Voel me ongelukkig. Hoe kan ik minder piekeren?

Vertragen en vaker stil zijn

Afgelopen week stonden velen cliënten letterlijk hijgend en gehaast voor mijn deur. Snel jas en schoenen uitdoen. Op een drafje mijn praktijk in en nog voordat de deur dicht is: ‘ik ben kapot, wil zo graag mijn hoofd uitzetten en kunnen ontspannen’. De onrust leek wel in de lucht te hangen. Tijd voor de drie stappen om minder te piekeren.

Ongelukkig voelen omdat je jezelf mist

Je bent moe van het piekeren en malende gedachten. Vervolgens weet je echt wel dat je rustiger aan moet doen. Maar als je dan eenmaal gaat zitten om te ontspannen lijken je gedachten intenser en meer te worden. De ene na de andere gedachte popt op. En dan verschijnt ook nog dat ‘dwingende stemmetje’ die je influistert dat je pas rustig kunt (of mag) zitten als je eerst je mobiel gecheckt hebt. Of die ene taak afmaakt. Het huis poetst.

GEDACHTEN PARADOX: Je wil minder denken en meer rust. En dan neem je rust en dan je krijgt meer gedachten. En dan voel je ook nog de pijn of verdriet waar je helemaal niet op zat te wachten. Dus concludeer je snel dat stilzitten toch niet zo goed voor je is. Want het leven en de pijn vliegen je aan.

Gedachten zijn snel. Ze zijn er voordat je het beseft. Dus je zoekt de stilte op, maar je vindt geen rust. De makkelijkste weg lijkt dan afleiding, iets gaan doen. Daardoor ben je weg van je pijn. Dat is begrijpelijk en heel menselijk. Op sommige momenten is het heerlijk om zo’n doen-uitlaadklep te hebben. Dit is echter niet de oplossing voor piekeren op de langere termijn. Sterker nog jouw lichaam zoekt dan een andere manier om de gedachten en gevoelens toch aan het licht te laten komen. Precies op tijdstippen dat jij het niet wil. Bij inslapen, midden in de nacht of bij een dagje sauna.

Wat kun je dan wel doen?

Regelmatig niets te doen op een dag. Door elke dag bewust een paar minuten gewoon stil te zitten en te zijn. Even geen prikkels. Hierdoor bepaal jij zelf het tijdstip wanneer jouw gedachten er mogen zijn. Want of je het wilt of niet, in het begin van vertragen en de stilte opzoeken, slaan je gedachten altijd eerst op hol. Ze lijken intenser te worden. Maar weet dat dit tijdelijk is en ze langzaam vervagen. Het gaat er dus niet om je gedachten weg te duwen. Of te negeren. Dat lukt je toch niet. Laat je gedachten er zijn, hoe moeilijk ook. Want ze komen en gaan. Nu snap ik dat dit geen fijn vooruitzicht is.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Voetentips Praktijk de Diamant Simone Sinjorgo

Tijd voor 3 stappen om minder te piekeren

Dus hierbij een paar lichaamsgerichte tips. Doe deze drie stappen VOORDAT je stil gaat zitten of rust opzoekt. Je ontlaadt hierdoor eerst wat spanning in je lichaam en dat geeft gelijk al een stuk meer rust in je hoofd en lijf. Dan is het stilzitten ook makkelijker.

  1. Trek je schoenen uit, loop in slow-motion in de ruimte waar je wil zitten. Rol hierbij bewust je voeten af. Eerst je hiel neerzetten, dan je hele voet en vervolgens pas afrollen via je tenen om te lopen. Dit kan je echt alleen doen in slow-motion.
  2. Rol daarna je voetzolen minimaal 1 minuut met een tennisbal of andere bal.
  3. Adem tijdens het lopen en rollen van je voetzolen een paar keer diep IN/UIT. En ga dan rustig zitten en sluit je ogen

Opladen door verwonderen

Natuurlijk kun je ook rust vinden in activiteiten die je blij maken, waar je van oplaadt. Als je die oplaadmomenten combineert met regelmatig rust opzoeken, stil staan en gewoon helemaal niets doen. Dan is ontspannen en minder piekeren dichterbij dan je denkt. Zoek ook eens de stilte op in de natuur. Kijk om je heen. En verwonder je over wat je ziet. Luister naar de natuurgeluiden. Gun jezelf elke dag oplaadmomenten. Hierdoor train je jezelf om gedachten te laten komen en gaan.

Vertragen is een weldaad in je leven.

Behoefte aan meer tips die rust geven? 

Geef je dan op voor mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Dan geef ik je vele ontspanningstips die je gelijk in de praktijk kun brengen.

Praktijk de Diamant - online inspiratie