Sta je op standje overleven of leven?

Wat zijn jouw energiesleurpers?

Als je door de hectiek in je leven maar vaak genoeg iets opzij schuift dat ECHT belangrijk voor je is, dan ontstaat afstand van de dingen waar je plezier aan beleeft of wat je energie geeft. Komt er dan een moment van rust, dan heb je geen idee wat je moet doen met de onrust die rust nemen je geeft. Of je bent te moe om iets te doen. En vaak ontstaat op dit soort momenten een gevoel van leegte, die je snel vult met loze drukte via social media of tv. Herken je dit? 

Onderzoek je grootste energiegevers en sleurpers

Een actief (werk)leven samen met de decembermaand zorgen snel voor volle agenda’s en stress. Dan is het juist van belang om eens te bekijken welke activiteiten je op een dag doet. En wat doe je waarvan je diep van binnen weet dat je dat eigenlijk helemaal niet wil doen? En welke activiteiten doe je met plezier? Dus waar je juist energie van krijgt en helemaal blij van wordt. Door beiden eens naast elkaar te zetten, zie je ook de verhouding tussen die twee.

Welke activiteiten GEVEN jou energie?
Uit ervaring weet ik dat hiernaar kijken confronterend kan zijn. Zeker ook met die verplichte ‘familiebijeenkomsten’ in het vooruitzicht. Zelf heb ik ook periodes gehad, met name in december, waarin ik weinig leuks wist te verzinnen wat ik op een dag deed. Maar door er aandacht aan te geven en het op te schrijven bracht het besef dat ik sommige dingen ECHT anders wilde. En dat heeft er toe geleid dat ik ook andere keuzes ben gaan maken met Kerst vieren. Keuzes die bij mij passen.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Laad je zelf ook eens op

Inzicht krijgen in je energiebalans

Noteer eens 3 – 4 dagen alle energiegevers en energiesleurpers die jij op 1 dag ervaart. Bewust niet digitaal, pak een stuk papier en schrijf ouderwets met een pen. Laat de dag als een film aan je voorbij komen en schrijf op wat je gedaan hebt. Niet te lang nadenken, tijdens het schrijven komen er vanzelf meer dingen. De volgorde maakt totaal niet uit. Als je alles opgeschreven hebt, zet je voor ieder item een plusje of minnetje. De plus gaf je energie op die dag en de min kostte je energie. Sommige vinden het fijn om dat met gekleurde pennen te highlighten. Doe wat bij jou past. Je zal zien dat het gelijk inzicht geeft hoe het met jouw energiebalans op de dag gesteld is.

Opladen en ontladen
Je kunt pas echt bijtanken (opladen) door minder energiesleurpers en juist meer energiegevers op een dag te hebben. Dat vraagt dus ook om bewuste(re) keuzes te maken. En dat betekent dat je ook bereid moet zijn om wellicht bepaalde grote energiesleurpers echt los te gaan laten. Alleen dan ontstaat ruimte voor rust en nieuwe keuzes.

Gun jezelf ook de kans om even niets te doen. Ook al roept rust juist onrust bij je op of verdriet. Laat het er dan uitkomen, je lichaam huilt dan niet voor niets.

Maak keuzes die bij je passen

Zit je voor je gevoel in een situatie waarin je niet weet wat je kan doen? Praat erover met iemand die je vertrouwd, waar je alles tegen kan en mag zeggen. Een vriendin, vriend, collega, familielid. Om hulp vragen roept wellicht bij je gevoelens van schuld, schaamte of onmacht op. Toch kan hulp ondersteunend zijn om jouw situatie eens van een afstand te kunnen bekijken. En om het even niet allemaal alleen te hoeven doen.

En als je er niet uitkomt. In de decembermaand heb ik nog plekken vrij voor een gratis gesprek. Je bent van harte welkom.

Fijne dag!
Warme groet, Simone

Weten hoe je met verdriet door verlies kunt omgaan?

Doe dan mee aan mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Hierin vertel ik meer over de achtergrond van rouw en verlies. En ik geef je vele tips die je gelijk in de praktijk kun brengen. Geef je nu vrijblijvend op.

Praktijk de Diamant - online inspiratie