Aanraking is tonen van emotionele liefde

En dat kan vele vormen hebben 

Lichamelijk contact kan je relatie maken of breken. Dit geldt ook voor vriendschappen. Aanraking is een manier om emotionele liefde naar elkaar te uiten, en dan gaat het niet altijd om vrijen. Contact kan vele vormen hebben, zoals elkaars hand vast te houden, oogcontact, schouder om te huilen, een knuffel. Je lichaam is bestemd om aangeraakt te worden. Je wordt er warm van, het geeft je energie en het brengt je tot je echte gevoel. En het helpt je in het ontladen van spierspanning en kalmeren bij een crisis of stress.

Het breken en maken van een relatie of vriendschap heeft vaak te maken of iemand je echt kan zien en horen in jouw ‘crisis van een onvervulde kinderwens’. Terwijl jij aan het overleven bent is oprechte aandacht én lichamelijke aanraking van anderen essentieel. Je kent vast die momenten waarin je diep in de put zat en dat die ene persoon precies deed wat jij zó nodig had. Het gevoel verwarmt je nu nog. Maar je weet ook precies wie jou geen tedere aanraking gaf en met allerlei adviezen kwam. Hierdoor kan het contact, oprechte aandacht voor elkaar en aanraking in welke relatie dan ook op de achtergrond geraakt zijn.

En kan jij een ander ook zien in zijn of haar crisissituatie of overlevingsstand?

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Laat OMA thuis (oordelen, meningen, aannames)

Lastig is dat wederzijds onbegrip, aannames, oordelen en onuitgesproken verwachtingen vaak spanningen veroorzaken in relaties en vriendschappen. Veel mensen hebben geen idee wat er komt kijken bij een onvervulde kinderwens en vullen dingen in. Aan de andere kant staat ook dat ik zelf jarenlang mijn mond dichthield en mijn omgeving niet vertelde wat ik nodig had. Het vraagt altijd om tweerichtingsverkeer. En daar waar we moeite hebben om iets onder woorden te brengen, biedt lichamelijke aanraking zonder woorden uitkomst.

Een knuffel of handcontact zonder woorden zegt meer dan een gesprek. 

Waarom? Aanraking zorgt ervoor dat je oxytocine gaat aanmaken: het liefdeshormoon. En dat gebeurt ook al bij handcontact. Dit ontspant je lichaam en brengt je tot rust bij stress, een huilbui of boosheid. Het is een simpele manier om stress te verminderen, waardoor je ook negatieve emoties kunt ombuigen naar positieve gevoelens.

Onderzoek eens wat bij jou past en bij de ander.
Wat de een fijn vindt hoeft de ander niet fijn te vinden. Misschien ben je niet zo van de lichamelijke aanraking. Het is allemaal okay. Toch speelt deze lichaamstaal een belangrijke rol in het maken of herstellen van het contact met jezelf en elkaar. Begin klein.

Iemand omarmen in een ‘crisissituatie’ geeft aan dat jij om de ander geeft. Contact afwijzen van iemand die jou wil omarmen is contact met jezelf en de ander afwijzen. Gun jezelf meer liefdesuitingen zonder woorden in je leven. Het brengt je tot leven. 

Fijne dag, Simone

Gratis gesprek

Wil je tips om meer liefdesuitingen zonder woorden in je leven te brengen? Of heb ergens anders vragen over? Loop je vast in iets? Vraag dan vrijblijvend een gratis gesprek aan. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.