Afscheidsritueel

Hoe 13 tissues vlinders werden

Ze zit op de grond

Voor haar ligt een doos tissues. Liefdevol vouwt ze de ene na de andere tissue tot een vlinder. In stilte, maar uiterst zorgvuldig legt ze de vlinders neer. Uiteindelijk liggen er 13 vlinders om haar heen. Op de grond sla ik haar gade. De pure liefde en aandacht waarmee ze dit doet raakt me. De vlinders staan voor de 13 embryo’s die na jaren behandelen nooit zijn uitgegroeid tot hun zo gewenste kind.
Met tranen in de ogen vertelt ze hoe belangrijk deze mini-mensjes voor haar zijn. Toch is nu de tijd gekomen om haar mini’s symbolisch een plekje te geven door middel van een ritueel. Ze wist precies hoe ze afscheid wilde nemen. Ik gaf haar een doosje, waarin ze de vlinders met liefde legde. Geen een raakte in de verdrukking.*

Het onzichtbare zichtbaar maken

Het verlies van een kinderwens, embryo’s en/of miskramen is onzichtbaar voor de buitenwereld. Terwijl voor jou een lege plek achterblijft, die voelbaar is in iedere vezel van jouw lichaam. Want nog voordat jouw ongekende kindjes er waren had je je al verbonden met hen. Door middel van een ritueel kun je op een symbolische manier het onzichtbare toch zichtbaar maken in jouw leven. Zo geef je jouw ongekende kindjes letterlijk een tastbare plek. Of kijk je blijvend terug op een gedenkmoment. De verbondenheid met herinneringen brengt rust.

De stille kracht van rituelen

Een ritueel is een symbolische vorm van bewust rouwen die een troostend effect op je lichaam heeft. Door liefdevol en met aandacht afscheid te nemen, openen er weer deuren voor nieuwe dingen in je leven. Geen afscheid (kunnen) nemen ervaren de meeste mensen als niet af kunnen sluiten. Dat geeft vaak een onbestemd gevoel in je lijf.

Een ritueel markeert niet alleen het bestaan van je (ongekend) kindje, maar ook het feit dat je moeder of vader bent. Het geeft een identiteit aan jou als ‘rouwende ouder’ die je kunt uitdragen naar de buitenwereld. Zo kun je bijvoorbeeld van een uitgerekende datum een gedenkdatum maken; een jaardag. Zoals bij mijn cliënt embryo’s eren met een steentje of een ander passend symbool voor jou. Of door jouw overgebleven embryo’s, nadat ze jaren in het laboratorium bewaard zijn, een zelfgekozen laatste rustplek te geven. Ook het geven van namen aan je kindjes die nooit kwamen kan helpend zijn.

*met toestemming gedeeld

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Bewust stilstaan en erkennen

Het zijn voorbeelden van bewust stilstaan bij en erkennen dat er iets is geëindigd. Herdenken onderstreept dat jouw kinderwens, embryo’s en ongekende kindje(s) echt hebben bestaan. Een ritueel heeft ook een sociale functie. Het verbindt je met anderen en zorgt ervoor dat je erbij hoort met je verdriet. Gedenken biedt een opening om je verlies bespreekbaar te maken, vooral als je er moeilijk woorden aan kunt geven.

Enkele voorbeelden van rituelen:

  • Kaarsjes aansteken en daarbij iets hardop uitspreken
  • Een plek in huis creëren of een altaar maken
  • Foto’s neerzetten of zichtbaar ophangen
  • Een herinneringsboom plaatsen
  • Een schilderij of tekening maken en die een zichtbare plek geven
  • Een beeldje of ander symbool neerzetten
  • Een sieraad of steen elke dag bij je dragen
  • Een jaardag waarop je herdenkt in het leven roepen
  • Afscheidskaarten sturen als je gestopt bent met behandelingen

Rituelen geven betekenis

Voel je de behoefte om je jouw ongekende kindje(s) te gedenken? Laat jouw persoonlijke ritueel ontstaan door hiervoor de stilte op te zoeken. Een ritueel is niet iets wat je zomaar bedenkt. Het is een pure gevoelskwestie. Geen verhaal of situatie is gelijk. Volg je eigen gevoel. Ineens weet je hoe het voor jou passend is. Geef het ook tijd.

Weten hoe je met rouw kunt omgaan?

Doe dan mee aan mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Hierin vertel ik meer over de achtergrond van rouw en verlies. En ik geef je vele tips die je gelijk in de praktijk kun brengen. Geef je nu vrijblijvend op.

Praktijk de Diamant - online inspiratie