Gooi de onrust van je schouders af. Weten hoe?

Twee ontspanningstips

Afgelopen week kreeg ik een mailtje. ‘Simone, weet je nog dat moment in de bossen? Dat je me vroeg om alle zooi van mijn schouders af te schudden zoals een hond? Ik moest toen echt een drempel over, maar we deden het schudden samen. Vanmiddag was ik heel verdrietig. Ik vroeg mijn man om samen te schudden, omdat het in mijn eentje niet lukte. Na wat gemor, deed hij het. En? Hij vond het heerlijk. Ik blij, hij blij. En de hond begon spontaan mee te doen. We hebben ongelooflijk gelachen.’*

Gooi ook die ‘zooi’ van je schouders af

Als het gemis, de leegte, pijn en verdriet van je ongewenste kinderloosheid je regelmatig de adem ontneemt, zet je hiermee onbewust spanning vast in je lijf. Bij verdriet trekken we vaak de schouders omhoog en naar voren. Voordat je het weet voelt er van alles stijf en gespannen aan. Het zijn juist op de momenten dat je in je hart geraakt wordt, momenten waarop je het vertrouwen in de wereld verliest of wanneer de dingen hun zin in je leven verliezen, dat je de neiging hebt om terug te trekken. Of te gaan piekeren.

Denken gaat ten koste van voelen en uiten van emoties
Gedachtestromen hebben ongemerkt veel invloed op je gemoedstoestand. Het kan zelfs leiden tot verdraaid denken of verkeerde beslissingen nemen. En hoe jij je voelt heeft invloed op je relaties en vriendschappen. Piekeren zorgt ervoor dat je op dezelfde rotonde blijft hangen in je hoofd. Het goede nieuws is dat je wel degelijk een afslag kunt vinden. Maar het vraagt soms om eens iets heel anders te doen wat je gewend bent.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Bewegen, schudden, trillen en ademen

Daar waar dieren schudden en trillen automatisch inzetten, maken wij als mens nauwelijks bewust gebruik van dit ‘ontspanningssysteem’. Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning. Huilen, niezen, hoesten, rillen zijn ook vormen om spanning kwijt te raken. Net zoals boeren, winden of kokhalzen. Het is er niet voor niets. Net als het schudden en trillen van dieren. Ze gooien schrik of spanning om te moeten vluchten van zich af. Dit kan jij ook!

Wees niet te hard voor jezelf
Als je ergens in vastzit of steeds tegen hetzelfde aanloopt, heb allereerst compassie voor jezelf. Jezelf op de kop slaan helpt namelijk echt niet. Jij hebt niet om de situatie waar je in zit gevraagd. Al probeer je nog zo hard te bedenken wat je kunt doen, een nieuwe afslag nemen doe je met je lichaam. Niet met je hoofd. Breng je lichaam in beweging, zoals mijn client  dat deed. Zie je dit echt niet zitten? Geen probleem. Maak dan gebruik van onderstaande actieve ademhalingsoefening. Hierbij gooi je ook ‘spanning en zorgen’ van je af. En het geeft je direct meer energie.

Stel vragen met je hoofd, beweeg en laat je hart en lichaam antwoorden.

Fijne dag,
Simone

*met toestemming geplaatst

Heb je behoefte aan meer tips?

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact staan meer dan 100 praktische tips en lichaamsgerichte oefeningen die B.A.L.A.N.S in je leven brengen.

Boek Onvervulde Kinderwens - verborgen lichamelijke impact