Geef jezelf een ‘grote hug’

En nog meer ontspanningstips in deze stressvolle tijd

Sociaal contact vermijden, vruchtbaarheidsbehandelingen en geplande operaties worden uitgesteld. Een lock-down is net officieel afgekondigd (dd 15 maart 2020). Begrijpelijk om verdere besmetting te beperken. Maar het is logisch dat dit allerlei gevoelens oproept. Om mij heen bespeur ik onrust en angst voor het grote niet-weten.

Eerlijkheidshalve had ik gisteren ook een moment waarbij de berichtgeving mij letterlijk bij de strot greep. Aan de ene kant uit mijn zorg voor anderen in mijn omgeving en aan de andere kant voor mezelf. Ben ook maar mens. Ik heb mijn angst voor het grote niet-weten laten zijn en dat luchtte enorm op ipv opkroppen en inslikken. Mijn huilbui lost onze wereldwijde situatie niet op, maar van binnen werd ik rustig. En daar werd mijn omgeving ook rustiger van.

Wat deed ik om te kalmeren? De solo-knuffel. Ideaal in deze tijd waar elkaar aanraken en knuffelen helaas niet altijd (meer) mogelijk is.

Hoe werkt dit?

 • Ga rechtop zitten
 • Breng je rechterhand onder je linker oksel
 • Leg dan je linker hand op je rechter bovenarm. Hierdoor zijn je armen voor je borstkas gekruist.
 • Hou je armen losjes vast
 • Doe je ogen dicht en blijf minimaal 5 minuten in deze houding zitten
 • Focus op je ademhaling
 • Open daarna langzaam je ogen en je armen

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

De kracht van de soloknuffel en jezelf aanraken

De soloknuffel is een vorm van zelf-aanraking die dezelfde lichamelijke uitwerking heeft als iemand jou die knuffel geeft. Knuffelen kalmeert onrust in je lichaam en maakt je hoofd leger. Zet de soloknuffel in als je spanning, angst of onzekerheid voelt over je lichaam of de toekomst. Besef dat het volstrekt menselijk is dat je momenten kunt ervaren waarin je bang bent.

Duw die oergevoelens niet weg, slik je tranen niet in.
Huil onbedaarlijk, net zo lang dat nodig is, gooi je emoties eruit.
Dat is een weldaad voor je lichaam!

Door te voelen wat je er in je lijf rondgaat, emoties eruit te gooien, kalmeren je gedachten en ontspant je lichaam. Heb vertrouwen in je lichaam, zorg er goed voor. Koester het en geef het liefdevolle aandacht. Dat is immers het enige dat ons allemaal nu te doen staat. Goed voor je eigen lichaam, inwendige mens en die van anderen te zorgen. Angst en stress hebben namelijk een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Liefdevolle aanraking is hiervoor het beste rustgevende medicijn. Dus in tijden van sociale afstand en gebrek aan knuffels kan je deze solo-knuffel altijd voor jezelf inzetten wanneer je maar wilt.
Zegt het voort!

Wat kun je verder doen als je gespannen bent?

 • Sta op en beweeg je lichaam. Zwaai met je armen en benen.
 • Zet muziek op en dans. Zing mee, laat je stem horen. Het zorgt er ook voor dat je doorademt. Bij piekeren zijn we geneigd de adem in te houden
 • Raak je eigen lichaam regelmatig aan, masseer je eigen voeten, wrijf zachtjes over je armen en benen. Doe het liefdevol.
 • Breng regelmatig de aandacht naar je ademhaling. Adem je nog door?
 • Hou zoveel mogelijk sociaal contact met elkaar via de kanalen die wel mogeijk zijn: telefoon, FaceTime, Skype en Zoom. Contact met anderen is nodig in deze tijd. Het zorgt voor samenzijn en je kan je ei even kwijt.
 • Bedenk ook voor welke mensen je nu iets kan betekenen door regelmatig te bellen of extra boodschappen aan de deur te brengen.
 • Zorg voor voldoende slaap, dat versterkt je immuunsysteem en kalmeert de stress in je lichaam.
 • Zet je mobiel regelmatig uit en beperk het aantal momenten dat je naar het nieuws kijkt voor de laatste updates.

En als je de behoefte voelt om te praten of uit te huilen. Laat het weten!! Ik ben online en/of via de telefoon bereikbaar.
Ik breng hiervoor niets in rekening. Samen zijn we sterk.

Ik wens jou en je dierbaren veel liefde en gezondheid toe.
Liefs, Simone

Wil je bellen, heb je behoefte aan een schouder?

Laat het weten!! Ik ben online en/of via de telefoon bereikbaar. Ik breng hiervoor niets in rekening. Samen zijn we sterk.