Verbeter je relatie met jezelf

Hoe kijk jij naar jezelf in een spiegel?

Een spiegel vertelt namelijk hoe het écht met je gaat

Als je in de spiegel kijkt, wat zie je dan? Wees eens eerlijk. Wat vind je van jezelf? Heb je ‘altijd’ iets op jezelf aan te merken? Zie je ook iets positiefs?  Wat vertellen je ogen? Ik zie veel mensen die worstelen met hun zelfbeeld door hun onvervulde kinderwens, zwangerschapsverlies of kinderloosheid. Dat is vaak één van de redenen waarom ze stelselmatig spiegels mijden.

Feitelijk is in de spiegel kijken een ware confrontatie met jezelf en emoties. Als we niet lekker in ons vel zitten gaan we juist emoties liefst uit de weg. Begrijp me goed, ik heb ook jarenlang spiegels vermeden. Er was altijd wel iets wat ik niet mooi vond, beter kon, anders moet. Ik ontliep ook iedere fotograaf. Vond mezelf te dik, niet de moeite waard. Vertrouwen onder het vriespunt. Het was ‘onzin‘, maar zo voelde hét en zo zag ik dat toen. Dat was mijn waarheid en het getuigde niet van een positief zelfbeeld.

Wat bracht de ommekeer in dit zelfbeeld?

Tijdens een therapiesessie kreeg ik een spiegel in de hand gedrukt. De opdracht was om minimaal 15 minuten naar mezelf te kijken en daarbij hardop uit te spreken wat er positief was aan mezelf. Jongens, jongens. Wat voelde ik een weerstand, zelfs walging naar mijn lichaam. Kon alleen maar wegkijken. Door alleen te kijken naar mijn gezicht en ogen ging het beter. Toen ik goed keek overviel me de leegte in mijn kijkers als reflectie van hoe leeg ik me als kinderloze vrouw voelde. Tranen stroomden…

Dit was mijn eerste ontmoeting met spiegelwerk
Nu denk je wellicht dat ik door mijn tranen en diepe emoties voor eens en voor altijd spiegels heb afgezworen. Niets is minder waar! Er gebeurde ook iets anders. Ik zag hoe ongelukkig ik was door de situatie waarin ik zat, en dat heeft mede ertoe geleid om keuzes te maken om een blijer mens te worden. In spiegels kijken heeft zeker bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Spiegelwerk is een liefdevolle effectieve methode van Louise Hay

Stap voor stap verbeter je de relatie met jezelf, leer je van jezelf houden en anders naar de wereld om je heen te kijken. Door jezelf ‘positief toe te spreken verander je bewust het verhaal dat je steeds tegen jezelf vertelt. Dit verandert jouw denken en (pieker)gedachten. Spiegelwerk geeft je uiteindelijk minder angst, meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. (bron: Spiegelwerk Louise Hay)

Een spiegel reflecteert de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je bewust van je weerstand maar ook je mogelijkheden. De meest krachtige zinnen zijn die je hardop zegt als je voor de spiegel staat, terwijl je je diep in je je ogen kijkt.’ – Louise Hay

Hoe fijn zou het zijn als je anders naar jezelf kunt kijken?
Door spiegelwerk ga je als het ware een gesprek met jezelf aan. Het is een manier om (meer) bewust te worden van wat er door je heengaat. Wat je van jezelf vindt en tegen jezelf zegt. Hierdoor ontstaat stap voor stap een ander zelfbeeld, want spiegelwerk helpt je om minder hard tegen jezelf te zijn en geeft je een realistischer beeld. De spiegel weerspiegelt gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je ook direct bewust waar je weerstand tegen hebt of voor open staat. Het laat je zien welke gedachten en keuzes nodig zijn om te veranderen naar een (meer) vervullend leven.

Hoe werkt het precies?

Allereerst een note. Zoals met veel oefeningen ontstaan pas blijvende veranderingen door het regelmatig te doen gedurende langere periode. Besteed dus minimaal 5 minuten per dag een maand lang om bewust in een spiegel te kijken en hardop positieve dingen te zeggen naar jezelf.

  • Kies bij voorkeur een vast moment op de dag voor je routine
  • Ga voor de spiegel zitten of staan; kijk minimaal 5 minuten naar jezelf. Spreek zoveel mogelijk positieve dingen uit tegen jezelf.
  • In het begin kan dit uiterst oncomfortabel zijn omdat positieve dingen zeggen voor je gevoel niet klopt. Gebruik dan deze zin: ‘het is okay om me oncomfortabel te voelen, ik ben goed zoals ik ben en accepteer mezelf helemaal.’ Ook al geloof je er geen barst van, herhaal deze zin minstens 10 keer en kijk jezelf in de ogen aan.
  • Laat emoties die zich aandienen komen. Het is normaal om van alles te voelen uiteenlopend van boos, verdriet, schaamte of schuld.
  • Aanvullend: kijk ook naar de dingen die je mooi vindt aan je lichaam. Schrijf deze punten nadien op. Wat je aandacht geeft, groeit op een positieve manier. Als jij jezelf waardeert, straal je dit ook uit.

Kies jij er NU voor om jezelf goed genoeg te vinden?
Of blijf je jezelf vergelijken met anderen? Om ontevreden over jezelf of je lichaam te zijn? Of kies jij ervoor meer tevredenheid en wie jij nog meer bent dan leegte of verdriet? Ik geloof er namelijk écht in dat je zelfbeeld positief kan veranderen.

Ontdek hoe spiegelwerk voor jou een positieve verandering kan opleveren.
Wacht niet langer doe het nu. Wil je het liever niet alleen doen? Neem gerust contact op.
Dan doen we het samen. Fijne dag, Simone

NIEUW! E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.