Bewegen is niet alleen voorwaarts gaan

Vertragen is ook een beweging

Kom in beweging, ga toch iets doen

Veel gehoord advies bij verdriet van je omgeving omdat ze zo graag willen dat je beter in je vel zit. Maar soms kun je simpelweg het ene been niet voor het andere zetten. Begrijp me goed, dit is volstrekt normaal gedrag als je te maken hebt met verlies en teleurstellingen. Het zal je niet raar in de oren klinken dat ik ook een voorstander van ‘bewegen’ ben. Maar dat kan op vele manieren!

Wat bedoel ik dan met bewegen?
De meesten denken bij bewegen aan wandelen, sporten of fietsen. Iets actiefs doen met je lijf waardoor je voorwaarts gaat. Maar bewegen hoeft niet altijd ‘sportief’ te zijn. Of iets waarmee je jouw lichaam voorwaarts brengt. Want vertragen, bewust achterover leunen, stilzitten, met je gedachten naar binnen gaan en zelfreflectie is dus ook een beweging.

Beide vormen van ‘bewegen’ zijn super nuttig. Ze brengen rust. Het is  de kunst om een balans tussen deze twee te vinden.

Natuurlijk is het aan te raden om je lichaam flink te bewegen
Sporten of een lange wandeling. Het maakt je fysiek moe en daardoor  rustiger in je hoofd. Daar tegenover staat de noodzaak van vertragen en stilzitten. Je kunt jezelf ook ‘opladen’ door 10 minuten met je ogen dicht te zitten in een ontspannen houding. Dat is voor velen een uitdaging omdat je dan juist het gevoel kunt krijgen overspoeld te raken door je gedachten of gevoelens. Je wil juist van die shit af, dus hupsakee we pakken dan maar snel onze mobieltjes, zetten Netflix op, zak chips erbij of gaan het huis ff flink schoonmaken. Dit is afleiding zoeken voor de pijn die je gedachten en gevoelens oproepen. Het klinkt cliché, maar door ze bewuster toch toe te laten zal je merken dat het na 5 minuten echt rustiger wordt in je hoofd.

Je lijf vertelt uiteindelijk altijd precies wat je nodig hebt

Maar kun je de signalen (nog) herkennen? Voel je of je moe bent? Zo ja, neem je dan wel eens pauze of ga je bewust vroeger naar bed? Wellicht zit je over iets in of kijk je al dagen ergens tegen op. Voel je dan naast die onrust ook nog wel dat de spieren in je schouders strakker en strakker worden. Wat doe je dan om die onrust of spanningen te verminderen? Je lichaam geeft altijd signalen af wat het nodig heeft, dus wat jij nodig hebt.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Wees mild voor jezelf!

Hierin zijn we vaak keihard voor onszelf. Doorgaan! Of jezelf veroordelen, en van alles van jezelf of je lichaam vinden. Milder voor jezelf zijn betekent allereerst dat je jezelf minder negatief gaat toespreken. Je lichaam hoort werkelijk alles wat je tegen haar zegt. En daar reageert ze ook onbewust ook weer op. Milder zijn voor jezelf betekent ook vooral luisteren naar de signalen die ze je geeft. En op basis daarvan te ‘bewegen’ wat nodig is.

Kijken naar anderen is naar buiten gericht zijn
Als je minder goed in je vel zit bestaat de neiging om naar anderen te kijken. Wat ze doen of hebben. Of je gaat jezelf vergelijken met anderen.  We kijken vaak naar anderen in de hoop bij hun antwoorden te krijgen. Maar je zoekt het feitelijk buiten jezelf. Het is ook fijn, want het leidt je even af van je eigen pijn. Je bent meer naar buiten gericht bezig. Het gevolg van vergelijken is ook dat het je innerlijke criticus voedt. Meer bezig zijn met anderen dan jezelf, geeft je meestal negatieve energie, twijfels en onzekerheid. Het is menselijk, maar uiteindelijk ben jij zelf degene die iets van je leven moet maken.

Tot slot nog twee essentiele bewegingen

Als je dus niet goed in je vel steekt is het juist goed om meer naar binnen te keren, zonder ruis en afleiding. Hierdoor kan je beter je eigen waarheid ervaren. En ja, het zal gevoelens oproepen waar je niet altijd op zit te wachten. Maar hierdoor voel je ook beter wat jij nodig hebt. En dat helpt dan weer om jouw waarheid naar buiten naar anderen te brengen.

Dus: door eerst van buiten naar binnen te keren, kun je vervolgens van binnen naar buiten gaan met jouw waarheid.

Deze bewegingen zorgen ervoor dat het ‘klopt’ voor jou. Je mag erop vertrouwen dat alle wijsheid al in je zit. Door op verschillende manieren te gaan bewegen, zal je merken dat het weer gaat stromen in je lijf en leven. En dat zorgt uiteindelijk ook weer voor meer plezier en ontspanning!

Fijne dag

Heb je behoefte aan tips voor rust en minder stress in je lijf?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik stap voor stap meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen. Je krijgt er ook nog eens 22 instructievideo’s bij.