Hoe breng je orde in de chaos?

 Als je gek wordt van de vele gedachten in je hoofd

Veel mensen zijn daarvoor op zoek naar de UIT-knop in hun hoofd. Sorry, maar die bestaat niet. Het is een misvatting dat je hoofd leeg kan zijn van gedachten. Dat gaat gewoon echt niet. Zelfs de meest getrainde monnik kan tijdens meditaties niet stoppen met denken. Het is heel normaal dat gedachten komen en gaan. Je kunt jezelf wel trainen om anders om te gaan met gedachten die opkomen, door bijvoorbeeld te mediteren of ze even te parkeren op dat moment.

Ruim 50.000 gedachten in je hoofd

Elke dag weer opnieuw. Vaak zijn dat ook nog dezelfde van de dag ervoor. En de dag daarvoor. En 70% van je gedachten associeer je veelal onbewust met negativiteit. Bijvoorbeeld ‘Hoe gaan we de Kerst doorkomen? Sta ik alweer in de file? Moet opschieten anders ben ik te laat. Waarom lukt(e) het niet om zwanger te worden? Wat had ik anders kunnen doen? Stel dat ik dat of dat gedaan zou hebben, was het dan wel gelukt?  Noem het maar op.

Je praat de hele dag  tegen jezelf. En dat heeft een enorme impact op hoe je naar jezelf kijkt en naar de wereld. Het bepaalt mede welke keuzes je maakt en hoe jij jouw leven invulling geeft. Gedachten beinvloeden ook je emoties en lichaam. Kortom hoe jij je elke dag voelt.

De kracht van gedachtes is enorm

Want je onderbewuste neemt iedere gedachte voor waar aan. En als je dan bedenkt dat minstens 70% van je gedachten negatief getint zijn, dan snap je wel dat dit veelal de reden is hoe wij onszelf (onbewust) ondermijnen en/of onderuit halen. En hier kan je dus wat aan doen door meer stilte momenten op te zoeken of te gaan mediteren. Als ik begin over mediteren merk ik dat veel mensen er direct een bepaald beeld en gevoel bij hebben. Oh, moet ik dan op zo’n matje en kussentje gaan zitten? Ik heb dat wel eens geprobeerd, maar ik werd er hele lacherig van en zeker niet stil.’

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Eerlijkheidshalve had ik er in het begin ook helemaal niets met meditatie. Wist gewoon niet hoe ik dat moest doen. En ik vond het ook dom om te vragen, hoe dan? Dan zag ik mensen in een lotus-houding zitten met hun vingertoppen tegen elkaar heel zen te zijn. En daar ging het mis in mijn eigen beeldvorming, want ik vulde in dat iedereen gedachteloos zat te zitten. En helemaal happy te zijn. Totdat iemand mij na een yoga-les vertelde dat haar hoofd bij elke rustmoment eerst compleet op hol slaat als een ouderwetse ratelende typemachine. Het helpt haar door in gedachten vrolijk lappen tekst mee te typen als een op hol geslagen secretaresse. En dan moet ze lachen en wordt het vanzelf rustiger in haar hoofd.

Mediteren: hou het vooral simpel

‘Zit als je zit. Loop als je loopt.’ Mediteren is niets anders dan aanwezig zijn in jouw stiltemoment. Gedachten komen en gaan. Kies voor jouw rustmomenten een simpele manier die bij jou past. Want waarom zou je in een moeilijke lotushouding gaan zitten als je lichaam dat niet prettig vindt? Vind jouw eigen manier om even stil te zijn, te zitten. Je kunt ook stil worden in de natuur. Ga meditatief wandelen, tuinieren of zwemmen. Maak van stiltemomenten een gewoonte, ook terwijl je alledaagse dingen doet. Als je naar de bushalte loopt of een winkel.

‘Loop als je loopt.’  Wandel en neem zintuigelijk waar. Wat zie, hoor, ruik en voel je?
‘Zit als je zit.’ Alleen zitten en neem waar.

Als jij vertraagt, kalmeert je hoofd. En uiteindelijk wordt het ook rustiger in je lichaam. En als gedachten opkomen, negeer ze niet. Sterker nog verwelkom ze, want 1 ding is zeker ze verdwijnen ook weer vanzelf als je de rust opzoekt. Vind je het toch een uitdaging en moeilijk om stil te zijn of met die vele gedachten om te gaan? Breng dan je aandacht naar je ademhaling. Verander de manier waarop jij naar jezelf en gedachten kijkt door vaker de rust op te zoeken. Het doet echt wat met je als je van stilte momenten een dagelijkse routine maakt.

Gedachten horen bij je leven.

Weten hoe je beter met gedachten om kunt gaan?

Doe dan mee aan mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Hierin vertel ik ook meer over de achtergrond van rouw en verlies. En ik geef je vele tips die je gelijk in de praktijk kun brengen. Geef je nu vrijblijvend op.

Praktijk de Diamant - online inspiratie