Humor is je beste medicijn bij pijn en verdriet

Lachen relativeert en geeft je kracht

Vorige week plaste ik bijna in mijn broek van het lachen. Ja, echt waar! Ik liep in het ziekenhuis door zo’n lange steriele gang met deuren links en rechts. Op zoek naar het lab om bloed te laten prikken. Zie ik midden in die gang zo’n herkenbaar wachtbankje tegen de muur staan. En er tegenover een loket met schuifraam. Je weet wel, zo eentje die je ook bij de burgerrestaurants ziet. Spontaan krijg ik de slappe lach door een bizarre herinnering uit de tijd van mijn IVF-traject.

Afgifteloketje voor eicellen en zaadcellen

Zo’n 20 jaar geleden staan mijn ex en ik bij zo’n zelfde loketje met schuifraam. Ik hoor mezelf nog bloedzenuwachtig zeggen: ‘straks krijgen we frietjes met een kroket.’ Afijn, ik lever mijn oogst van 24 eitjes af en mijn ex krijgt twee plastic potjes in de handen geduwd. Zie nog zijn gezicht. ‘Aan één potje heb ik wel genoeg, hoor!’ De laborante antwoordde vrolijk: ‘Ja maar meneer, we willen alleen de beste zwemmers van u en die zitten niet in de eerste straal. U moet tussentijds nog even van potje wisselen.’

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Het huilen stond ons toen nader dan het lachen

Wat een spanning allemaal. Bij het afleveren van het gewenste potje kregen we nog zo’n heerlijke mededeling: ‘Kom over een half uur nog maar even terug. We bekijken nu direct of uw sperma goed genoeg is, anders mag u nog een keer.’ Het gezicht van mijn ex sprak opnieuw boekdelen. Vervolgens kregen we de slappe lach en hebben we dubbel gelegen in die gang. Pure ontlading van alle stress rondom de punctie.

Tis net een komische film

Je begrijpt het zeker wel, als ik zo’n schuifraam zie, schiet ik spontaan in de lach. Ondanks de pijn en alle shit hebben we ook dit leuke momenten meegemaakt in het bijzondere proces van zwanger worden. Het was net een komische film en ineens ben je zelf de hoofdrolspeler waarvoor ik niet eens auditie hoefde te doen. Die ene slappe lach hebben we nog tijden daarna gehad. Het was vaak zo’n verademing en gaf echt lucht in die enorm spannende tijd.

Humor relativeert en geeft je kracht

De grote kracht van humor is dat het direct jouw situatie relativeert. Ik maak er ook graag gebruik van in mijn praktijk. Therapie lijkt vaak serieus. En het is ook zo belangrijk om te lachen in sessies. Als je namelijk om iets ernstigs ook kan lachen, is het gelijk al niet meer zo zwaar. Vooral humor, die je het absurde van jezelf in die situatie laat realiseren, kan zo helend zijn. Het is natuurlijk heel persoonlijk, wat jij als humor ziet, en waarom je in de lach schiet. Maar het voorkomt hóe dan ook, dat je jezelf té serieus neemt, het houdt je even een spiegel voor.

Humor, ik hou ervan. Het is ons beste medicijn!! 

 Wil je ook meer lachen in je leven?

Ik heb tijdens mijn proces veel inzichten opgedaan en die heb ik als tips beschreven in mijn gratis e-book. Met deze 3 tips ga je vanzelf weer lachen en genieten in de wereld vol kinderen!

Download hier mijn gratis e-book En dan neem je toch een hond?

Download