Ik geloof niet in loslaten

Wel in anders leren vasthouden

Laat het los! Ga door met je leven

Hoe vaak ik dat niet gehoord heb. En ik dacht dan altijd. Ja, jij hebt makkelijk praten met jouw kinderen. Loslaten. Hoe dan? Hoe kan je nu pijn en zo’n diep verlangen loslaten? Ik geloof niet in loslaten van een kinderwens. Wel in anders leren omgaan met pijn. Anders te gaan vasthouden door oa spanning in je lichaam te verminderen. Loslaten is niet iets dat je kunt doen! Je kunt jezelf wel toestaan de weerstand om ‘iets’ te willen vasthouden te gaan laten vieren.

Wat bedoel ik hiermee? Stel je een ballon voor…

Als je te maken hebt met een (nog) onvervulde kinderwens, dan bouwt de spanning zich naar mate de tijd vordert op. Maand na maand verstrijkt. Je ballon vult zich steeds meer met een klein beetje lucht. De spanning stijgt.  Doordat het heel geleidelijk gaat lukt het je om met de spanning om te gaan en de ballon vast te kunnen houden. Precies dat is wat automatisch gebeurd bij stress: vasthouden. Dat verzin je niet met je hoofd, je doet het gewoon. Je kunt dat zien en voelen aan een ingehouden ademhaling. Vasthouden doe je om minder pijn te voelen.

Je onderdrukt hiermee verdriet

Negeert de spanning negeren. Stopt het weg. Maar hierdoor blijft spanning juist in je lijf bestaan. De ballon blijft flink gevuld terwijl eigenlijk de lucht niets liever dan eruit wil. Spanning in het lijf uit zich bij iedereen anders. De een krijgt hoofdpijn, de ander darmkrampen of stijve nek. Maar het kan zich ook uiten in uitstelgedrag, piekeren, minder focus of geen keuzes kunnen maken. Alles heeft te maken met vermijding van weerstand.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Vermijding om pijn te voelen

Of om je nieuwe realiteit onder ogen te komen. Of je verdriet toe te laten, puur omdat het veel te groot is. Je gaat het dan liever uit de weg. Volstrekt logisch en begrijpelijk. Dit heeft met je overlevingsstrategieën te maken. Je bouwt door pijn en teleurstellingen onbewust spanning op. Maanden tot zelfs jaren kun je met een gevulde ballon rondlopen die eigenlijk constant op klappen staat.

Vervolgens merkt je ook (onbewust) dat als je de spanning uit de ballon zou loslaten het een flinke klap in je gezicht betekent. Zoals je een speld in de ballon prikt. Onbewust ga je dan van alles doen om dit te voorkomen. Voordat je het weet belandt je in een vicieuze cirkel die echt uitputtend is. Burn-out is vaak het gevolg.

Wat is de oplossing om spanning te verminderen?

Het gaat er dus niet om dat je iets ineens moet loslaten. Of dat je op zoek moet gaan naar een speld. Dat is echt niet functioneel! De kunst is om beetje bij beetje te leren de spanning in jouw ballon (lees: je lichaam) te verminderen. Alleen hierdoor kun je langzaam stress ontladen, zodat je van spanning naar ontspanning kunt gaan. Dit kan als je de weerstand tegen pijn en verdriet voelen ook beetje bij beetje durft te laten gaan.

Gooi de spanning eruit

  • Praat (meer) over datgene wat je dwars zit
  • Breng je lichaam in beweging als je emoties voelt
  • Gebruik je ademhaling om te ontspannen

Je ademhaling heb je altijd en overal bij je. Breng bij spanning of emoties vooral de focus naar je uitademing. Maak deze zo lang mogelijk. Is dat lastig? Zucht een paar keer diep en flink achter elkaar met open mond. De kunst van loslaten is om te gaan voelen wanneer jouw spanningsballon zich vult. Zoals bijvoorbeeld na een goedbedoelde opmerking. Vaak merk je pas spanning in je lijf als je thuis op de bank zit. Wacht dan niet totdat je ballon weer op knappen komt te staan. Praat, beweeg en adem!

Loslaten. Hoe dan?

In dit filmpje licht ik loslaten nader toe aan de hand van een ballon.
Mocht je er vragen over hebben, neem gerust contact met me op.

Fijne dag!
Liefs, Simone

Heb je behoefte aan meer tips?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact staan meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen. Eén van de 6 hoofdstukken gaat specifiek over je ademhaling en ik beschrijf diverse ontspanningstips.

Boek Onvervulde kinderwens Simone Sinjorgo