Je lichaam reageert al

nog voordat je hoofd het kan bedenken

In minder dan 2 – 3 minuten glijdt mijn leven voorbij

Laatst reed ik op de A20. In de verte zag ik de contouren van mijn ‘oude ziekenhuis’ opdoemen. Gelijk voelde ik van alles in mijn lijf, hield mijn adem in. En ook een dikke glimlach op mijn gezicht. In rap tempo volgen herinneringen en gevoelens elkaar op. Als een film speelt het zich af in mijn hoofd. Terwijl ik rustig doorrijdt op de automatische piloot. Ik voel de vele injecties in mijn billen. Hoe mijn oren worden uitgespoten. Zie mezelf diensten draaien als operatieassistente. Ik praat met artsen. En ineens loop ik als kind door de gangen met mijn vader. Alles door elkaar. Het verleden herleeft in mij. Ik ervaar alles via mijn lichaam.

Waarom vertel ik dit?

Jouw lichaam brengt je trouw iedere dag van A naar B. Elke dag maak je van alles mee. En sinds het moment dat je in de buik bij je moeder zat, sla je iedere ervaring op in je lichaam en brein. Momenten van liefde, plezier, geluk, en ook de momenten van pijn, verdriet en teleurstellingen. Dit samen bepaalt in grote mate je gevoelens, emoties en overtuigingen. En hoe je reageert op emoties, situaties of mensen: bewuste en onbewuste lichaamsreacties. Er zijn ontelbare manieren waarop jouw lichaam zich uit.

Lichaamsreacties in relatie tot een onvervulde kinderwens:

  • Je adem inhouden wanneer je een zwangerschapstest doet
  • Schrikken als de telefoon gaat vlak voor een terugplaatsing
  • Trillende handen krijgen bij jezelf injecteren
  • Zweten van spanning en nervositeit
  • Onuitputtelijk huilen na je miskraam en stille geboorte
  • Niets meer voelen als je met lege handen het ziekenhuis uitloopt

Bij bovenstaande emoties reageert je lijf instinctief op basis van de natuurlijke vlucht-, bevries- of vechtrespons. Dit is gebaseerd op je eigen (kind)ervaringen en (kind)conclusies. Deze vorm van stress of spanning in je lichaam kan voor even zijn, zoals bij een schrikreactie. Maar bij de repeterende intense rouw of pijn, zoals bij vruchtbaarheidsbehandelingen, niet succesvolle terugplaatsingen van embryo’s, miskramen kan de spierspanning en stress chronisch worden. Spieren zetten zich vast in je rug, nek of schouders, waardoor je lijf blokkeert. Het stroomt niet meer. En daardoor zit je niet lekker in je vel.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Je lijf is ongelooflijk slim

Op basis van wat je ervaart, maak je herinneringen, plaatjes in je hoofd en ontstaat een interpretatie. In een razend tempo koppelt je lijf er ook een gevoel aan. Alles wordt opgeslagen. Je zintuigen en (kind)ervaringen spelen dus een rol in hoe je iets ervaart, opslaat en herinnert. Zoals bij mij in de auto de aanblik van het ziekenhuis herinneringen losmaakt. In een ‘split second’ ontstond er een stille traan in mijn ooghoek. Ik herinnerde me het moment dat ze voor mijn amandelen knippen mijn knuffel afpakte.  Nog voordat ik het met mijn hoofd kon bedenken, reageerde mijn lijf al op deze nare herinnering. Puur met de ene traan. Je lijf is zo slim. Deze lichaamsreacties hebben continu invloed op wat je doet of niet doet.

Herken jij de signalen van je lijf nog wel?

Wellicht weet je niet goed wat je voelt. Hen je onbewust ‘je gevoelsknop’ uitgezet om de pijn niet zo scherp te voelen. Dat is spijtig want je gevoelsknop kan geen onderscheid maken tussen leuke en minder leuke dingen. Je voelt dan weliswaar je pijn en verdriet minder, maar ook de leuke dingen in je leven ervaar je minder. Het missen van genieten. Dat is eeuwig zonde. Je bent het waard om gelukkig te zijn in een leven zonder kinderen. Ook al geloof je nu misschien dat dit niet mogelijk is.

Verlang je naar begrip en een ontspannen lichaam?

Maar weet je even niet hoe je daar moet komen? Vraag om hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen. Kom een keer kennismaken. Laten we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om te kunnen genieten van het leven vanuit je eigen waarheid, keuzes en realiteit.

Weten hoe je met rouw kunt omgaan?

Doe dan mee aan mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Hierin vertel ik meer over de achtergrond van rouw en verlies. En ik geef je vele tips die je gelijk in de praktijk kun brengen. Geef je nu vrijblijvend op.

Praktijk de Diamant - online inspiratie