3 praktische tips voor uitstelgedrag
Uitstellen zorgt voor stapeling van stress
Uitstellen is een soort moeten in je achterhoofd. Het zorgt ervoor dat je er altijd aan denkt en dus continu AAN staat. Je weet dat je iets moet doen. En toch stel je die ene klus steeds weer uit tot het echt niet meer langer kan. Dagenlang zingt het in je hoofd. En steeds komt er iets tussen. En stiekem is dat best fijn. En toch ook niet. Ik herken het. Bij vlagen doe ik dit mezelf aan. En het geeft me alleen maar een hoop onrust. Stress stapelt zich op en daar alleen al word ik doodmoe van. Uiteindelijk ga ik aan de slag en trek de conclusie: had ik dit maar eerder gedaan, zoveel werk was het niet. En die opluchting nadien, heerlijk!
Herken je dit?
Uitstellen kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt gewoon ontzettend moe zijn en werkelijk geen puf voor hebben. Dat kan ook direct een gevolg hebben voor je motivatie. Wellicht wil je het zo goed mogelijk doen en zit je perfectionisme in de weg. Of ligt er veel op je bordje waardoor je ff die ene taak er niet bij kan hebben. Stress kan hierdoor ook concentratieproblemen geven. En bij rouw en verdriet door een (onvervulde) kinderwens is het heel begrijpelijk dat je simpelweg de puf niet kan vinden. Dan kan het ook goed zijn om iemand anders te vragen om je te helpen met die ene taak. Of het aan een ander over te dragen, want door op de achtergrond steeds iets te moeten, blijft bij jou ook dat gevoel van AAN staan. En dat zorgt stress en loze drukte.
Uitstellen zorgt voor loze drukte in je hoofd
Als je door stress maar vaak genoeg iets voor je uitschuift dat echt belangrijk is, dan ontstaat er een gevoel van leegte, die je feitelijk met nog meer loze drukte vult. Hierdoor ontstaat afstand van alles wat je plezier en energie geeft. En als je dan kiest voor een momentje van stilte, dan wordt die snel gevuld met nog meer loze drukte en afleiding, zoals Facebook, Instagram, tv kijken, mails lezen. Dit kan zelfs depressieve gevoelens oproepen als dat lang aanhoudt. Als je vandaag geen zin hebt om die ene taak te doen die je al tig keer hebt uitgesteld? Dan zal het morgen waarschijnlijk niet veel anders zijn.
Voorkom dat uitstel, afstel wordt
TIP 1: Verdeel je klus in stappen en zorg voor afwisseling
Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je bijvoorbeeld een half uur werkt aan de klus en dan 10 minuten iets leuks mag doen. Echt voor jezelf. Stel jezelf een einddoel met een kleine beloning in het vooruitzicht. Dat extraatje motiveert je om door te gaan.
TIP 2: Start gelijk in de ochtend
De eerste stap is vaak het lastigst, begin er gelijk in de ochtend mee. Dan geniet je de hele dag van het feit dat je de klus geklaard hebt of er weer een stap verder mee bent. Met andere activiteiten en de smoesjes die je verzint, hou je uiteindelijk alleen jezelf voor de gek. Stel een deadline en plan het in je agenda om een stok achter de deur te hebben.
TIP 3: vermijd afleiding
Als je de klus gaat klaren, zet dan je mobiel en andere apparaten die kunnen piepen of trillen op stil. Hierdoor kun je ongestoord doorwerken en de concentratie makkelijker vasthouden. Besef dat uitstellen en verschuiven van klussen of taken tijdverspilling is en je nodeloos veel energie kost.
Versla nu jouw eigen uitstelgedrag en dus ook jouw aapje op je schouders.
Veel succes, Simone
Heb je behoefte aan ontspanningstips?
In mijn gratis e-book En dan neem je toch een hond? heb ik praktische lichaamsgerichte tips voor je beschreven. Ze ondersteunen je om beter om te gaan met de pijn, verdriet en emoties door je (onvervulde) kinderwens. Interesse? Download hier gratis mijn tips.
Geef een reactie