelens en acties even loskoppelt. Als met aandacht waarnemen vaker toelaat in je woelige leven, zal je merken dat je je minder gebonden voelt aan alles wat zich negatief voordoet in je leven.

Fijne dag, Simone

Heb je behoefte aan rust en minder stress in je lijf?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik stap voor stap meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen.

‘Door jouw boek begrijp ik mijn schoondochter en zoon beter die IVF doen. Zoveel herkenning in alles wat je schrijft, ik voel me niet meer zo alleen. Bij emoties pak ik je boek erbij, doe een paar oefeningen en dan word ik vanzelf rustig.’ Aldus drie lezers van mijn boek.

Boek Onvervulde Kinderwens - verborgen lichamelijke impact