Komen en gaan van gedachten
Vier ontspanningstips
Eindeloos denken, stel je voor dat…
Wat als je door je onvervulde kinderwens gek wordt van al die gedachten die maar blijven komen en gaan? Die pieker-rotondes en scenario’s hoe je verder moet. Ken je dat? Nog hopen op die ene kinderwensmogelijkheid, die ene kans die voor je ligt. Hoe meer de tijd dringt, hoe minder keuzes er over blijven, des te meer gedachten lijken te komen. Chaos, warboel. Een drukte van jewelste. Ik vergeleek mijn hoofd vaak met een bijenkorf. In en uit. Dag en nacht. Het bleef zoemen, het was nooit stil. Stap uit de vicieuze cirkel met mijn onderstaande 4 praktische tips.
Opstapeling van pijn en verdriet
Een onvervulde kinderwens gaat gepaard met vele teleurstellingen en/of verliezen. Ongemerkt ga je steeds je grenzen verleggen. Logisch dat dit gepaard gaat met negatieve gedachten en gevoelens. Dat is volstrekt normaal als je liefste droom (nog) niet uitkomt. Je rouwt om wat je verloren bent. Maar aanhoudende negatieve gedachten veroorzaken op den duur stress, spierspanning, schaamte- en schuldgevoelens, verstoring van je concentratie en zelfs ondermijning van sociale contacten.
En je voelt je hierdoor vaak lusteloos, machteloos en beroerd. Hoor ik er nog bij?
Die spanning en onzekerheid
Ze roepen gedachten, gevoelens en reacties op in je lijf. Dit heeft te maken met je druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt. De onmacht erover kost je bakken met energie en zet de gedachtestromen in je hoofd vol aan. De grijze deken van rouw, gemis en/of verlies helpt dan niet mee.
Belangrijk om te weten: je bent niet je gedachten
Afhankelijk van wat je meemaakt toetsen jouw brein en lichaam constant eerdere ervaringen en gedachten. Hierdoor ontstaat vaak het patroon van bedenken van eindeloze scenario’s hoe het dit keer wel niet zou kunnen gaan lopen. Meestal op een negatieve manier: doemdenken. Maak jezelf niet gek. Uiteindelijk zijn gedachten mentale gebeurtenissen die zich in je hoofd afspelen. Het zijn geen feiten. Over alles kun je gedachten hebben, maar je bent niet je gedachten. Gedachten komen en gaan.
Uit de vicieuze cirkel stappen: hoe dan?
De kracht van gedachten – en intenties – is enorm. Daar zit precies ook de mogelijkheid om de vicieuze cirkel van onze gedachtepatronen te doorbreken. Negatieve gedachten houden je vast in een negatieve spiraal. Het goede nieuws is dat dit net zo werkt bij positieve gedachten. Je onderbewuste ziet namelijk geen verschil tussen negatief of positief. Die neemt elke gedachte die opkomt in je hoofd voor waar aan.
De kunst is dus om weer vaker positieve gedachten te ervaren
Dit lijkt een lastige opdracht als je rouwt of te maken hebt met veel pijn of verdriet. Maar ondanks verdriet maak je elke dag ook iets leuks mee. Vaak zijn dat die kleine dingen die je door het grote verdriet uit het oog verloren bent. De kunst is om ze weer in je vizier te brengen en te voelen.
TIPS voor meer positieve gedachten
- Piekeren is net als schommelen: breng je lijf in beweging
Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats. Vastzitten in gedachten is letterlijk vastzitten in je lijf. Bewegen kan je hierbij enorm helpen. Dat hoeft niet gelijk uren in de sportschool te zijn, gewoon rustig wandelen of fietsen maakt ook je hoofd leeg. Daarbij hebben de groene kleur in de natuur en de frisse lucht een kalmerende werking op je lichaam. - Richt je aandacht bewust op iets leuks, iets positiefs
Het is soms een flinke uitdaging om de leuke dingen (weer) in je leven te zien. Ik herken dat als geen ander. Maar wees eens eerlijk; ze zijn er echt. Begin klein. Geniet van een bosje bloemen, of van de glimlach van iemand op straat. Door je focus te richten op deze kleine positieve dingen in je leven groeit ook dat positieve deel in jou. De stilte opzoeken helpt je hierbij. - Laat je liefdevol aanraken door de stilte
Stilte kan confronterend zijn. In de stilte kan het voelen alsof je lijf in opstand komt. Stilte laat je ook de dingen voelen die je eigenlijk niet (meer) wilt voelen. Maar weet dat je jouw verdriet op de langere termijn ook niet oplost door gevoelens te onderdrukken of met hard werken, sporten of de zoveelste zak chips voor de tv open te trekken. Hoe lastig ook, stilte en rust zijn basisingrediënten om stap voor stap een nieuwe weg te bewandelen. - Wist je dat ‘voor-over-buigen’ helpt bij stress en angst? Deze waterval-houding kalmeert je zenuwstelsel. Het ontlaadt opgebouwde spierspanning uit je hele lijf via je benen. En maakt je hoofd rustiger.
Zo doe je de waterval (ZIE OOK AFBEELDING)
Ga comfortabel staan, schoenen uit. Buig langzaam naar voren. Laat je armen en hoofd ontspannen hangen. Blijf hangen zonder de grond te raken of je benen vast te pakken. Hou je knieën wat gebogen en strek dan je benen helemaal. Hou dit even vast en buig weer beetje. Wissel dit een paar keer af. Hierdoor ontstaan spontaan kleine trillingen in je benen. Met name bij stretchen. Kom na 2-3 minuten weer LANGZAAM omhoog. En blijf nog even met gesloten ogen stilstaan. Voel na.
Effect van deze houding
De trillingen zorgen voor ontspanning van je spieren op een diep niveau. Het geeft je nadien een gevoel van kalmte en tegelijkertijd een frisse energie-vibe in je lijf.
PS. Doe de watervalpositie niet bij flinke rugklachten, duizelingstoornissen of als voorover hangen niet mogelijk is voor je. Bij twijfel raadpleeg je een arts of behandelaar.
Het is de kunst om van tijd tot tijd naar jezelf op enige afstand te luisteren en te voelen. Dan weet je ook of je gedachten waar zijn of niet. En kun je zien en ervaren dat kleine dingen ook vervullend kunnen zijn. Veel plezier met mijn tips.
Fijne dag.
Liefs, Simone.
Geef een reactie